RO EN
السلة فارغة

BNR: Noi solutii de autentificare stricta pentru tranzactiile din comertul electronic

In vederea asigurarii unui grad sporit de securitate pentru operatiunile de plata electronice la distanta, la nivelul Uniunii Europene au fost emise o serie de acte normative care stabilesc obligatia prestatorilor de servicii de plata de a aplica proceduri de autentificare stricta a clientilor ori de cate ori acestia isi acceseaza online contul de plati sau efectueaza o operatiune de plata electronica, informeaza BNR. Autoritatea Bancara Europeana a stabilit ca termen limita pentru implementarea noilor solutii de autentificare stricta a clientilor pentru tranzactiile de comert electronic data de 31 decembrie 2020. De asemenea, au fost stabilite principiile care stau la baza noilor cerinte de securitate cu privire la autentificarea stricta a clientilor (SCA). Astfel, la accesarea online a contului de plati sau efectuarea de operatiuni de plata electronica, banca platitorului va utiliza pentru autentificarea stricta a acestuia cel putin doua elemente clasificate in doua dintre urmatoarele categorii de factori de identificare:
  • cunoastere - ceva ce doar clientul cunoaste, cum ar fi codul PIN, o parola;
  • posesie - ceva ce doar clientul detine, spre exemplu posesia unui dispozitiv probata prin parola transmisa prin SMS;
  • inerenta - ceva ce clientul este, cum ar fi amprenta, recunoasterea faciala sau alte elemente de biometrie.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a monitorizat procesul de migrare catre noile solutii de SCA la nivelul pietei nationale si, conform informatiilor furnizate de prestatorii de servicii de plata, a constatat ca acestea se afla intr-un stadiu avansat, care va permite implementarea masurilor de autentificare stricta a clientilor pana la termenul limita stabilit de Autoritatea Bancara Europeana.
Totodata, BNR atrage atentia asupra posibilitatii de a aparea situatii de respingere de catre prestatorii de servicii de plata care furnizeaza servicii de plata pe teritoriul Romaniei a tranzactiilor de comert electronic transfrontalier, in cazul in care comerciantii din alte state membre UE nu au implementat solutiile de autentificare stricta a clientilor.
Actele normative ale Uniunii Europene care stabilesc obligatia prestatorului de servicii de plata sunt:
  • Directiva (UE) 2015/2366 a Parlamentului European si a Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind serviciile de plata in cadrul pietei interne, de modificare a Directivelor 2002/65/CE, 2009/110/CE si 2013/36/UE si a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010, si de abrogare a Directivei 2007/64/CE transpusa la nivel national prin Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plata si de modificarea unor acte normative;
  • Regulamentul delegat (UE) 2018/389 al Comisiei din 27 noiembrie 2017 de completare a Directivei (UE) 2015/2366 a Parlamentului European si a Consiliului cu privire la standardele tehnice de reglementare pentru autentificarea stricta a clientilor si standardele deschise, comune si sigure de comunicare.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter