RO EN
السلة فارغة

ELI-NP: Stadiul lucrarilor la cel mai mare proiect din Romania, la 8 august 2013

Lucrarile de constructie a centrului de cercetare stiintifica "Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics" (ELI-NP), cel mai mare proiect aflat in derulare din Romania, se desfasoara conform graficului de executie. Valoarea investitiei va depasi un miliard de lei. Obiectivul este finantat din surse nerambursabile - ce vor asigura 80% din investitia totala -, urmand a fi executat in mai multe etape, intr-un interval de patru ani, inaugurarea fiind prevazuta pentru 2017. Lucrarile sunt asigurate de un consortiu al carui lider de asociere este Strabag SE (Austria) si din care mai fac parte Züblin AG (Germania) si Aedificia Carpati (Romania), valoarea contractului fiind de 286,3 milioane de lei, pentru o durata de executie de 22 de luni. Lucrarile la acest obiectiv, ce va fi amplasat pe strada Reactorului nr. 30, din localitatea Magurele (judetul Ilfov), vor incepe cu edificarea cladirilor destinate instalarii celor doua echipamente LASER (9S+P+1E, cu o arie de 4.448 mp) si a celui cu radiatie gamma (12S+P si o suprafata de 6.958 mp). „Executia propriu-zisa a demarat cu edificarea celor doua corpuri de cladire ce vor gazdui sistemele, in prezent pe amplasament fiind efectuate lucrari de excavare pentru realizarea fundatiilor. In timp ce realizarea propriu-zisa a centrului de cercetare se va incheia la finele anului viitor, echipamentele - constand in sisteme LASER si un utilaj de radiatie gamma - vor fi montate ulterior, astfel incat proiectul sa devina operational din 2017. Intregul proiect va integra un ansamblu format din mai multe imobile, cu o arie insumata de 31.500 mp, care, pe langa cladirile mentionate, va cuprinde laboratoare de cercetare (2.593 mp), spatii de birouri (S+P+5E+E6-tehnic, 738 mp), o casa de oaspeti (P+2E+E3-partial, 735 mp), o cantina (277 mp), camere exterioare (3.000 mp), precum si infrastructura aferenta, utilitatile, un pod rulant si un sistem de fundare indirecta. In intervalul 2013-2015 se vor aloca 180 milioane de euro, in timp ce in perioada 2014-2016 va fi acordata diferenta de fonduri”, a declarat Nicolae Zamfir, director general al Institutului National pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei”.
Lucrarea a fost atribuita in luna aprilie a.c., contractul fiind incheiat la finele aceleiasi luni. La licitatia organizata de beneficiar au fost prezente companii reprezentative din domeniul constructiilor, precum Comnord SA, Bog’Art, Astaldi SpA, Hochtief Solutions AG si Bouygues SA. Obiectivul, ce va avea destinatia de centru de cercetare in domeniul fizicii nucleare, face parte din proiectul european Extreme Light Infrastructure (ELI), care cuprinde inca doua structuri similare, una urmand a fi edificata in Praga (Cehia), iar cealalta in Szeged (Ungaria). Informatii suplimentare, la www.eli-np.ro
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter