RO EN
السلة فارغة

eDevize: Toate produsele companiei se adapteaza perfect la sistemul BIM

Pornind de la ideea ca misiunea companiei eDevize este de a oferi partenerilor sai un limbaj comun cu privire la o multitudine de aspecte cum ar fi, de exemplu, listele cu cantitati de materiale pe baza carora sa se stabileasca noi standarde de comunicare bazate pe incredere intre toti factorii de decizie din industrie, convingerea specialistilor care au creat acest sistem este ca, in scurt timp, constructiile din Romania pot prinde "viteza", in conditiile in care informatia va circula in mod optimizat si nimeni nu va mai fi nevoit sa verifice permanent nivelul de indeplinire a sarcinilor celorlalti. Expertii companiei considera ca inovatia este utila atat timp cat ajuta la imbunatatirea activitatii cotidiene si nu o incurca, astfel incat depun permanent eforturi pentru a dezvolta solutii care sa asigure o schimbare benefica a industriei de profil. In cele ce urmeaza, Florin Manoloiu, Chief Commercial Officer eDevize, dezvaluie cateva dintre secretele succesului companiei, punctand, de asemenea, provocarile cu care se confrunta piata la momentul actual, precum si perspectivele de dezvoltare intr-un viitor in care accentul este tot mai puternic pus pe digitalizare si BIM.
 
- Cu cat estimati ca au crescut preturile materialelor de constructii in ultimii doi ani? Care credeti ca va fi impactul OUG nr. 47/2022 asupra derularii proiectelor?
- Subiectul este foarte complex, preturile principalelor materiale de constructii avand dinamici foarte diferite. Mie imi place sa folosesc modelul "Casa" pentru ca este unul care ne este la indemana tuturor. Practic, in momentul de fata este cu 23% mai scump sa construiesti o casa fata de anul 2020. Cele mai mari cresteri au fost la otel-beton, profile usoare si la lemn, unde s-au inregistrat majorari de aproximativ 50%. De asemenea, o variatie importanta a fost si la produsele pe baza de ciment, unde cresterea este in jur de 20%. Din fericire, situatia este una mult mai buna acum fata de lunile mai si iunie, cand, din cauza razboiului din Ucraina, preturile la otel-beton si profile usoare inregistrau sporuri de peste 100%. In timp lucrurile s-au reglat, lumea a vazut ca nu este tocmai o situatie de panica, iar cotatiile au coborat destul de mult. In ceea ce priveste OUG 47, as putea spune ca a fost masura care a tinut santierele deschise in Romania. Nu doar ca a acoperit cresterea preturilor la materialele de constructii, dar a intervenit cu o ajustare si in zona de manopera care, la randul sau, a fost puternic influentata de inflatie. Fara OUG 47, in momentul de fata nu am mai fi putut vorbi despre o piata a constructiilor, ci despre despre santiere fantoma. Sa nu uitam ca, in continuare, Romania are o problema foarte mare cu forta de munca din constructii, care ar avea nevoie de o suplimentare de minimum 200.000 de persoane, fara sa luam in calcul toate santierele care se vor deschide ca urmare a implementarii masurilor prevazute in PNRR.
 
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2021 si in primele noua luni din acest an si ce estimari aveti privind operatiunile din urmatorul exercitiu financiar? Care sunt cele mai recente actualizari ale solutiilor din portofoliu si ce upgrade-uri aveti in plan, in viitorul apropiat?
- In 2021 am inregistrat o crestere de 30%, iar pentru anul fiscal in curs ne indreptam undeva inspre 40% sau 45%, daca lucrurile vor merge cum ne-am propus. In acesti doi ani, ne-am axat pe dezvoltarea SEAP Expert, care este un modul ce schimba cu totul felul in care se face ofertarea proiectelor finantate din fonduri publice. Acum putem spune cu adevarat ca devizele nu se mai introduc prin metode manuale si ca oamenii pot scuti pana la doua saptamani de munca de procesare si verificare a datelor. Este usor de imaginat impactul pe care un astfel de produs il are, mai ales in conditiile actuale de criza a fortei de munca.
 
- Ce investitii aveti in vedere in 2022-2023 si in perspectiva, in ceea ce priveste obiectivele de dezvoltare, promovare, consolidare etc.?
- In momentul de fata tatonam mai multe piste. In primul rand, vizam consolidarea portofoliului de produse existent si, mai ales, promovarea SEAP Expert. In al doilea rand, punem un accent puternic pe dezvoltarea de noi solutii, care sa aduca imbunatatiri semnificative in domeniul controlului costurilor pentru managementul companiilor de constructii si internationalizarea portofoliului existent.
 
- Cum a evoluat numarul de clienti ai companiei in ultimul timp si ce obiective aveti din acest punct de vedere, pe termen scurt si mediu?
- Noi impartim persoanele care ajung la eDevize in trei categorii, si anume, utilizatori care folosesc aplicatia in mod ocazional, persoane care o acceseaza in varianta sa gratuita si clienti. Acestia din urma sunt cei care folosesc una dintre variantele profesionale eDevize. In ultimii doi ani, peste 17.000 de persoane si-au creat cont pe platforma noastra, dintre acestia in jur de 4.000 folosind aplicatia (inclusiv cei ocazionali), iar circa 800 de specialisti au achizitionat un abonament pentru variante profesionale. Practic, este vorba despre o crestere totala de aproximativ 50% a numarului de clienti.
 
 
- Nominalizati cele mai mari companii din domeniul constructiilor ce utilizeaza solutiile pe care le comercializati si pentru ce variante au optat acestea.
- Dintre antreprenorii generali ar putea fi mentionati: Strabag, Constructii Erbasu, SSAB AG, Elbi. Daca vorbim despre proiectare, se remarca Dico si Tiganas, ISPE, ISCE. Majoritatea constructorilor opteaza pentru licente care includ toate optiunile eDevize. Aici nu mai vorbim doar despre ofertarea proiectelor publice, ci si despre facilitati speciale pentru ofertarea in privat, importuri si exporturi ale diferitelor liste de cantitati sau de pret din liste sau de module speciale, pentru a analiza profitul. Proiectantii aleg variante cu mai putine facilitati, deoarece nu au nevoie de toate uneltele pe care aplicatia software le pune la dispozitie.
 
- Cu ce dificultati va confruntati in activitatea curenta si care considerati ca sunt oportunitatile momentului, in domeniul constructiilor?
- Principala problema este reticenta la schimbare si la solutii software noi. La nivel mondial, piata constructiilor este una extrem de rezistenta la schimbare si nici in Romania situatia nu este diferita. In acelasi timp, nevoia de rapidate si criza de forta de munca forteaza companiile sa constate ca, fara adoptarea de noi solutii IT, nu mai pot face fata competitiei manifestate pe piata. In plus, ca oportunitate, trebuie mentionat faptul ca se vorbeste mult in ultima perioada despre BIM, iar din acest punct de vedere este important de precizat ca produsele noastre sunt construite pentru a fi "BIM ready".

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter