RO EN
السلة فارغة

PSC: Romania trebuie sa recupereze decalajul fata de celelalte tari in adoptarea BIM

Digitalizarea este adoptarea sau sporirea gradului de utilizare a tehnologiei digitale sau a computerelor de catre o entitate, cum ar fi organizatiile, un sector industrial sau o tara.
Introducerea conceptului prin care se face organizarea informatiilor despre cladiri si lucrari ingineresti in format digital prin modelarea informatiei constructiilor (BIM) reprezinta momentul digitalizarii sectorului de constructii.
BIM (Building Information Modeling) este o metoda de lucru colaborativa in care echipele federalizeaza pachete de informatie pentru a obtine o unica reprezentare digitala a caracteristicilor fizice si functionale ale unei constructii, fiind totodata un proces sustinut de diverse instrumente de proiectare si de tehnologii care implica crearea, generarea si gestionarea informatiei constructiei intr-o baza de date, ce poate fi interogata in diverse moduri.
BIM s-a dezvoltat ca urmare a identificarii si dorintei de rezolvare a unor probleme sistemice in procesul de constructie legate de nivelurile de colaborare intre factorii implicati, investitiile insuficiente in tehnologie, cercetare si dezvoltare, gestionarea defectuoasa a informatiilor. Aceste probleme identificate anterior conduc la un randament scazut al utilizarii banilor publici si la un risc financiar mai ridicat din cauza depasirilor neprevazute de costuri, a livrarilor cu intarziere a infrastructurii publice si a unor modificari de proiect care puteau fi evitate.
La nivel european s-au demarat procese care vor conduce la transformarea fundamentala a domeniului constructiilor. Industria constructiilor este una dintre cele mai mari, fiind responsabila de 9% din produsul intern brut, cuprinzand 18 milioane de locuri de munca. Tot ea utilizeaza 50% din materialele extrase din sol si este responsabila de 40% din emisiile de gaze cu efect de sera. Industria constructiilor este considerata relativ ineficienta in comparatie cu alte industrii, atat in partea de productie cat si de servicii si asta duce la costuri si intarzieri in livrarea si operarea constructiilor.
Pentru a face fata provocarilor citate mai sus, companiile din sectorul constructiilor au nevoie de o imbunatatire a accesului la informatiile de realizare, de livrare a activelor si, de asemenea, exploatare a activului.
Introducerea modelarii informatiilor despre cladiri (BIM) este vazuta ca fiind o parte a solutiei pentru gestionarea informatiilor in timpul fazelor de proiectare, construire si operationale ale activului pe toata perioada lui de viata.
Dezvoltarea BIM se produce rapid si necesita aplicarea de standarde comparabile pentru a asigura compatibilitatea viitoare a schimbului si utilizarii informatiilor.
In cazul sectorului de constructii, ideea de interconectare a proceselor existente s-a materializat prin tehnologia de modelare a informatiei constructiei (Building Information Modeling - BIM), un instrument digital care optimizeaza procesele de planificare, proiectare, construire si administrare ale constructiei si care a aparut si s-a dezvoltat urmarind nevoile identificate in zona interdisciplinara.
Toti actorii relevanti din industrie, reprezentand atat mediul de afaceri (companii), asociativ (patronate, federatii), dar si cel academic (universitati), au o nevoie reala de a se racorda la standardele si ritmul european de digitalizare a industriei pentru a ramane relevanti pe termen lung.
Fiind una dintre foarte putinele tari europene care nu a adoptat BIM ca standard de proiectare si management al executiei, dar si al exploatarii cladirilor, cel putin in domeniul public, Romania trebuie sa faca o serie de pasi in aceasta directie si sa reuseasca un salt important intr-un interval scurt de timp, pentru a recupera decalajul.
Acest salt se poate face doar cu doua conditii, prin reunirea actorilor relevanti intr-o initiativa comuna in aceasta directie, inclusiv cu sprijinul statului, pentru a pune in miscare mecanismele acestui proces de tranzitie, atat din punct de vedere al investitiei necesare (o prima conditie), cat si legislativ (a doua conditie).
Asa cum CAD-ul a schimbat domeniul constructiilor si este standard in prezent inlocuind planurile desenate pe calc, la fel si BIM-ul va schimba domeniul, chiar mai radical, iar cei care nu se adapteaza schimbarii se elimina singuri din piata.
Patronatul Societatilor din Constructii isi propune sa organizeze conferinte de informare si training al membrilor sai, in vederea diseminarii informatiilor referitoare la implementarea BIM in Romania. Impreuna cu specialisti romani si straini, vom face acest transfer de tehnologie in viitorul apropiat.
In echipa noastra vom avea specialisti autohtoni - proiectanti, arhitecti, ingineri constructori si informaticieni care s-au implicat in adoptarea timpurie si voluntara a acestui concept modern.

*** Articol realizat de Madalina Pena, director in cadrul Patronatului Societatilor din Constructii (PSC)

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter