RO EN
السلة فارغة

COMET SSC: Piata otelului-beton a depasit 650.000 de tone anul trecut

Dupa un an 2015 in care piata constructiilor a crescut intr-un ritm sustinut, cu 10,4% dupa sapte ani, contribuind cu 0,6% la evolutia economica si avand o participatie in PIB de 7,4% si dupa un inceput de 2016 tumultos, ritmul de crestere din sector a incetinit in a doua jumatate a anului in curs, potrivit managerilor companiei Comet SSC, distribuitor de produse siderurgice din Brasov. Compania este specializata in furnizarea de produse metalurgice si in procesarea otelului-beton si a tablei. "Intuind inca de la inceputul anului 2014 perspectiva pozitiva a industriei constructiilor, ca principala piata-tinta a companiei, am dezvoltat o noua linie de business, reprezentata de procesarea otelului-beton. Insusi numele companiei indica acest lucru, SSC fiind acronimul pentru Steel Service Center", au declarat reprezentanti din cadrul companiei.
Potrivit datelor Comet SSC, piata otelului-beton a crescut in 2015, depasind 650.000 de tone, o cota importanta din aceasta cantitate provenind din import, in special din Bulgaria, Grecia si Turcia, care si-au adaptat o parte din productie la cerintele specifice tarii noastre. O alta caracteristica a acestei piete in ultima perioada o reprezinta accentuarea utilizarii otelului-beton de tip BST, fata de tipul PC52.
"Estimarile noastre cu privire la evolutia pietei in viitorii ani sunt destul de rezervate. Probabil piata va cunoaste o crestere usoara. Cvasi-stagnarea sectorului se datoreaza unui cumul de factori cu impact negativ asupra dezvoltarii, cum ar fi: absenta investitiilor statului in infrastructura, data de vidul decizional care nu stim cat va dura, impactul - mai mult psihologic - al legii privind darea in plata, precum si conjunctura nefavorabila a industriei siderurgice din UE. Efervescenta pietei imobiliare nu compenseaza lipsa lucrarilor de infrastructura, mari consumatoare de otel-beton", au precizat managerii companiei.
 
Fluctuatiile de preturi din ultimul an au influentat negativ piata
Preturile au inregistrat in ultimul an o fluctuatie necaracteristica unei piete asezate, conform datelor Comet SSC. "Variatii mari si in scurt timp, cu impact negativ asupra predictibilitatii financiare si in ofertare, au influentat in special piata otelului-beton. Incetinirea cresterii din China a generat un exces de capacitati de productie pentru siderurgie si a declansat puternice dispute intre UE si China privind taxele anti-dumping. Astfel, scaderea la finele anului 2015, fata de vara aceluiasi an, a fost de peste 40%. Piata a reactionat, iar pretul de livrare a otelului-beton catre constructori s-a diminuat, ceea ce a generat marje absolute mai mici pentru procesatorii de otel-beton fasonat. Preturile cunosc o relativa stabilitate si se pastreaza in palier aproximativ doua luni. In martie 2016, odata cu dezghetul pietei, a inceput sarabanda cresterii preturilor. De exemplu, timp de doua luni, un producator a crescut pretul in opt etape. Cresterile au fost generate de confluenta a trei factori: majorarea cererii de otel-beton, incercarea producatorilor de recuperare a pierderilor cauzate de reducerea preturilor si conflictul dintre Turcia si Rusia, in contextul in care Turcia era un client important pentru otelariile rusesti si, astfel, s-a creat o presiune pe oferta si, implicit, pe preturi. Din pacate, piata finala a pastrat inertia si preturile produselor prelucrate nu au crescut in aceeasi masura, micsorandu-se marjele. Piata a reactionat si preturile au inceput din nou sa scada. In intervalul mentionat, preturile otelului-beton fasonat au variat intre 1.850 si 2.500 de lei/tona", a explicat administratorul Comet SSC.
Din luna iunie 2016, reprezentantii companiei au observat o stagnare a cererii, in contextul in care decizia de achizitie se formeaza pe baza preturilor, in detrimentul calitatii. "In contextul fluctuatiei de preturi, multi producatori isi sacrifica marjele. Inca de la inceput, la Comet ne-am orientat politica comerciala de livrare la nivel calitativ inalt, fiind usor dezavantajati in acest «razboi»", au mai precizat reprezentanti din cadrul companiei.
O alta problema a pietei siderurgice locale este reprezentata de lipsa de personal atat calificat, cat si necalificat, fiind determinata de mirajul castigurilor salariale mari din Germania si Anglia, dar si de prezenta multor multinationale, care au pus presiunea pe cererea de forta de munca. In ultimele luni, rata somajului in Brasov a variat intre 3,98% si 4,03%, semnificativ scazuta fata de rata la nivel national, conform datelor Comet.
***
Comet SSC a incheiat anul 2015 cu o cifra de afaceri de 33,5 milioane de lei, pentru 2016, conducerea companiei estimand o evolutie de 5%. Otelul-beton fasonat detine o pondere de peste 50% din vanzarile firmei, serviciile situandu-se la nivelul de 10%, in timp ce diferenta de 40% este reprezentata de distributia de produse siderurgice. Comet SSC actioneaza pe piata naturala, reprezentata de judetul Brasov si zonele limitrofe.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter