RO EN
السلة فارغة

NEXTUP: Statul roman simuleaza digitalizarea in relatia cu mediul de business

Institutiile statului incarca afacerile din Romania cu raportari suplimentare despre activitatea lor de business, care obliga firmele la cheltuieli suplimentare pentru a putea transmite aceste raportari si le expune la amenzi, in conditiile in care statul insusi nu investeste in digitalizarea propriilor procese si a relatiei cu mediul de business, transmite compania NextUp, producator de solutii software pentru afaceri.
„Prin implementarea SAF-T si e-Factura, obligatorii pentru o mare parte dintre companiile din Romania din iulie 2022, institutiile statului incarca afacerile cu raportari suplimentare, pentru ca digitalizarea in curtea proprie este minima. Prin cele doua tipuri de raportari, firmele sunt practic obligate sa investeasca in digitalizare, adica in solutii care sa automatizeze intreg procesul de extragere din contabilitate a datelor cerute de stat, fara ca statul insusi sa imbunatateasca relatia cu mediul de business. Practic, prin SAF-T si e-Factura, care sunt raportari obligatorii, digitalizarea are loc doar unilateral, in curtea firmelor”, explica Roxana Epure, Managing Partner NextUp.
 
Raportarea SAF-T, „complexa” si „stufoasa”
Raportarea SAF-T, obligatorie din ianuarie, cu o perioada de gratie care expira in iunie, pentru categoria marii contribuabili, in care sunt incluse aproximativ 4.000 de firme, si pentru categoria celor medii de anul viitor, respectiv mici din 2024, impune transmiterea de informatii financiar-contabile despre conturi contabile, clienti, furnizori, taxe, stocuri, proprietari, facturi de vanzare, facturi de cumparare, plati, miscari de bunuri, tranzactii cu active.
Aceasta raportare este considerata ca fiind “complexa” si „stufoasa” de catre comunitatea expertilor contabili si de catre mediul de business. In cazul in care contine erori sau date gresite, companiile risca amenzi de pana la 5.000 lei. Pentru a putea raporta multitudinea de date ceruta de stat prin sistemul SAF-T, companiile se vad nevoite sa apeleze la solutii de digitalizare, ceea ce presupune costuri suplimentare.
„Antreprenorii romani investesc oricum in procesul de digitalizare in firmele lor, iar costurile suplimentare generate de noile sisteme de raportare de la stat nu ar fi o presiune financiara majora, mai ales ca aceste solutii sunt accesibile. Partea deranjanta este ca digitalizarea nu se intampla si la stat, in timp ce statul obliga mediul de business la numeroase schimbari, care in loc simplifice munca antreprenorilor, o ingreuneaza. Mai mult de atat, firmele risca sa fie sanctionate daca nu raporteaza in timpul limita stabilit de stat sau daca raporteaza date eronate, ceea ce pot evita fara stres si batai de cap cu un soft potrivit, care extrage si gestioneaza corect toate datele unei firme. Exista softuri pe piata care, in lipsa unor tehnologii moderne si stabile, raporteaza gresit sau incomplet datele financiar la ANAF, ceea ce pe langa stresul generat de schimbarile aduse de stat, antreprenorii ar trebui sa infrunte un stres suplimentar, care le afecteaza business-ul”, explica Roxana Epure, Managing Partner NextUp.
 
Complicarea relatiei dintre stat si mediul de business
In plus, prin cele doua tipuri de raportari, SAF-T si e-Factura - care nu inseamna facturare electronica, ci transmiterea online a datelor de pe facturi catre stat, activitatea raportarii este atribuita direct antreprenorilor, nu neaparat specialistilor contabili, ceea ce inca o data complica relatia dintre stat si mediul de business.
„Multe schimbari implementate de stat solicita implicarea directa sau chiar prezenta fizica a antreprenorilor, desi aceste responsabilitati pot fi indeplinite cu succes de specialistii contabili, care oricum cunosc in detaliu activitatea financiara a firmei. Din pacate, statul nu simplifica prin deciziile luate activitatea in mediul privat, ci o incarca dand la propriu de munca si antreprenorilor, si angajatilor. Pentru a nu resimti raportarea SAF-T , respectiv raportarea e-Factura ca pe responsabilitati in plus, consumatoare de timp - pentru ca antreprenorii, angajatii si firmele insele nu au niciun avantaj prin aceste raportari - am automatizat transmiterea datelor catre stat prin integrarea in sistemul de tip ERP NextUp a unor tehnologii moderne care ajuta utilizatorii sa incheie SAF-T si e-Factura in cateva minute”, adauga Roxana Epure, Managing Partner NextUp.
Concret, pentru a simplifica activitatea comerciantilor, NextUp a introdus, in propriile softuri, de tip ERP, gestiune stocuri si contabilitate, o solutie de corelare si strangere a datelor pentru raportarea SAF-T, respectiv o solutie pentru transmiterea automata a datelor de pe facturi catre ANAF. Astfel, transferarea automatizata a datelor de pe facturi in format XML, formatul dorit de stat, dureaza intre 3 si 5 minute pentru toate facturile comparativ cu cel putin 10 minute per factura pentru introducerea manuala a datelor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter