RO EN
السلة فارغة

USR: Proiect legislativ de finantare start up-uri, dupa modelul Google si Facebook

In sprijinul mediului de afaceri din Romania si pentru a-i incuraja pe fondatorii de startup-uri, deputatele USR Monica Berescu si Oana Toiu au depus o propunere legislativa prin care se prevede in mod expres posibilitatea emiterii unei clase distincte de actiuni - actiuni executive - care sa ofere actionarului mai multe voturi per actiune. Mai exact, se acorda o importanta sporita tipului de actiuni/parti sociale detinute de fondator si numarului de voturi aferente acestora, ceea ce ii poate oferi fondatorului un control asupra deciziilor de business, chiar daca detine un numar mai mic de actiuni comparativ cu alti investitori.
O actiune executiva poate oferi dreptul la minimum doua voturi fata de cele clasice, ceea ce ofera detinatorului posibilitatea de a influenta deciziile strategice. Modelul aplicat este cel din Statele Unite ale Americii, unde companii precum Google si Facebook au pus deja in aplicare acest concept.
„Numarul startup-urilor din domeniul IT este intr-o crestere exponentiala si prin acest proiect ne dorim ca startup-urile IT sa ramana in Romania si fondatorii sai sa isi pastreze puterea de decizie si in etapele de venture capital funding. Este esential pentru o companie sa primeasca finantare si ne dorim cu totii sa avem cat mai multe companii de tip unicorn, insa este la fel de important si ca fondatorul sa isi poata continua viziunea, avand la indemana mijloacele necesare pentru a o duce la indeplinire. Votul multiplu per actiune sau parte sociala este o prerogativa pe care fondatorii din Vest o utilizeaza de ani de zile. Acest demers este absolut normal si faciliteaza drumul catre o Romanie digitala si care aduce industriei IT autohtone, cele mai bune practici de pe plan global”, declara Monica Berescu, deputat USR, vicepresedinte al Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor.
„Microintreprinderile si intreprinderile mici si mijlocii reprezinta 99,7% din companiile din economie si au doua treimi din totalul salariatilor din privat, dar majoritatea sunt afectate de pandemie si de lipsa unor instrumente flexibile de finantare. O parte a acestor companii reincep acum proiecte amanate sau se reorienteaza pe alte piete si pentru asta au nevoie de oameni si de capital. Am inceput si vom continua consultarile cu mediul de afaceri si cu investitorii, una din solutiile propuse prin legea depusa astazi este instrumentul prin care antreprenorii pot imparti mai usor, acolo unde aleg ei sa faca asta, decizia si impartirea resurselor generate de performata, profitul, cu investitorii sau cu angajatii. Avem acum o generatie de antreprenori maturi care au facut pasul spre rolul de investitori, dar cadrul din Romania nu ii ajuta sa ajute”, declara Oana Toiu, deputat si co-coordonator al programului de guvernare USR.
Proiectul USR modifica si completeaza Legea societatilor comerciale nr. 31/1990, in sensul prevederii posibilitatii de emitere a actiunilor executive, actiuni care confera titularului mai multe voturi decat numarul de actiuni. Numarul de voturi atasat actiunilor va fi stabilit prin actul constitutiv al societatii.
In prezent, Legea societatilor comerciale reglementeaza pentru societatile pe actiuni din Romania doua feluri de actiuni: ordinare si preferentiale. Conform actului normativ, detinatorii de actiuni ordinare au un numar de voturi egal cu actiunile detinute, iar detinatorii actiunilor preferentiale beneficiaza de niste drepturi suplimentare, fara a avea insa atasat si un drept de vot. Insa, pentru societatile de tip inchis, Legea nr. 31/1990 nu permite si detinerea unei clase de actiuni care sa aiba atasate mai multe drepturi de vot per actiune.
Proiectul USR vine sa simplifice implementarea unei tranzactii de venture capital in Romania, dand mai multa flexibilitate in a emite clase diferite de actiuni, inclusiv pentru momentul in care se ajunge la runde mai mari (moment in care, pana in prezent, s-a recurs la mutarea entitatii care controleaza afacerea intr-o alta jurisdictie, ceea ce nu e ideal din perspectiva Romaniei ca tara care vrea sa promoveze industria de IT).
Totodata, tinand cont de realitatea potrivit careia startup-urile se orienteaza ca forma de organizare catre societati cu raspundere limitata, proiectul prevede si impartirea partilor sociale in doua clase diferite, respectiv parti sociale ordinare (cu puterile detinute in prezent) si parti sociale executive (care pe langa drepturile aferente partilor sociale ordinare, ar putea avea mai multe voturi atasate, in functie de prevederile actului constitutiv).
Proiectul de lege a fost definitivat in urma consultarilor cu Asociatia Patronala pentru Industria de Software si Servicii si cu Fundatia Romanian Business Leaders.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter