RO EN
السلة فارغة

Autodesk DIGITAL BUILDER: Componente digitale pentru optimizarea operatiunilor

Inovatiile aplicabile in domeniul constructiilor progreseaza rapid, iar industria de profil beneficiaza, in prezent, de o cantitate imensa de resurse pentru a avansa din punct de vedere tehnologic, considera expertii de la Digital Builder. In 2021 au fost alocate in acest sens 2,1 miliarde USD doar in SUA – dublu fata de anul precedent. Deja investitiile respective isi arata roadele, cercetari recente aratand ca firmele digitalizate au venituri cu 48% mai mari si o profitabilitate in crestere cu 15% fata de cele care nu au facut insa acest pas. Afirmatia este valabila inclusiv in ceea ce priveste societatile active in arhitectura, proiectare si executie. In continuare, sunt prezentate cele mai importante 8 elemente ale digitalizarii care vor modela in mod cert viitorul constructiilor.
 
1.Inteligenta artificiala si Machine Learnind pentru fluxurile de lucru in constructii
 
Optimizarea fluxurilor de lucru este esentiala pentru proiecte si echipele care activeaza in domeniu. Din cauza complexitatii lucrarilor, fluxurile au tendinta de a fi deconectate si de a fi gestionate prin mijloace manuale. Specialistii au demonstrat ca cele mai importante elemente de luat in considerare pentru imbunatatirea acestei stari de fapt sunt comunicarea, datele si transparenta. AI faciliteaza succesul in toate aceste domenii si asigura majorarea marjelor si veniturilor. Practic, inteligenta artificiala are potentialul de a creste profiturile industriei cu 71% pana in 2035. In ceea ce priveste Machine Learning, acest sistem ii ajuta pe profesionistii din domeniu in formularea deciziilor. Analiza predictiva are un rol tot mai important in grupul de instrumente indispensabile. Folosind datele actuale si istorice, precum si Machine Learning, companiile pot face predictii despre rezultatele viitoare, ce pot fi apoi utilizate pentru a lua decizii mai bine informate si pentru a stabili strategii viabile pentru viitor. 
 
2.Software pentru managementul resurselor si al fortei de munca
 
Gestionarea resurselor si a fortei de munca presupune cheltuieli masive pentru companiile de constructii. Un management eficient poate fi de folos pentru mentinerea functionalitatii firmei in limite optime, pentru alocarea judicioasa a resurselor, pentru eliminarea cheltuielilor neasteptate si a intarzierilor. In prezent, tot mai multe companii apeleaza la platforme software pentru a-si asigura eficienta si a realiza analize corecte ale fortei de munca. Digitalizarea pe segmentul respectiv se refera la urmarire predictiva, prognoza si interfete mobile. Aceste solutii elimina multe dintre procesele manuale.
 
3. Urmatorul val al printarii 3D
 
Printarea tridimensionala a fost mult timp considerata drept una dintre inovatiile de top din domeniul constructiilor. Pe masura ce tehnologia trece de la stadiul de noutate la cel de standard industrial emergent, metoda respectiva devine si mai populara. Cu o strategie de implementare corecta  si o gandire creativa imprimarea 3D poate ajuta la accelerarea proiectelor, la imbunatatirea accesului la materiale si la asigurarea unor modele atractive din punct de vedere estetic.  Tehnologiile actuale permit realizarea de elemente de design, cum ar fi fatadele, pentru a le face mai complicate si detaliate. Imprimarea 3D poate fi folosita si pentru a realiza piese, accesorii si mobilier, acest lucru fiind deosebit de util in special in cazul unor linii lungi de aprovizionare. Este de asteptat ca tehnologiile de imprimare 3D sa se maturizeze accelerat, compensand deficitul de forta calificata de munca si facilitand explorarea unor modele complicate. 
 
4. AR, VR si Metaversul
 
Realitatea virtuala (VR) si cea augmentata (AR) faciliteaza o cufundare completa in lumea digitala, respectiv o suprapunere a elemente digitale peste realitatea inconjuratoare. Cele doua sisteme combinate creeaza o lume unde, in viitor, va interveni metaversul. Acesta reprezinta o iteratie a internetului, ce permite utilizatorilor sa-l experimenteze ca in lumea reala. Dezideratul respectiv devine posibil prin intermediul unor dispozitive cum ar fi ochelarii AR sau castile VR, ce permit metaversului sa mute continutul de pe internet in medii captivante 3D, care pot fi partajate si cu care pot interactiona mai multi utilizatori (luand adesea o forma fizica de avatare). Beneficiile pentru lumea afacerilor sunt vizibile mai ales in domeniile bazate pe colaborarea interdepartamentala folosita pentru a asigura realizarea in bune conditii a proiectelor. Sistemul permite, de exemplu, echipelor sa se „intalneasca” in metavers, astfel incat sa poata interactiona intr-un mediu virtual bogat – ceva ce nu este posibil atunci cand se utilizeaza un simplu computer.
 
5. Senzorii de date
 
Urmarirea diferitelor componente ale fluxurilor operationale, inclusiv forta de munca, santierele si echipamentele, este esentiala pentru managementul constructiilor. Monitorizarea adecvata ajuta la planificarea proiectelor, asigura excelenta in activitate si garanteaza conformitatea cu reglementarile legale in vigoare. Cu ajutorul senzorilor si tehnologiei de interconectare a acestora (IoT), controlul devine posibil. Pe piata exista diverse solutii ce permit monitorizati conditiilor de pe santier, urmarirea materialelor prin lantul de aprovizionare, imbunatatirea protectie muncii si o gestionare superioara a santierului in ansamblul sau. Companiile orientate spre viitor folosesc, de asemenea, senzori pentru a prognoza si a se pregati pentru evenimente ulterioare. De exemplu, in cazul serviciilor de intretinere este extrem de utila o analiza a curbei de utilizare a unei cladiri, pentru a proteja sistemele impotriva defectiunilor viitoare.
 
6. Digital Twins
 
Conceptul Digital Twins este foarte vehiculat in prezent, insa trebuie analizat impactul sau in domeniul constructiilor. Acesta constituie pe scurt o replica digitala a unei entitati fizice, ce detaliaza inclusiv activele sale actuale si potentiale, sistemele, datele, procesele, fluxurile de lucru, oamenii si dispozitivele. Astfel, sistemul aduna date prin intermediul senzorilor, pentru a intelege mai bine o structura fizica si apoi a crea duplicatul acesteia. Existenta unei copii precise a unei structuri fizice permite specialistilor sa evalueze, sa modifice si sa optimizeze proiectul. Pe masura ce analizeaza modelul digital, ei pot descoperi mijloace potentiale de eficientizare, de dezvoltare a protocoalelor de siguranta, de reducere a riscurilor si de imbunatatire a calitatii. O alta utilitare a Digital Twins este aceea de a imbunatati BIM, servind ca o legatura digitala la o structura fizica. 
 
7. Constructii complet conectate
 
Simplitatea este forta vitala a inovatiilor cu cel mai mare impact. Atunci cand datele, fluxurile de lucru si tehnologia se conecteaza, toate devin cu atat mai puternice. Conexiunile armonioase mentin lucrurile simple si eficiente. Adesea, companiile de constructii trebuie sa gestioneze cantitati mari de informatii si de procese stocate pe suport fizic. O solutie poate porni de la dezvoltarea unui sistem inteligent de interconectare. Constructiile conectate prezinta avantajul net al partajarii instantanee a informatiei, concomitent cu o gestiune optima a fluxurilor de date si a tehnologiilor integrate. Un astfel de sistem reuneste informatii, procese si oameni intr-un singur mediu comun de date, ce permite eficientizarea proceselor decizionale pe termen scurt, mediul si lung. Pentru companiile care doresc cu adevarat sa realizeze un transfer real de sarcini, constructia conectata este solutia ideala. 
 
8. Instrumente avansate de estimare
 
Epoca utilizarii foilor de calcul in cadrul licitatiilor a apus sau cel putin asa ar trebui sa se intample in plina revolutie digitala. Utilizarea intensiva a instrumentelor avansate de estimare ii ajuta pe profesionistii din constructii sa implementeze aceste procese mai eficient si cu o mai mare acuratete. Solutiile moderne functioneaza in cloud, permitand vizualizarea si gestionarea proceselor de licitatii, oriunde ar avea loc acestea. Aceste instrumente sunt deosebit de utile, de asemenea, pentru conectarea datele si echipelor pe o singura platforma, ceea ce asigura o mai buna colaborare. Datorita automatizarii si vizualizarii 3D, operatiunile sunt accelerate, se pot genera oferte competitive si, in final, se creeaza premisele cresterii valorii contractelor castigate. Pentru informatii suplimentare, click aici

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter