RO EN
السلة فارغة

STRATOS: Poluarea digitala - ce este si care sunt principalele surse ale acesteia?

Poluarea digitala aduce in atentie trei elemente importante, precum fabricile, practicile in domeniu si deseurile electronice. Infrastructura uriasa a internetului cuprinde cabluri de fibra optica, centre de date, servere, relee etc., toate avand rolul de a procesa actiunile care se desfasoara online.
 
Ce este poluarea digitala?
Tehnologia digitala de care suntem dependenti astazi are efecte semnificative asupra amprentei de carbon, avand consecinte si pentru mediu. Fabricarea, utilizarea si eliminarea dispozitivelor electronice folosite creeaza o cerere crescuta de energie, produce deseuri toxice si contribuie la poluarea aerului. Asadar, ori de cate sunt folosite telefoane inteligente, tablete sau laptopuri, amprenta ecologica este una considerabila.
Prin urmare, poluarea digitala ar putea fi definita ca fiind acel tip de poluare care provine atat din utilizarea infrastructurii IT, cat si din productia de instrumente digitale. Energia, resursele folosite, dar si dispozitivele care sunt aruncate si devin deseuri electronice sunt, de asemenea, alte elemente care polueaza mediul si care pot fi periculoase pentru sanatatea oamenilor.
Activitatea online de zi cu zi (precum e-mailuri primite si nesterse, stocarea de date nefolositoare, activarea redarii automate a videoclipurilor ori utilizarea motoarelor de cautare) are efecte negative asupra mediului inconjurator. La toate acestea se adauga si consumul urias de energie electrica utilizat atat in centrele de date, cat si pentru producerea dispozitivelor digitale.
 
Efectele poluarii digitale
Utilizarea tehnologiei digitale are un efect pozitiv asupra vietii oamenilor, imbunatatind foarte mult accesul la informatii si posibilitatea de a le impartasi cu altii. Pe langa consecintele benefice cunoscute, folosirea acestei tehnologii presupune si utilizarea excesiva a energiei si a resurselor, ceea ce provoaca poluare. De asemenea, achizitionarea constanta de noi dispozitive duce la producerea unei cantitati uriase de deseuri electronice. Asadar, efectele poluarii digitale nu sunt deloc de ignorat.
De aceea, este important ca oamenii si companiile sa inteleaga foarte bine consecintele pe care tehnologiile digitale le au asupra mediului. Chiar daca efectele pot parea inofensive, toate activitatile marunte efectuate zilnic pe telefoane si calculatoare emit dioxid de carbon. Desi nu pare asa, internetul este, si el, un domeniu care se bazeaza pe elemente concrete pentru a putea functiona. Toate echipamentele precum serverele, ruterele sau centrele de date au nevoie de produse tangibile pentru a fi construite si pentru a functiona.
Intrucat lumea este din ce in ce mai dependenta de aceste instrumente digitale, gandirea unor strategii care sa le reduca efectele nefaste asupra mediului este esentiala. Indivizii si companiile au un rol important in acest sens, iar comportamentul responsabil al fiecaruia cantareste extrem de mult. Asa a aparut si conceptul CSR. Acesta face referire la implicarea firmelor mari, cu peste 50 de angajati, in imbunatatirea comunitatii prin actiuni de responsabilitate sociala, care vizeaza protectia mediului inconjurator.
Pentru ca tehnologia este omniprezenta, amprenta de carbon asupra mediului este una semnificativa - si nu doar in ceea ce priveste fabricarea dispozitivelor si eliminarea lor, ci si in ceea ce priveste utilizarea acestora. Dezvoltarea accelerata a acestui sector are ca efecte cresterea efectelor nocive asupra climei in urmatoarele decenii, iar masurile de combatere trebuie sa fie adoptate, atat de catre producatori si furnizori, cat si de utilizatori.
Cu toate acestea, iata care sunt mai exact efectele poluarii digitale in functie de practicile folosite in acest sector:
Extractia componentelor - componentele metalice care permit telefoanelor si computerelor sa functioneze trebuie exploatate. Exploatarea miniera provoaca poluarea apei si distrugerea ecosistemelor, fiind un pericol pentru sanatatea umana.
Poluarea din productie - pentru a construi dispozitive inteligente, companiile folosesc energie ce permite fabricilor sa functioneze si sa transporte materiale in jurul lumii. Toate aceste activitati creeaza poluare atmosferica si emisii de carbon, lucru care contribuie la schimbarile climatice.
Aruncarea electronicelor la gunoi - deseurile electronice pot avea componente toxice si nu trebuie aruncate la groapa de gunoi. Vestea buna este ca acestea pot fi reciclate in vederea recuperarii metalelor pretioase, lucru care va contribui la reducerea cantitatii care trebuie exploatate in viitor. De asemenea, componentele din plastic pot fi si ele reciclate si reutilizate.
Utilizarea tehnologiei - dupa ce este construita, tehnologia nu inceteaza sa polueze. Colectarea, stocarea si prelucrarea datelor se realizeaza in cladiri pline de echipamente informatice care sunt mari consumatoare de energie.
 
Sursele poluarii digitale si masuri necesare pentru reducerea consecintelor asupra mediului
In comparatie cu alte sectoare, activitatea digitala utilizeaza o cantitate mai mica de resurse si creeaza mai putine gaze cu efect de sera. Cu toate acestea, cifrele sunt in continua crestere, ceea ce indica faptul ca tendinta actuala de supraconsum nu este deloc sustenabila si ca sunt necesare masuri suplimentare pentru a diminua acest fenomen. Descopera, in continuare, care sunt cauzele poluarii digitale si cum pot fi preintampinate sau diminuate efectele acesteia asupra mediului inconjurator.
 
Sursele poluarii digitale
Principalele surse ale poluarii digitale sunt impartite in doua mari categorii:
- Cele legate de fabricarea instrumentelor digitale si a echipamentelor de consum;
- Cele legate de functionarea internetului, centre de date si infrastructura de retea.
Procesul de productie al echipamentelor digitale este foarte poluant. De exemplu, fabricarea unui telefon are la fel de multe efecte nocive ca zece ani de utilizare a acestuia. Pentru fabricarea unui dispozitiv electronic sunt necesare o multime de resurse naturale care genereaza emisii substantiale de dioxid de carbon. Cu cat dispozitivele sunt mai mici si mai complexe, cu atat genereaza efecte mai puternica. Estimarile arata ca exista peste 40 de metale prezente intr-un smartphone. De asemenea, pentru producerea elementelor mai complexe sunt necesare metale rare, cum ar fi tantalul, utilizat pentru smartphone-uri, sau indiul, utilizat pentru tehnologia LCD.
Asadar, tot in poluarea digitala cauzata de fabricarea produselor electronice poate fi inclusa si extractia materiilor prime care consuma o cantitate mare de energie. Aceasta energie electrica este produsa, in principal, din carbune, cunoscut ca fiind o resursa naturala cu o influenta majora asupra mediului, atunci cand este extrasa. Extractia provoaca, de asemenea, eliberarea de particule toxice in aer, apa si sol, la care se adauga defrisarile care distrug ecosistemele. Transportul de materiale si dispozitive se face si el vinovat pentru poluare.
Poluarea digitala nu se refera doar la productia si eliminarea dispozitivelor electronice, ci si la tot ce are legatura cu datele: conservarea, construirea si dezvoltarea website-urilor, greutatea imaginilor si a videoclipurilor sau difuzarea in mediul virtual. Toate datele folosite (pagini web, fisiere, imagini) ocupa un spatiu virtual, fiind transferate catre IP-ul utilizatorilor atunci cand sunt solicitate. Acest lucru presupune si un cost energetic destul de mare. De asemenea, serverele contin cantitati uriase de date care circula zilnic pe internet.
De aceea, mare parte din poluarea digitala provine din centrele in care marile companii stocheaza date. Serverele IT si centrele care pastreaza date si informatii digitale sunt considerate devoratoare de energie. Intreaga infrastructura de retea este culpabila pentru mare parte din poluarea digitala. De aceea, unele companii au luat deja masuri prin transferarea centrelor/serverelor in apropierea centralelor hidroelectrice din diferite tari.
Pe scurt, cauzele poluarii digitale sunt schimbul de date si sistemele electrice necesare pentru functionarea lor, la care trebuie adaugat si efectul extractiei, rafinarii metalelor si a eliminarii acestora in urma procedurii de fabricare a smartphone-urilor, calculatoarelor etc.
 
Masuri pentru a diminua consecintele poluarii digitale
Pandemia de Covid-19 si restrictiile care au precedat-o au determinat o crestere exponentiala a utilizarii instrumentelor digitale. Internetul a devenit, astfel, indispensabil tuturor, indiferent de domeniu. Toata lumea a constientizat faptul ca mediul online inseamna o comunicare instantanee si o modalitate rapida de a partaja si accesa date. Toate aceste facilitati au si efecte negative asupra mediului inconjurator, iar primul pas pentru reducerea lor il reprezinta recunoasterea acestei probleme si a gravitatii sale. Odata constientizate, obiceiurile pot fi schimbate in bine. Iata care sunt cele mai importante masuri pentru a limita amprenta digitala si pentru a promova o dezvoltare durabila a ecosistemului digital:
Avand in vedere cantitatea uriasa de resurse si energie necesare pentru fabricarea dispozitivelor noi, este esentiala evitarea inlocuirii inutile a echipamentelor si a dispozitivelor folosite. Se recomanda, in schimb, repararea si reconditionarea acestora. Telefoanele sunt utilizate, in medie, doi-trei ani si, in foarte multe cazuri, sunt inlocuite chiar daca functioneaza, din cauza lansarii unor noi modele. Desi acest lucru este profitabil pentru producatori si pentru industria de telecomunicatii, este o abordare nesustenabila si daunatoare, afectand semnificativ eforturile globale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.
Dupa ce sunt aruncate, toate aceste produse devin deseuri electronice, care pot fi periculoase pentru mediu si pentru sanatatea oamenilor. In cazul in care detii o firma, legislatia poate fi foarte complexa in acest sens; de aceea, este indicat sa apelezi la specialisti, care pot efectua un audit de mediu al companiei tale si te pot ajuta sa interpretezi si sa aplici corect legile in vigoare. Acestea sunt foarte stricte si vizeaza reciclarea deseurilor electronice in mod corespunzator.
O alta masura este limitarea consumului de energie al aparatelor electrice prin oprirea acestora cat de des este posibil. In cazul telefoanelor, functiile GPS, Bluetooth sau Wi-fi pot fi dezactivate atunci cand nu sunt utilizate. De asemenea, pentru a reduce efectul climatic nefast al tehnologiei, se recomanda o utilizare moderata a dispozitivelor deoarece fiecare mesaj trimis, fiecare interactiune pe retelele de socializare, fiecare consultare a internetului sau un videoclip in streaming, are o amprenta de carbon care contribuie la degradarea mediului.
Minimizeaza impactul e-mailurilor trimise prin clasificarea si arhivarea acestora in mod regulat, pentru a evita stocarea inutila in centrele de date. Impactul trimiterii unui email depinde si de greutatea atasamentelor, de timpul de stocare pe server si de numarul de destinatari. Curatarea regulata a casutei postale electronice va reduce cantitatea de date nefolositoare. De asemenea, o alta idee pentru partajarea fisierelor este folosirea site-urilor de depozit temporar.
In ceea ce priveste stocarea datelor, este indicat sa se incerce pastrarea acestora local (pe un hard disk, de exemplu) si sa se renunte la ceea ce nu este util sau important. Videoclipurile online au cel mai mare procentaj din fluxul global de date si sunt o sursa de poluare digitala semnificativa. Asadar, pentru a le reduce consecintele, descarcarea fisierelor audio si video este o masura la indemana tuturor.
Consumul digital si utilizarea intensiva a dispozitivelor electronice de orice fel sunt raspunzatoare pentru o mare parte din amprenta de carbon. Milioanele de melodii, mail-uri, mesaje si postari pe retelele de socializare pot parea nevinovate dar adevarul este ca sunt si ele raspunzatoare de poluarea digitala.
De aceea, chiar daca instrumentele digitale, tehnologia web, video conferintele joaca un rol vital in activitatile personale si profesionale ale oamenilor, este foarte important ca toata lumea sa fie constienta de poluarea digitala, aflata intr-o crestere continua. In eforturile globale de reducere a acesteia, un rol esential il au atat marile companii, dar si fiecare individ in parte, un bun inceput fiind aplicarea masurilor mai sus prezentate. De asemenea, eficiente sunt si deciziile luate de gigantii din industria IT, care au inceput construirea unor noi centre de date in tarile cu temperaturi mai scazute. Astfel, acestea vor putea reduce consumul de energie care este necesar pentru racirea lor.
Dezvoltarea acestui sector va spori poluarea digitala si efectul climatic nociv in urmatoarele decenii. Prin urmare, in ciuda faptului ca internetul si tot ce tine de acesta reprezinta o bogatie incredibila, este mai important ca oricand ca toata lumea sa accepte realitatea si sa utilizeze intelept tehnologiile de care dispun. De aceea, este necesar ca atat marile companii, cat si utilizatorii insisi sa adopte practici mai durabile in viata digitala.
 
Articol publicat de specialistii de la Stratos, companie ce ofera consultanta de mediu, managementul deseurilor, preluarea responsabilitatii de mediu, raportari lunare si anuale, instruirea personalului, colectare etc.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter