RO EN
السلة فارغة

Ionel Scriosteanu: 1,52% din PIB se pierde anual din cauza accidentelor rutiere

Ionel Scriosteanu, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, a declarat marti ca 1,52% din PIB se pierde anual din cauza accidentelor rutiere.
"O sa fac un paralelism intre investitii si accidentele rutiere. Din analizele noastre, 1,52% din PIB se pierde anual din cauza acestor accidente rutiere. Noi ne-am asumat prin programul de guvernare o finantare de la bugetul de stat de 2% din PIB-ul Romaniei. Daca ajungem sa reducem cat se poate de mult - sper sa atingem acea tinta de 50% reducere a numarului de accidente rutiere - finantam jumatate din infrastructura Romaniei din economia pe care o facem per total", a spus acesta, in cadrul conferintei "Educatie pentru siguranta", organizata la Palatul Victoria.
Secretarul de stat a mentionat ca investitiile in infrastructura rutiera au fost accelerate in ultima perioada. Astfel, daca in anul 2019 s-au cheltuit aproape 400 de milioane de euro, anul trecut suma a crescut la 2 miliarde de euro, iar in acest an va ajunge probabil la 2,7 - 2,8 miliarde de euro.
"Sunt contracte semnate pentru 760 de kilometri de autostrada si drum expres, mai avem licitatii pentru inca aproximativ 200 si, in pregatire, inca aproximativ 300 de kilometri, la nivel de studiu de fezabilitate relativ matur, care vor intra in licitatie pana in primavara. Ceea ce inseamna ca Romania, pe langa acea mie de kilometri pe care am atins-o anul acesta, va avea predictibilitate pe urmatoarea mie de kilometri de autostrada si eu cred ca, avand in vedere ca avem din ce mai multe santiere care merg bine, vom atinge aceasta cifra pana in 2029-2030, in asa fel incat sa avem autostrazi si drumuri expres in toate regiunile tarii", a declarat el.
Ionel Scriosteanu a mentionat ca in PNRR sunt incluse 23 de proiecte pentru cresterea sigurantei rutiere, in valoare totala de aproximativ 618 milioane de euro.
Totodata, Ministerul Transporturilor a elaborat un studiu de piata, in vederea dezvoltarii de proiecte, in parteneriat cu societatea civila si alte entitati, care pot contribui la educatia rutiera. In baza acelui studiu de piata a fost dezvoltat un proiect care urmeaza sa fie lansat in licitatie publica. Proiectul, in valoare de 3,8 milioane lei, beneficiaza la randul sau de finantare PNRR.
"Un prim proiect pilot vizeaza DN1 si DN2 ca principale drumuri nationale care genereaza accidente rutiere grave in Romania.Vizam sa dezvoltam acest parteneriat in sensul in care, pe langa investitiile in infrastructura care sa creasca siguranta pe aceste drumuri nationale, in zona punctelor negre, sa dezvoltam acest parteneriat pe partea de invatamant si educatie. In ce priveste DN2, am facut acolo un proiect pilot care vine sa creasca siguranta rutiera, acel celebru 2+1. Am aprobat normele, in asa fel incat sa putem sa avem o norma legala de dezvoltare a acestui concept in Romania. Si urmeaza ca tot prin PNRR acel drum national care genereaza foarte multe accidente sa fie dezvoltat la 2+1 pe o distanta cat mai mare", a precizat Scriosteanu.
Sorin Ion, secretar de stat la Ministerul Educatiei, a declarat ca, potrivit noii legi a invatamantului preuniversitar, planurile cadru au in vedere in mod obligatoriu includerea educatiei rutiere.
"Convingerea noastra este ca, ingemanand cele doua moduri de educatie, cea formala, obligatorie, si cea non-formala, putem sa ne atingem obiectivul de a avea copii mai educati, pe toate domeniile, pentru ca educatia rutiera reprezinta un segment important de achizitii comportamentale pentru copii, dar la fel de importante sunt si educatia pentru mediu sau educatia pentru sanatate sau educatie juridica. Suntem deschisi sa colaboram in continuare cu parteneri precum Asociatia EDIT, pentru ca suntem convinsi ca doar sistemul de educatie nu are suficienta capacitate la acest moment pentru a acoperi toate zonele la care am facut referire", a spus Sorin Ion.
Conferinta "Educatie pentru Siguranta" a fost un eveniment organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabila, in parteneriat cu Asociatia EDIT. Aceasta isi propune sa aduca pe agenda publica importanta educatiei pentru siguranta rutiera, prim-ajutor si educatie pentru cutremur. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter