RO EN
السلة فارغة

ANALIZA: Criza sanitara muta miza dezvoltarilor in domeniile rezidential si industrial

Piata spatiilor industriale va cunoaste o dezvoltare importanta in urmatorii ani si, pe langa huburile deja traditionale precum cele din apropiere de Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara, investitorii se vor orienta si catre alte zone mai putin populare, dar care beneficiaza de infrastructura, precum Deva sau Turda. Alte zone din vestul tarii deja consacrate pentru dezvoltatori, precum Arad si Oradea, vor continua si ele sa se dezvolte. Noi centre industriale se formeaza si in zona nord-estica a tarii, in Bacau si Roman, iar cel mai nou pol se contureaza in Constanta, unde Globalworth are in plan o investitie masiva in zona industriala. Dezvoltarile logistice si de capacitati de productie au fost “vedetele” perioadei de pandemie, inregistrand cresteri semnificative de cerere. De asemenea, in noul context, dezvoltatorii mizeaza pe rezidential, modificand proiecte in acest sens, sau chiar blocand temporar investitii in spatii de birouri si retail.
"Un nou pol major pentru piata industriala se formeaza in Constanta. Este numai o chestiune de timp pana cand Romania va adera la spatiul Schengen si cred ca jucatorii care vor fi prezenti acolo cand acest lucru se va intampla, vor avea un succes foarte mare si avantaj competitiv", a declarat Andrei Brinzea, Partner Land & Industrial Cushman & Wakefield Echinox. Primul mare dezvoltator care a inceput deja sa se extinda in Constanta este Global Vision (divizie a grupului Globalworth), care construieste inca de anul trecut, in localitatea Lazu, parcul industrial Constanta Business Park, proiect mixt de circa 200 de milioane de euro ce va include dezvoltari pe 100 de hectare. Primii chiriasi ocupa in aceasta perioada halele deja construite de Global Vision in Constanta si proiectul va fi dezvoltat pana in 2024. Infrastructura disponibila pe mai multe canale, dar mai ales conexiunea cu Portul Constanta, reprezinta principalele atuuri pentru dezvoltarea industriala a acestei regiuni.
Piata spatiilor industriale si logistice a fost cea mai rezilienta dintre sectoarele imobiliare in prima jumatate a anului, cand companiile au inchiriat spatii cu o suprafata de aproape 300.000 mp, pe fondul unei cereri in crestere din partea retailerilor online si traditionali, pentru stabilirea unor centre de distributie in zone care sa permita livrari mai rapide catre clienti sau catre retelele de magazine. Stocul national de spatii industriale si logistice se apropie de 5 milioane de metri patrati in 2020, iar Bucurestiul ramane cea mai mare piata, cu proiecte de peste doua milioane de metri patrati si tranzactii de 127.000 mp in prima jumatate a acestui an.
 
Globalworth amana startul noilor proiecte de birouri
Globalworth, unul dintre principalii dezvoltatori din Romania, a amanat startul proiectului de birouri Globalworth West in contextul pandemiei de coronavirus. In trimestrul al treilea al acestui an, compania a finalizat si cele doua hale pe care le avea in constructie in cadrul parcurilor industriale Constanta Business Park si Chitila Logistics Hub si in acest moment nu are niciun proiect in derulare in tara noastra. Compania isi mentine, insa, planurile de dezvoltare pe care le are in Romania. Cele sase mari proiecte de birouri si industriale aflate in pipeline-ul national al companiei cumuleaza o suprafata inchiriabila de 862.000 mp si necesita investitii totale de circa 415 milioane de euro, fara a lua in calcul fondurile cheltuite deja cu planificarea acestor investitii.
De departe cel mai mare proiect pe care il va dezvolta Globalworth in Romania in anii urmatori este reprezentat de parcul industrial si de afaceri Constanta Business Park, ce va avea o suprafata inchiriabila totala de aproape 550.000 mp si va necesita peste 220 de milioane de euro pentru constructie. Tot in zona logistica se afla proiectul de extindere a Timisoara Airport Park cu o suprafata suplimentara de 184.200 mp si investitii estimate la 67,9 milioane de euro. Cel de-al treilea proiect logistic aflat in portofoliul grupului, Chitila Logistics Hub, vizeaza extinderi de 53.000 mp si investitii calculate la 19,6 milioane de euro. In ceea ce priveste extinderea portofoliului de birouri, pe langa Bucharest West (33.400 mp si investitii de 40,3 milioane de euro) a carui constructie a fost amanata pe fondul crizei, Globalworth mai are in pipeline dezvoltarea unei cladiri pe strada Luterana din Bucuresti (26.400 mp, 40,4 milioane de euro) si a celei de-a patra cladiri (D) a ansamblului Green Court (16.200 mp, 25 milioane de euro).
In total, Globalworth detine in Bucuresti si in alte mari orase ale Romaniei, loturi de teren prime ce insumeaza 1,4 milioane de metri patrati pentru dezvoltarea de proiecte de birouri, industriale sau mixte.
"In prezent, progresam cu anumite activitati pregatitoare, inclusiv efectuarea planificarii si/ sau autorizarea de proiecte ce vor adauga 829.500 mp (n.r. fara Globalworth West, care este gata de start) in portofoliul din Romania al companiei, in special spatii pentru birouri si industriale usoare. Proiectele clasificate ca dezvoltari viitoare sunt revizuite periodic de catre grup, ritmul in care acestea sunt dezvoltate fiind supus cererii chiriasilor si conditiilor generale de piata", precizeaza reprezentantii Globalworth.
 
MAS si Prime Kapital opresc dezvoltarile comerciale si se concentreaza pe locuinte
Grupul MAS, prin Mas Rei, in joint venture cu Prime Kapital (DJV), a decis sa-si continue activitatea de dezvoltare din Romania cu focus pe proiectele rezidentiale, in contextul impactului pe care la avut pandemia asupra cererii din retail si office in ultimele luni. Astfel, dupa finalizarea Zalau Value Centre si DN1 Value Centre inainte de pandemie (noiembrie - decembrie 2019), dezvoltatorii au inaugurat cu intarziere primul centru comercial Prime Kapital din Targoviste (32.800 mp) planificat initial in mai 2020 si deschis in august, la 92% din capacitate (fara zona de cinematograf). Potrivit datelor grupului, centrul comercial are potential de extindere cu aproximativ 10.000 mp inchiriabili in plus fata de aria alocata pentru cinema, dar extinderea va fi amanata pana la revenirea completa a cererii.
Totodata, in acelasi context dificil, lucrarile de constructii la Mall Moldova (92.000 mp inchiriabili) si la noul mall in aer liber din Sfantu Gheorghe (17.000 mp) au fost suspendate. Reducerea semnificativa a consumului va afecta, de asemenea, si proiectele aflate in planurile viitoare de dezvoltare, MAS si DJV urmand sa revina asupra proiectelor anuntate anterior. "Aceasta evaluare va fi incheiata cand vor fi disponibile datele actualizate privind consumul din a doua jumatate a anului in curs, presupunand ca nu vor mai fi introduse restrictii in contextul Covid-19 si in perspectiva unei probabilitati reduse de lockdown in 2021", se arata in raportul semestrial publicat de grupul MAS. Avand in vedere cererea de spatii in aer liber post-Covid-19 din partea chiriasilor, DJV a reluat lucrarile de constructii la centrul comercial din Sfantu Gheorghe in luna septembrie 2020. Deschiderea primei faze a mall-ului in aer liber este programata in aprilie 2021. Reluarea investitiilor in alte asemenea centre comerciale este prognozata din martie 2021, datele si alte detalii referitoare la proiecte urmand a fi publicate ulterior.
Cei doi dezvoltatori asociati continua, insa, investitiile in Romania, concentrandu-se pe proiectele rezidentiale. Astfel, in aceasta perioada, DJV continua lucrarile la primul ansamblu de locuinte din Bucuresti al dezvoltatorului, Marmura Residence. Pana in septembrie 2020, au fost vandute 159 din cele 459 de apartamente. Ansamblul va include cinci cladiri, cu parcari subterane si un parc interior de 5.000 mp. Dezvoltatorul incepe, in aceasta toamna, si constructia celui de-al doilea proiect rezidential din Capitala, Avalon Estate, iar 39 de unitati (vile si apartamente) au fost puse in vanzare inca inainte de eliberarea autorizatiei de construire. Alte 83 de apartamente sunt disponibile pentru contractare din iulie 2020. "Pana la aceasta data, inainte de inceperea lucrarilor, au fost vandute 45 de unitati locative (inclusiv toate vilele din prima etapa a proiectului), reprezentand 37% din faza intai a Avalon Estate", precizeaza dezvoltatorul. In ceea ce priveste cel mai mare proiect aflat in portofoliul DJV, ansamblul mixt Silk District din Iasi, investitie ce va depasi 200 de milioane de euro, dezvoltatorul a obtinut aprobarea PUZ in primul semestru al acestui an. "Masterplanul avizat permite o flexibilitate in dezvoltarea spatiilor de birouri si a locuintelor. Avand in vedere impactul negativ al pandemiei asupra cererii de spatii office, planificarea proiectului continua, cu accent insa pe dezvoltarea componentei rezidentiale", se arata in raportul publicat de grupul MAS.
 
One United extinde componenta rezidentiala din cadrul proiectului One Verdi Park
One United Properties, unul dintre cei mai activi dezvoltatori din Romania, renunta la componenta de birouri din cadrul ansamblului One Verdi Park pe care il dezvolta in zona de nord a Capitalei si o extinde pe cea rezidentiala. Astfel, pe fondul precontractarii a peste 75% din turnul rezidential al acestui ansamblu, precum si in baza cererii crescute pentru acest segment de piata, actionarii companiei au decis ca One Verdi Park sa fie un concept exclusiv rezidential, pastrand componenta comerciala care sa deserveasca locuitorii. "Asistam la o cerere mai mare decat ne asteptam pentru apartamentele exclusiviste pe care le construim in zonele cele mai bune ale Capitalei. Cele mai multe apartamente din proiecte pe care le avem in derulare, precum One Mircea Eliade sau One Herastrau Towers, au fost deja vandute inainte de finalizarea constructiilor. Prin urmare, am decis sa schimbam strategia pentru proiectul One Verdi Park, astfel incat sa putem creste oferta de unitati rezidentiale de aici si sa o extindem si in cel de-al doilea turn al proiectului, care devine astfel unul la fel de exclusivist ca One Mircea Eliade. Fatadele sunt in curs de reproiectare, lucram cu arhitectii care au proiectat fatada la One Charles de Gaulle - Bueso-Inchausti & Rein Arquitectos din Madrid. Credem ca este o abordare strategica in acest context, cu beneficii multiple atat pentru piata, cat si pentru companie si actionarii sai. One Verdi Park are toate premisele pentru a fi dezvoltarea rezidentiala de referinta ce se va livra in zona Floreasca in anul 2021", spune Beatrice Dumitrascu, vicepresedintele diviziei rezidentiale din cadrul One United Properties. Ajuns la cota zero inca din luna iunie, proiectul One Verdi Park se afla deja cu patru saptamani inaintea programului de constructie planificat initial, ritm care poate permite finalizarea acestuia chiar inainte de termenul stabilit, respectiv trimestrul patru din 2021.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter