RO EN
السلة فارغة

INS: Declin economic evaluat la 1,2% in anul 2010

Potrivit informatiilor publicate de expertii Institutului National de Statistica (INS), primele estimari "semnal" (flash) cu privire la evolutia Produsului Intern Brut (PIB) al Romaniei in trimestrul al patrulea din 2010 indica o crestere de 0,1% a PIB (in termeni reali) fata de cele trei luni anterioare, datele fiind ajustate sezonier. "In comparatie cu acelasi trimestru din anul 2009, PIB (evaluat ca serie bruta) s-a diminuat cu 0,6%, respectiv cu 0,5% pe seria ajustata sezonier, astfel incat Romania se afla, inca, in recesiune. Consideram ca la nivelul lui 2010 economia s-a contractat cu 1,2%, nivel mai ponderat fata de estimarile initiale ale analistilor. Precizam faptul ca varianta provizorie referitoare la evolutia PIB in trimestrul al patrulea din 2010 va fi disponibila in luna martie 2011, estimarile "semnal" fiind publicate trimestrial, inca din anul 2009, in vederea alinierii la cerintele Uniunii Europene", se precizeaza intr-un comunicat al INS. Astfel, in pofida semnalelor pozitive cu privire la posibila reluare a cresterii economice in intervalul urmator, datele statistice indica faptul ca tara noastra se confrunta, in continuare, cu efectele negative ale crizei financiare. Cu toate acestea, avand in vedere dinamica PIB conform unei baze de comparare trimestriale, daca in intervalul ianuarie-martie a.c. se va inregistra o majorare fata de ultimele trei luni din 2010, se poate considera – din punct de vedere tehnic – ca Romania a depasit perioada de recesiune. Informatiile furnizate de INS contrazic previziunile initiale ale majoritatii analistilor economici (inclusiv ale Fondului Monetar International – FMI si Guvernului), care prognozau o scadere de 1,9% a PIB corespunzatoare anului trecut. In al doilea an de recesiune situatia economiei a fost si mai imprevizibila daca se ia in considerare faptul ca, in luna ianuarie 2010, seful misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks, a anuntat o posibila crestere de 1,3% a PIB, dupa analiza principalilor indicatori macroeconomici.
Crestere a PIB cuprinsa intre 0,6% si 2,2% la nivelul UE-27
Economia nationala a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea PIB cu 0,1% in termeni ajustati sezonier, fata de precedentele trei luni. De atunci, indicatorul respectiv a inregistrat un declin in fiecare trimestru, cu exceptia unei cresteri usoare de 0,1% in trimestrul al treilea din 2009 si a unui avans de 0,3% in trimestrul al doilea din 2010. In trimestrul al patrulea al anului trecut, Romania a raportat cea mai redusa crestere economica din UE (fata de trimestrul anterior), in timp ce Marea Britanie, Portugalia si Grecia au inregistrat contractii ale PIB, se precizeaza intr-un comunicat al biroului european de statistica Eurostat. Cresterea modesta de 0,1%, similara cu avansul inregistrat in Italia, plaseaza Romania pe ultima treapta in randul statelor ce au inregistrat date pozitive in trimestrul al patrulea. Cele mai puternice majorari au fost consemnate in Bulgaria si Lituania (1,7% fiecare). Raportat la trimestrul al patrulea din 2009, Romania si Grecia sunt singurele tari care au avut scaderi ale PIB in perioada analizata, iar in acest sens economia elena a consemnat cel mai puternic declin (-6,6%). Economia Uniunii Europene (UE-27) a consemnat o crestere de 2,1% in trimestrul al patrulea din 2010 fata de aceeasi perioada a anului anterior, respectiv de 0,2% raportat la trimestrul al treilea din 2010. In acelasi timp, PIB in zona euro a avansat cu 2%, respectiv 0,3%. Daca se observa seria datelor neajustate sezonier (in care se compara situatia din 2010 in raport cu 2009), documentul publicat de Eurostat arata ca, anul trecut, Uniunea Europeana nu s-a aflat in recesiune, inregistrand in fiecare din cele patru trimestre cresteri ale PIB cuprinse intre 0,6% si 2,2%. Informatia respectiva ar putea sa constituie un impuls pentru marile grupuri de investitii, care – in 2009 – au evitat zona Uniunii Europene si au ales sa aloce fonduri in cadrul altor economii, cu precadere in cele care apartin unor tari asiatice, din America Latina etc. Ca urmare a lipsei datelor aferente celui de-al patrulea trimestru din 2010, care nu au fost comunicate de institutele de statistica din Belgia, Danemarca, Irlanda, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovenia si Suedia, specialistii Eurostat vor da publicitatii numai doua estimari in fiecare trimestru, in loc de trei estimari, ca pana in prezent. Cu toate acestea, baza de date a biroului Eurostat va fi actualizata cu informatii recente, inclusiv cu privire la principalii parteneri economici ai Uniunii Europene (SUA si Japonia), care – la randul lor – nu s-au mai aflat in recesiune in anul 2010. Informatii suplimentare, la www.insse.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter