RO EN
السلة فارغة

SIXENSE: Cum se raporteaza piata de real estate la sanatatea structurala a cladirilor

Piata de real estate, fata in fata cu sanatatea structurala a proiectelor de constructii. Care este verdictul?
 
Un interviu cu Mariana Garstea, CEO Sixense Romania
 
Stim deja: in Romania se construieste mult, oportunitatile de investitii sunt generoase, iar din ce in ce mai multi investitori dezvolta proiecte ample. 
Intotdeauna se construieste insa si sanatos? Integreaza dezvoltatorii si solutii digitale ce le pot eficientiza bugetele pe termen lung? Se gandesc la siguranta si calitate, inainte de toate? Despre toate acestea am cerut un punct de vedere de la Mariana Garstea, CEO Sixense Romania, o companie care ofera solutii digitale si expertiza in ce priveste sanatatea structurala a mediului construit. Compania este parte din Sixense Group, lider mondial in domeniu, si este pe piata locala de peste 11 ani.
Iata ce ne-a explicat Mariana despre cum se raporteaza piata de real estate la subiectul sanatatii structurale in general si la instrumentele digitale utile in acest sens, in special.
 
- Voi va ocupati de sanatatea structurala pe termen lung a proiectelor de constructii. Cum evaluati preocuparea pietei de real estate in acest sens? Ce tendinte observati?
- In ceea ce priveste subiectul sanatatii structurale din piata de real estate, indraznesc sa spun ca inca nu este o prioritate la nivel generalizat. Desigur, exista exceptii: marii dezvoltatori si proprietari de asset-uri au cu siguranta un nivel crescut de constientizare si intelegere a ceea ce inseamna grija fata de asset-urile lor. Iar aici putem mentiona nume importante, cum ar fi NEPI, Globalworth, Vastint, Skanska, Afi Europe, Forte Partners, One United si multi alti jucatori importanti pentru care sanatatea strucurala este un factor esential de luat in considerare; nu intamplator sunt si clientii nostri si ne mandrim sa fim alaturi de ei in acest proces.
Pe de alta parte, daca facem un zoom out si ne uitam la potentialul pietei, dialogul, initiativele si preocuparea pentru ce inseamna sanatate structurala, un asset management facut ca la carte sau efectiv procesul pentru prelungirea duratei de viata a unui proiect – din pacate inca suntem intr-o etapa incipienta. Am vazut multe proiecte in care au fost alese solutii doar pe criteriul pretului mai mic si care ajung apoi la noi cu o multime de probleme, lucruri care nu sunt in regula si care afecteaza intreaga activitate de pe proiectul respectiv, ca sa nu mentionez cat de mare este consumul de resurse si bugete pentru a repara ceea ce putea fi bine facut de la inceput.
Suntem, cu siguranta, mai departe decat eram acum cativa ani, insa e greu de spus ca se contureaza neaparat o tendinta legata de prioritizarea sanatatii structurale, desi daca ne uitam putin pe plan international, aceste lucruri sunt absolut firesti si de mult integrate in dezvoltarile si investitiile din zona de real estate. 
 
- Cat de deschisi sunt factorii de decizie din proiectele de real estate sa introduca digitalizarea si tehnologiile in proiectele pe care le gestioneaza? De ce?
- Cred ca exista din ce in ce mai multe solutii si tehnologii interesante care apar pe piata de la noi, pe care le urmaresc indeaproape si care sunt adoptate cu o mai mare usurinta. Dar daca ma refer strict la domeniul nostru, adica la solutii digitale dedicate sanatatii structurale pe termen lung, exista o serie de reticente care inca blocheaza transferul catre un proces de management digital al asset-urilor.  
Iar aici totul porneste de la o minimizare a importantei subiectului, ce vine si dintr-o lipsa de cunoastere sau chiar intelegere in profunzime a ceea ce inseamna sanatate structurala.
Vorbim pana la urma despre felul in care exploatam anumite proiecte, despre cum gestionam riscurile care pot sa apara si care apar in mod inevitabil odata cu trecerea timpului. Vorbim despre tot ce inseamna optimizarea din etapa de operare si capacitatea de a face previziuni, de a prioritiza anumite lucrari, de a fi constienti in fiecare clipa de nivelul de imbatranire accelerata sau naturala a unui asset. Iar toate acestea inseamna, bineinteles, si costuri optimizate.
Stiu ca presiunea pe costuri exista si va continua sa existe. Preocuparea fata de sanatatea structurala nu este „inca un cost”, ci o investitie cu efecte pe termen lung. Ea aduce beneficii majore dezvoltatorilor, mai ales intr-un context in care beneficiarii si utilizatorii finali incep si ei sa puna presiune pe calitate, pe nevoia de a sti ca o cladire in care se muta sau pe care o utilizeaza este cu adevarat sigura. Iar solutiile noastre tehnologice ofera chiar asta: o garantie pentru sanatatea structurala, care e importanta pentru toate partile implicate.
 
- Cum ajuta mai concret solutiile pe care le oferiti la Sixense piata de real estate de la noi? Dati-ne cateva exemple de solutii frecvent utilizate in proiectele de real-estate de care va ocupati. 
- Generic vorbind, solutiile noastre eficientizeaza toate procesele ce au in vedere sanatatea structurala a unui asset, indiferent ca vorbim despre etapa de proiectare, executie sau cea de exploatare.
Punem foarte mare accent pe aceasta ultima etapa, cea de exploatare, pentru ca o consideram cea mai importanta, e insusi motivul pentru care investim si construim: ca sa ne putem folosi apoi de acel asset in siguranta, pentru cat mai mult timp.
Ca sa dau un exemplu, solutia noastra lider in Romania este Beyond Asset, o solutie digitala ce contribuie la optimizarea tuturor operatiunilor din etapa de exploatare. O folosim pentru a planifica si a optimiza costurile de intretinere, pentru a avea acces la date transparente, corecte, sigure, pe baza carora se pot lua decizii informate, pentru a sti in orice moment care este starea de fapt a unui proiect. In Beyond Asset putem integra absolut tot: de la modelul 3D al constructiei pana la tot ce tine de operatiunile de mentenanta si monitorizare in exploatare.
Evident, totul are ca scop sa prelungim durata de viata a proiectului, sa putem interveni proactiv, reducand astfel si costurile de intretinere, prin aceasta perspectiva pe care o obtinem moment de moment asupra modului in care se comporta cladirea.
 
- Pe de alta parte, vedem tari ca Polonia care deja au o infrastructura de transport digitalizata si care ghideaza inclusiv deciziile de investitii din zona de real estate. Cum putem ajunge si noi la un astfel de model?
- Asa este, cum spuneam, in afara acest model este unul adoptat la scara larga, iar ceea ce face Polonia e absolut impresionant. Sunt in curs de elaborare a primului model digital de transport integrat care se bazeaza pe studii de trafic la nivel national si in baza lui se planifica viitoarele proiecte de infrastructura, de care sunt strans legate planurile de mentenanta ale infrastructurii.
Un astfel de model digital al infrastructurii de transport are un impact enorm asupra viitoarelor investitii de real estate si ajungem sa avem predictibilitate, planificari urbane, regionale si nationale coerente.
Sunt foarte multi factori care cred ca trebuie sa se alinieze ca sa replicam acest mod de gandire si la noi. Tehnologia exista, know-how-ul exista si el, este nevoie de un dialog mai deschis si mai puternic dintre public si privat, ca sa putem face pasul urmator. Momentan, acest parteneriat public-privat este destul de fragmentat si, din pacate, se opreste de multe ori la discutii, insa trece mai putin la actiune, din ce am constatat noi.
Ca sa facem macar primul pas, cred ca e nevoie ca fiecare factor de decizie de la nivel inalt sa aiba in vedere un principiu si o viziune globala: orice s-ar construi trebuie sa fie sanatos, deci trebuie planificat pe termen lung, tinand cont de niste standarde de calitate si de dorinta reala de a pregati constructii solide, care sa fie in picioare si peste zeci sau sute de ani.  
Iar aici bineinteles ca tehnologia are un rol important astazi si poate sustine si transpune in practica aceasta gandire.
 
- De ce credeti ca este important sau chiar prioritar sa vorbim despre lucruri ca siguranta, sanatate structurala, abordare preventiva a riscurilor, sustenabilitate etc. - pe proiectele de real estate?
- Mie mi se par notiuni absolut elementare atunci cand vine vorba despre orice investitie sau plan de dezvoltare in real estate. Cred ca toate ar trebui sa ghideze orice decizie legata de un asset sau altul, in loc sa mai fie doar termeni pe care ii vehiculam in discutii care par aproape filosofice.
Ce vreau sa spun este ca e o nevoie foarte clara de profesionalizare si maturizare a pietei de la noi, care sa aiba perspectiva de ansamblu din start, care sa fie preocupata de rezultate performante, de eficientizare, de automatizarea operatiunilor importante si de accesul la informatii relevante.  
Orice proiect din zona de real estate, indiferent daca vorbim despre office, retail, rezidential, industrial etc. sau chiar despre spitale, gradinite, tot ce inseamna dezvoltare de fapt – beneficiaza in mod cert de pe urma acestei gandiri care ia in calcul sanatatea structurala, sustenabilitatea, standardele de calitate.
Iar asta se vede apoi la nivel de comunitate, de experienta directa a utilizatorilor, de fluiditate a mobilitatii, de dezvoltare economica, pana la urma. Totul se intoarce ca un bumerang si are un efect direct asupra modului in care ne dezvoltam ca tara – si nu cred ca folosesc cuvinte mari cand spun asta.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter