RO EN
السلة فارغة

ANALIZA: Numarul proiectelor "verzi" sau inteligente s-a sublat in ultimii 10 ani

Numarul proiectelor “verzi” sau inteligente a crescut cu 100% in ultimii 10 ani. Astfel, daca in 2014 asistam la primul proiect imobiliar cu pompe geotermale din Romania, acum peste 15% din proiectele rezidentiale din piata folosesc diverse forme de ecologizare si tehnologizare a cladirilor.
Dezvoltatorii imobiliari consacrati folosesc in toate proiectele lor, fie ca vorbim despre proiecte de volum sau boutique, diferite concepte de integrare tehnologica avansata si a practicilor durabile in aspectele legate de proiectarea si constructia cladirilor.
“In toate proiectele noastre incorporam solutii pentru gestionarea eficienta a resurselor, cum ar fi ferestre si izolatii eficiente din punct de vedere energetic si ecologic, fatade ventilate, sisteme care economisesc apa, incalzire prin pardoseala si spatii verzi care ajuta la imbunatatirea calitatii aerului. De asemenea, promovam designul verde prin optimizarea iluminatului natural si a ventilatiei adecvate a spatiilor.” (Elena Dumitrache, Eden Capital Development)
 
Incalzire geotermala
In prezent, in Romania exista tot mai multe proiecte rezidentiale noi ce folosesc pompele de caldura ca sursa de incalzire/racire a cladirilor, dintre care doar 0,1% folosesc pompe geotermale. Diferenta este ca pompele de caldura aer-apa folosite pe scara larga au unitati exterioare, asemanatoare aerelor conditionate, dar au costuri de implementare mai reduse, in timp ce pompele geotermale implica un sistemul complex si cu o investitie mare. Pompele geotermice se bazeaza pe foraje in pamant la adancimi de cativa zeci de metri, folosind temperatura pamantului pentru asigurarea incalzirii, racirii si apei calde.
„Ecovillas a fost printre pionierii acestui concept in Romania. In 2014 a fost lansat primul proiect de case “verzi”, in Sectorul 5, vandut integral in mai putin de 2 ani si am continuat acest concept cu pproiectulde blocuri Loft din Mogosoaia, iar anul acesta am lansat primul proiect de lux sustenabil - Epique home, in zona Pipera, una dintre cele mai cautate zone rezidentiale actuale. Credem ca acest concept al “ecologizarii” cladirilor este un mare pas inainte pentru societatea romaneasca si pentru piata imobiliara, motiv pentru care vom continua sa inovam si sa ne ridicam la cele mai inalte standarde internationale din punct de vedere al sustenabilitatii” (Vlas Veaceslav - CEO Ecovillas Company)
 
Fatada ventilata si aspirare centralizata
Una dintre optiunile verzi ale ansamblului rezidential Cortina North este fatada ventilata din placaje de fibrociment. Acesta este un material de constructie durabil si foarte usor in comparatie cu alte materiale de ciment, oferind o perspectiva naturala si rezistenta.
“Parteneriatul Cortina North cu Swisspearl vine in urma unei analize intense si aplicate a pietei, mai ales ca suntem recunoscuti in piata prin ansamblurile dezvoltate sub brandul Cortina pentru fatadele ventilate unice aplicate in fiecare dintre acestea (Cortina Residence, Cortina Academy, Cortina126). Fatada ventilata este o varianta ecologica si de inalta calitate. Niciun alt sistem de fatada nu poate implementa cerintele de protectie impotriva caldurii si umezelii, precum si ignifugabilitate ridicata si izolare fonica, intr-un mod atat de simplu si atragator din punct de vedere vizual.” (Elena Dumitrache, Eden Capital Development)
Proiectul Epique home reinvie aspirarea centralizata prin pereti, un concept folosit la Castelul Peles, dar uitat de-a lungul anilor.
„Prin aspirare centralizata practic reducem praful din locuinta pe care il avem cand se aspira cu un aspirator clasic. Aerul de evacuare de la aspiratorul centralizat este scos direct afara, deci un plus pentru sanatatea locatarilor, dar si un mod nou de a ne usura viata facand curatenie. Prin acest sistem se conecteaza doar furtunul de la aspirator, avand prize la fiecare etaj. Aspiratorul central se monteaza in camera tehnica si are toata infrastructura pregatita de noi.” (Vlas Veaceslav - CEO Ecovillas Company)
 
Spatii verzi
Noile tendinte din piata imobiliara post-pandemie au in topul cerintelor clientilor spatiile verzi si facilitatile in-house. Astfel, dezvoltatorii investesc masiv in construirea spatiilor comune, un factor ce aduce plus-valoare proiectului rezidential. De exemplu, investitia din partea Cortina North pentru amenajarea spatiilor verzi din prima faza de executie a proiectului, ce reprezinta aproximativ 4000mp, are o valoare de peste 650.000€, pe langa cheltuielielile lunare care vizeaza intretinerea spatiilor verzi si pot ajunge in jurul sumei de 10.000€.
“Intregul concept de landscaping al proiectelor Cortina are in vedere toate aspectele: personal specializat cu studii in domeniul horticol si silvic, sol special de calitate, sisteme de drenaj si membrane speciale, sistem automatizat de irigare calibrat in functie de necesitatile fiecarei specii de plante, temperaturi si anotimp, igienizare, tratamente, intretinere. Pentru amenajarea spatiului verde din proiectul Cortina North la stadiul actual s-au folosit pana in prezent peste 10.000 de plante in stadii mature de dezvoltare care necesita servicii de mentenanta constanta. Spatii verzi generoase, piste de biciclete si de alergare, statii de incarcare masini electrice, facilitati comune outdoor si indoor - asa arata ansamblurile moderne” (Elena Dumitrache, Eden Capital)
Eden Capital Development are capital integral romanesc si este prezenta pe piata rezidentiala din Bucuresti din anul 2009. Compania are in portofoliu, sub marca Cortina, cinci ansambluri construite deja sau aflate in curs de dezvoltare - Cortina Residence, Cortina Academy, Cortina North, Cortina Forest si Cortina 126.
Ecovillas Company dezvolta in Pipera proiectul Epique home, cu 18 case, iar constructia se va finaliza pana in decembrie 2023. Cele 18 case au 4 camere, 3 bai, bucatarie, spatii de depozitare, terasa circulabila, parcare acoperita si gradina proprie.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter