RO EN
السلة فارغة

LINDAB are in plan sa-si extinda capacitatile locale de productie, prin noi investitii

Grupul Lindab traverseaza o perioada in care face achizitii atat pe segmentul de acoperisuri, cat si in domeniul ventilatiilor. Tarile din Europa Centrala si de Est sunt, de asemenea, deschise catre oportunitati de acest fel. "In Romania, intentionam sa ne extindem capacitatile de productie atat pe profile, cat si pe ventilatii, prin investitii locale, insa comunicarea externa va veni la vremea oportuna. Continuam sa investim an de an in angajatii pe care ii avem, dar si in cercetare si dezvoltare, pentru a imbunatati produsele si solutiile oferite clientilor nostri", spune Andrei Sulyok, directorul general al Lindab Romania.
Compania a obtinut rezultate bune in primele sase luni ale acestui an pe diviziile de acoperisuri metalice si ventilatii, in timp ce activitatea din domeniul constructiilor de hale sufera cel mai mult din cauza cresterilor semnificative de preturi. In opinia managerului Lindab, perspectivele pentru a doua jumatate a anului sunt moderat-optimiste.
 
- Cum au evoluat vanzarile de tigla metalica, tabla si ventilatii in primele 6 luni ale acestui an si care sunt premisele de dezvoltare pentru aceste sectoare?
- Cand ai trei directii de business sub aceeasi umbrela, popularitatea brandului ajuta fiecare directie, echipele de vanzari au tinte separate, insa rezultatul echipei Lindab per ansamblu este fantastic. Va imaginati cat de grozav este spiritul de echipa si ce mandru sunt ca superior atunci cand vad ca oamenii care coordoneaza Echipa de Distributie (a se citi Acoperisuri), Echipa de Proiecte Industriale (Hale metalice) si Echipa de Ventilatii tin strans legatura, pentru ca rezultatul colectiv este foarte important.
 
 
 
Pe divizia de acoperisuri, vanzarile valorice in primele 6 luni din 2022 au fost mai mari cu 19% fata de cele din perioada similara a anului trecut. Sistemele de acoperis cu aspect plan si falt simplu Lindab SRPClick si SRMax sunt cele care au cresterea cea mai mare de vanzari atat in cazul constructiilor noi, cat si in cel al renovarilor. Premisele de dezvoltare pentru intreg anul 2022 sunt moderate. Cresterile foarte mari de vanzari din domeniul evenimentelor si cele anuntate de agentiile de turism pentru vacante arata ca, in aceste luni, banii clientilor vor merge in aceste directii, mult mai mult decat pana acum. La finalul lunii iunie am simtit primele amanari de proiecte rezidentiale ale persoanelor fizice, iar trendul a continuat si in iulie. Ne asteptam ca, dupa mijlocul lunii august, clientii rezidentiali sa se intoarca la investitiile amanate, iar acest an sa fie unul cu vanzari valorice mai mari fata de anul trecut.
Totodata, arhitectii si proiectantii au multe proiecte in lucru, astfel incat anul 2023 ar trebui sa fie de crestere pentru piata rezidentiala din Romania. Influentele pandemice, economice sau politice nu are rost sa le luam in calcul, pentru ca sunt prea dinamice.
Afacerea de hale metalice resimte, in 2022, cel mai mult impactul cresterilor de pret si al contextului geopolitic in care ne aflam. In afara supermarketurilor si a companiilor multinationale care isi urmeaza planurile de extindere pe termen mediu si lung, observam o prudenta mare a clientilor nostri. Cererile de oferta care ajung la Lindab sunt in scadere, iar unele dintre contractele deja semnate se amana.
Piata HVAC este in usoara crestere fata de 2021. Asa se vede in cifre la Lindab, asa spun partenerii nostri de afaceri, asa se aude dinspre concurenta. Lucram pe proiecte din 2022 si daca vorbim de 2023, ar trebui sa porneasca proiectele cu PNRR (sunt in licitatii cladiri publice, spitale, sali de sport - depinde de modul in care vor reusi sa porneasca santierele). Si asta spunem pentru ca noi am constatat ca investitorii mici si medii sunt prevazatori. Asa ca daca nu intervine statul sa ajute, o sa fie rau.
 
 
- Cum se resimt, in cadrul companiei, efectele majorarilor de preturi din constructii si ale dificultatilor din lanturile de aprovizionare?
- A fi sau a nu fi? A investi sau a nu investi? In confortul casei si in familie, in pornirea unui nou business sau dezvoltarea unuia nou, intrebarile sunt "Investesc acum? Aman? sau Anulez?". Pe piata de acoperisuri, activitatea noastra este mult mai grea din cauza dificultatilor create de termenele mari de livrare pentru anumite produse mai speciale din portofoliul nostru. Confirmarile comenzilor pentru o perioada scurta de timp, ca pret de contractare, dar si termenul mai scurt in care clientul trebuie sa accepte livrarea comenzii ne ingreuneaza discutiile cu clientii nostri. Estimez ca preturile vor stagna in perioada urmatoare, cu o tendinta usor descrescatoare, dar influentele politice sunt foarte mari. In ceea ce priveste diviziile de hale metalice si sisteme de ventilatii, unele proiecte comerciale si industriale din 2021 stau pe loc pentru ca au fost bugetate pe preturi din acel an si acum se cauta solutii ieftine, compromisuri si afecteaza Lindab, care tine sus stindardul calitatii si nu tolereaza "Lasa ca merge si asa".
La modul general, ritmul de aprovizionare este bun pentru ca avem angajamente la nivel grup si ne bucuram de avantajele care vin cu apartenenta la o multinationala. Efectele majorarii preturilor nu au afectat procesul de aprovizionare, spre exemplu, aprovizionarea cu materie prima pentru tubulatura nu a avut de suferit. Abateri de la termene de livrare sunt doar la ventilatii si sunt cauzate de lipsa componentelor pentru echipamentele pe care le furnizam, situatie care ajunge sa afecteze toate echipele implicate in acelasi proiect. Daca la tubulatura putem vorbi de o stagnare a preturilor, pe componente lucrurile raman sub semnul indoielii, din cauza lipsei acestora. Cererea e mai mare decat oferta, astfel ca nu exista motive pentru care preturile sa descreasca.
 
 
- Ce noutati sunt pe piata de ventilatii in contextul noilor standarde de mediu si cum va adaptati acestor schimbari?
- Calitatea aerului interior este considerata ca fiind un aspect important in codurile de constructie in multe tari europene. Beneficiile de a asigura o calitate a aerului din interiorul cladirii, fie pentru bunastarea locuitorilor, fie pentru siguranta si sanatatea cladirii in intregime, dar si a componentelor acesteia, sunt de asemenea evidentiate in diferite forme in regulamentele cladirilor din tarile studiate. Ventilatia este inclusa in toate acestea. In Danemarca, Franta, Suedia si Regiunea Capitalei Bruxelles (BE) exista cerinte minime clare, pe cand in Germania, Italia, Polonia si Marea Britanie, exista numai o recomandare pentru rata minima de ventilatie. Indicatorii pentru ratele minime de ventilatie variaza de la o tara la alta si sunt, in general, diferite de standardele UE (de exemplu EN 13779 si EN 15251). In Romania, conform legislatiei, nu ai voie sa construiesti fara ventilatie mecanica. Exista legea, dar nu sunt norme de aplicare.
 
 
- Care sunt cele mai mari dificultati cu care va confruntati in aceasta perioada si ce oportunitati vedeti pentru viitor?
- La capitolul dificultati, amanarea proiectelor de catre clientii persoane fizice, dar si de catre investitorii precauti este cea mai mare provocare pentru Lindab. Bugetarea (setarea tintelor financiare) activitatii noastre a devenit mai dificila in aceasta perioada. Se adauga lipsa de personal (calificat/necalificat) dornic sa munceasca, sa fie responsabil si sa semneze un angajament pe termen lung atat la Lindab, cat si la partenerii nostri de afaceri.
Ca oportunitati, renovarea sistemelor de acoperis, asociata cu montajul de sisteme ecologice de producere a energiei verzi, reprezinta un canal de dezvoltare important pentru noi. Lindab este un angajator bun: avem strategie clara de atragere a celor mai buni oameni din piata si de retentie a celor care isi fac treaba si depasesc cerintele fisei de post. Ne respectam cuvantul dat, ne tratam de la egal la egal, ne bucuram impreuna cu angajatii nostri si suntem solidari cu ei in perioade mai putin fericite. Pentru ca, impreuna suntem cei mai buni! 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter