RO EN
السلة فارغة

Tema Energy: Cloud Guvernamental si incidente in alimentarea cu energie electrica

In ultima perioada, abunda anunturile despre iminenta lansare a proiectului de Cloud Guvernamental. Stim deja ca este pregatita o Hotarare de Guvern, ca exista un buget de 45 de milioane de euro si chiar si un termen de finalizare, de maximum 24 de luni. Nu stim insa nimic despre infrastructura de Data Center din spatele proiectului Gov-Cloud, unde va fi localizat, ce nivel de disponibilitate si securitate va asigura, ce tehnologii de racire vor fi folosite etc. Am analizat alte proiecte similare din UE si iata concluziile la care am ajuns.
In ultimele luni, Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei (ADR) a anuntat lansarea mai multor servicii pentru cetateni, printre care si mult-asteptatul Cloud Guvernamental.
Gov-Cloud este o initiativa mai veche a Uniunii Europene, la care statele membre au inceput sa se alinieze inca de acum 10 ani. Dar la care Romania a fost constant codasa - de exemplu, conform unui raport ENISA din 2013, la acel moment ne incadram in categoria tarilor „ezitante“, care nu detineau nici macar o strategie in acest sens.
Intre timp insa lucrurile s-au remediat - acum exista deja un Proiect de Hotarare de Guvern privind realizarea Cloud-ului Guvernamental si - mai mult! - exista si un buget de 45 de milioane de euro. Iar proiectul are si un termen limita de implementare de 24 de luni de la data semnarii contractului de finantare, potrivit declaratiilor facute de Sabin Sarmas, presedintele ADR. Conform acestuia, principala menire a viitorului Gov-Cloud autohton este de a gazdui toate platformele existente in administratia publica, pentru a scapa institutiile si autoritatile publice din Romania de povara mentenantei propriilor infrastructuri hardware.
Cerinte critice de disponibilitate si securitate
Cloudul Guvernamental este, in mod evident, o initiativa necesara si utila la nivel national. Dar crearea unei infrastructuri Data Center capabile sa livreze astfel de servicii vine „la pachet“ cu o serie de cerinte critice, in special pe zona de disponibilitate si securitate.
De exemplu, Centrul de Date de Stat din Serbia, care ofera autoritatilor atat servicii de hosting, cat si de tip IaaS (Infrastructure-as-a-Service) - similare celor pe care ar trebui la furnizeze Gov-Cloud-ul local -, intruneste cerintele standardului Uptime Institute Tier 3+.
Pentru a atinge insa un asemenea nivel de disponibilitate a serviciilor, de minimum 99,9%, centrul de date respectiv trebuie sa acopere o gama extinsa de conditii. Care pornesc de la amplasare si design, pana la dotarea cu solutii eficiente de electroalimentare si electro-backup, racire, securitate fizica, detectie si stingere incendii. Si nu in ultimul rand cu sisteme de management centralizat, de tip DCIM, care sa faciliteze realizarea de interventii de la distanta si abordari de tipul „remote management“, utile mai ales in actualul context pandemic.
Solutii adaptate cerintelor specifice
Fiecare dintre aceste cerinte reprezinta, in sine, o provocare.
De exemplu, in Romania exista un numar limitat de specialisti acreditati Uptime Institute. Dar nu numai - si numarul expertilor certificati, cu experienta in construirea centrelor de date si cu abilitati muti-vendor este scazut.
Apoi, putine companii detin intern competente pe zona de electro-alimentare si, mai ales, pe cea de electro-backup. Ori penele de curent sunt evenimente curente in Romania, iar 37% dintre downtime-urile neplanificate sunt cauzate de defectiunile sistemelor de alimentare cu energie electrica - conform Uptime Institute. Intr-un astfel de context este evidenta nevoia de sisteme redundante de electroalimentare si electro-backup de tip N+1 sau chiar N+2 avand in vedere nivelul de criticitate al serviciilor furnizate.
Asigurarea redundantei este necesara si in cazul arhitecturilor de racire - Romania inregistreaza in ultimii ani o crestere constanta a temperaturilor medii pe perioada de vara. Impactul incalzirii globale se face simtit mai ales in Bucuresti, oras care concentreaza cele mai multe centre de date din Romania si unde numarul zilelor cu temperaturi de peste 30ºC a trecut de 40 pe an. In acest caz, tinand cont de faptul ca sistemele de racire traditionale sunt responsabile pentru 40% din valoarea facturii de energie electrica, specialistii recomanda utilizarea solutiilor complementare de Free Cooling si de racire adiabatica/evaporativa.
Toate aceste cerinte - alaturi de cele de securitate fizica si de detectie si stingere a incendiilor - sunt uzuale pentru centrele de date care furnizeaza servicii de Cloud Guvernamental. Acoperirea lor nu este facila, dar nici imposibila atunci cand se apeleaza la resurse cu experienta relevanta in domeniul industriei Data Center.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter