RO EN
السلة فارغة

SIXENSE: Monitorizarea proiectelor este vitala pentru sanatatea mediului construit

Anul trecut, ca urmare a contextului global generat de pandemie, un termen-cheie a reiesit la suprafata: rezilienta, importanta de a ne adapta si de a transforma crizele in lectii, provocarile - in experiente de invatare. In cazul infrastructurii, lucrurile stau exact la fel, spune Mariana Garstea, CEO la Sixense Romania. "Traim intr-o lume care se schimba extrem de rapid si de multe ori trebuie sa actionam astazi, anticipand viitorul de maine si in acelasi timp prioritizand si eficientizand bugete, ca sa maximizam beneficiile. Desi este evident ca nu putem evita complet toate riscurile posibile - iar asta nu ar trebui sa ne paralizeze -, este important sa reducem impactul sau durata evenimentelor care pot sa afecteze infrastructura. De ce? Pentru ca atunci cand vorbim despre proiecte de infrastructura de orice fel (feroviara, rutiera, hidrotehnica etc.), vorbim despre un ecosistem intreg, deci si despre capacitatea de a reduce pierderi ce se vor reflecta la nivel social si economic", explica reprezentanta Sixense Romania.
Parte a grupului francez Vinci, Sixense (fosta Soldata) furnizeaza pe piata locala tehnologii de instrumentare si monitorizare a riscurilor structurale si geotehnice asociate santierelor, inginerie specializata pentru diagnosticarea, protectia si intretinerea activelor, dar si platforme informatice digitale.
Despre activitatea de monitorizare a constructiilor, Mariana Garstea spune ca aceasta trebuie inceputa cat mai devreme si sa se bazeze pe solutii si modele inovatoare.
"Este important sa incepem cat mai devreme. Preocuparea pentru monitorizarea pe termen lung a infrastructurii nu este doar un add-on sau o solutie de tip «quick fix». Cu cat ne preocupa sa o integram mai devreme intr-un proiect (inca din faza de studii/ proiectare), cu atat rezultatele se vor dovedi mai eficiente pe termen lung.
E nevoie sa intelegem si sa problematizam riscurile. Nu toate riscurile sunt la fel de importante si nu toate cer o actiune imediata. De aceea, e nevoie sa intelegem care sunt riscurile asociate fiecarui proiect despre care este vorba si cum ar trebui ele prioritizate.
E nevoie de o mentalitate bazata pe agilitate si pe viziune. O infrastructura ar trebui sa fie construita cu gandul ca e important sa ne folosim de ea in siguranta pentru zeci si chiar sute de ani. Cu aceasta mentalitate - deschisa, agila, orientata pe parteneriate public-privat - e important sa construim si rezilienta infrastructurii.
E important sa adoptam solutii si modele inovatoare, digitale, care ne pot ajuta. Fara o fundatie digitalizata, abilitatea de a interveni in timp util, de a lua decizii strategice, de a face scenarii si predictii - este redusa dramatic. De exemplu, la Sixense Romania oferim tehnologii, solutii si expertiza de monitorizare si urmarire in timp a riscurilor asociate proiectelor de infrastructura", explica reprezentanta Sixense Romania, care are o experienta de aproape 15 ani in industria constructiilor si a tehnologiilor inovatoare specifice. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
 
Monitorizarea structurala a constructiilor invecinate. Cum si de ce?
Orasele dens populate, mutarea infrastructurii in subteran, cererea crescuta de spatiu disponibil si calitativ, conditiile din ce in ce mai complexe pentru noile proiecte pun presiune pe actul de proiectare si constructie. In acelasi timp, protejarea constructiilor invecinate si reducerea nivelului de deteriorare a acestora ar trebui sa fie una dintre prioritatile noilor dezvoltari. In acest caz, Mariana Garstea considera ca este vitala dobandirea unei intelegeri profunde a conditiilor si starii structurale a constructiilor invecinate, din Zona de Influenta (asa cum este determinata ea de catre Proiectanti), inainte de a demara orice fel de lucrari de noi constructii.
"Recomandam cu incredere partilor implicate in noile proiecte de constructii sa raspunda anumitor intrebari-cheie, cum ar fi: care este metoda de determinare a ZoI (Zonei de Influenta) si a ZoM (Zonei de Monitorizare); care este cea mai buna metoda de evaluare si monitorizare a starii structurale a constructiilor invecinate; cum si in ce masura contribuie monitorizarea geotehnica si structurala la procesele decizionale pentru masuri de reducere a riscurilor in timpul procesului de constructie?
Recomandam evitarea situatiilor in care lucrarile de monitorizare a constructiilor invecinate sunt doar mimate sau facute ca sa se bifeze si acest aspect, caz in care regasim specificatii tehnice copy/paste, incomplete si neadaptate riscurilor, instrumentatie insuficienta, masuratori facute din birou, rapoarte cu informatii irelevante pentru acest proces atat de sensibil si complex, ce poate avea consecinte importante asupra stabilitatii, sigurantei si sanatatii structurale, precum si costuri foarte concrete pe care le putem evita: stoparea lucrarilor, reclamatii, litigii, reparatii ulterioare mult mai laborioase si care consuma mult mai multe resurse in final", explica specialista.
Atunci cand cladirea se afla in zona de influenta a unei alte constructii noi, expertii de la Sixense Romania recomanda implementarea unui strategii de monitorizare in timp care:
§ sa ia in calcul toti factorii de risc importanti;
§ sa detecteze cu precizie sursa, cauza si efectele in structura cladirii;
§ sa monitorizeze in timp real orice schimbare esentiala in parametrii stabiliti;
§ sa alerteze si sa notifice cand exista evenimente deosebite sau la depasirea pragurilor setate;
§ sa poata permite accesarea cu usurinta a datelor 24/7;
§ sa ajute la prioritizarea, planificarea si bugetarea interventiilor de intretinere necesare;
§ sa preintampine intreruperea activitatilor si costurile generate de acest downtime;
§ sa fie un suport direct in prelungirea duratei de viata a asset-urilor dezvoltatorilor.
Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
 
Monitorizarea ca preocupare pentru calitate, nu doar ca teama de amenzi
Desi este o obligatie legala, urmarirea comportarii constructiilor in timp este uneori vazuta ca o sarcina in plus in loc de un proces care poate contribui la o investitie eficienta, la o cladire performanta si la mentinerea unor standarde calitative in ceea ce priveste un proiect de constructii.
"Este important sa mergem mai departe de obligativitate sau de teama de amenzi, controale, santiere oprite. Monitorizarea geotehnica si structurala isi indeplineste cel mai bine scopul atunci cand intelegem beneficiile de a avea astfel de servicii pentru etapa de exploatare, adica pentru ca ne dorim sa investim in performanta cladirii, in mentinerea sanatatii ei pe termen lung, in calitatea proiectului; din grija pentru ceea ce lasam in urma, din preocuparea reala pentru siguranta, dar si pentru eficientizarea investitiei", explica Mariana Garstea.
Ea recomanda, in primul rand, un program de monitorizare adaptat la obiectivele si specificul fiecarui proiect, intrucat monitorizarea trebuie realizata pentru ca ofera informatii valoroase si utile pentru a lua decizii-cheie legate de un proiect sau altul, nicidecum pentru ca cineva "trebuie sa-si vanda echipamentele", nu ca sa "mai facem ceva pe langa activitatea de baza", nu doar "ca sa bifam" si nici "ca sa ne prefacem ca facem lucrurile profesionist".
"Din pacate, exista si practici defectuoase si care nu fac un serviciu nimanui, cum ar fi mimarea activitatii de monitorizare prin rapoarte antedatate, facute din birou, fara nicio legatura cu realitatea si fara o verificare in teren. Ele nu ajuta, de fapt, proprietarul, care nu va sti ce se intampla cu cladirea lui. De aceea, recomandam alegerea cu foarte mare grija si atentie a partenerului de monitorizare. Mai ales pentru ca vorbim despre proiecte complexe, in care activitatea se desfasoara pe ani de zile, decizia cantareste cu atat mai greu. Alegeti, de fapt, un partener de cursa lunga, nu doar un furnizor fara importanta. Este cu mult mai dificil sa repari apoi sau sa iesi dintr-un astfel de contract - se vor pierde multe informatii pretioase, la fel cum se vor pierde alte resurse importante, cum ar fi timp si bugete. Asa ca activitatea de monitorizare inseamna mult mai mult decat «am dat cu pixul» sau «am facut trei rapoarte» peste care nu se uita nimeni; in joc este siguranta pe termen lung a cladirii dumneavoastra", avertizeaza reprezentanta Sixense Romania.
Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
 
Cele mai instabile zone ale Capitalei: studiu din satelit
Conform unei analize in profunzime din satelit realizate de catre Sixense Romania, zone importante din Bucuresti - cum ar fi cele din apropierea lacurilor, a raului Dambovita, dar si cartiere rezidentiale nou construite - prezinta miscari semnificative de tasare si ridicare in ultimii 3 ani (2017-2020). Printre zonele sensibile identificate cu ajutorul tehnologiei InSAR, ce detecteaza cu precizie milimetrica deplasarile pe verticala ale structurilor si ale pamantului din satelit, se numara: zona Calea Giulesti, zona Republica -
Titan Sud, zonele din jurul lacurilor Colentina, Fundeni, Lacul Morii si zone importante din apropierea Raului Dambovita (Splaiul Unirii, Splaiul Independentei). Miscari semnificative au fost detectate si pe anumite strazi din cartiere precum Eroilor, Lujerului, Pipera - Barbu Vacarescu, Dristor, Marasesti, Berceni, fiind afectate si o serie de proiecte de infrastructura, cum ar fi stadioane, poduri, guri de metrou sau scoli aflate in zonele mentionate.
"Cauzele care duc la miscarile si instabilitatea anumitor zone si cladiri din Bucuresti sunt diverse si trebuie cercetate in profunzime: ele pot varia de la natura pamantului din apropierea lacurilor, pana la santiere care au loc in proximitatea zonelor afectate. Este normal ca o cladire sa se taseze cu cativa milimetri pe an, de exemplu; atunci cand sesizam insa valori mai mari de atat sau chiar tasari diferentiale in cadrul aceleiasi structuri, este important ca autoritatile, asociatiile de proprietari, dezvoltatorii si toti factorii decidenti - sa fie constienti de ele si sa actioneze in consecinta. Atunci cand se decide constructia unei autostrazi, a unui tunel sau a unui pod, se apeleaza in general la acest tip de studiu istoric inca din etapa de pre-fezabilitate sau fezabilitate, pentru ca vrem sa identificam toate zonele vulnerabile de pe viitorul traseu. In cazul proiectelor de infrastructura, nedetectarea la timp a acestora si lipsa de interventie pro-activa pot sa duca la complicatii grave in timp, cum ar fi surpari sau alunecari de teren, cu pierderi materiale si umane", a adaugat Mariana Garstea.
Pentru informatii suplimentare, click aici!
***
Sixense este activa de peste 10 ani pe piata din Romania, fiind parte a Sixense Group, lider mondial in domeniu, cu expertiza solida in dezvoltarea si folosirea tehnologiei si a instrumentelor digitale de ultima generatie pentru industria de constructii. Printre proiectele din portofoliul local al companiei se afla: prima sectiune - Linia de Metrou 5 Bucuresti, Tunelele Danes si Sighisoara, Linia de metrou 4 Bucuresti, podul nou de la Agigea, Stadionul National de Rugby Arcul de Triumf, noul stadion Steaua, podul Tarnava, dar si cladirile Aviatiei Tower, The Light, Millo 6, Tandem, Sema Park, Tiriac Tower, Ana Tower, Green Court C etc.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter