RO EN
السلة فارغة

Clusterul TEC: Initiativa care da startul oficial procesului de digitalizare in constructii

Companiile din constructii au dat startul procesului de digitalizare, la initiativa clusterului TEC - Technology Enabled Construction, alaturi de parteneri sociali, mediul academic, precum si de membri ai Guvernului Romaniei si ai Comisiei Europene. In cadrul evenimentului international „INNOCONSTRUCT - Inovatia in industria constructiilor - Digitalizare" au fost prezentate cele mai importante obiective de modernizare a industriei, unul dintre domeniile cele mai slab digitalizate din UE.
Conform Strategiei digitale UE, doar 17% dintre IMM-uri au integrat cu succes tehnologiile inovatoare in afacerile lor, comparativ cu 54% dintre companiile mari, iar Romania este printre statele cu cel mai slab nivel de digitalizare din UE. Solutionarea acestui decalaj reprezinta o prioritate pentru UE, avand in vedere obiectivele pentru 2030, care vizeaza atingerea unui prag de 90% dintre companii care au adoptat tehnologii digitale si 80% din populatie cu competente digitale dobandite.
„La inceputul lunii mai, UE a publicat o actualizare a Strategiei industriale din 2020, care contine un plan de politici de redresare economica post pandemie. Printre obiective, vom pune accent pe modernizarea ecosistemului constructiilor prin digitalizare si automatizare, dezvoltarea unui plan economic sustenabil pentru mediul inconjurator, care incurajeaza utilizarea resurselor in mod responsabil, precum si dobandirea de noi abilitati profesionale, crearea si cresterea locurilor de munca in industrie”, a declarat Roman Horwath, reprezentant al Comisiei Europene.
Clusterul Technology Enabled Construction (TEC) lanseaza procesul de digitalizare accelerata, printr-un parteneriat intre industria tech si cea a constructiilor, anuntat in cadrul conferintei „INNOCONSTRUCT - Inovatia in industria constructiilor - Digitalizare”. Companii mari si IMM-uri din domeniu, impreuna cu universitati de profil, parteneri sociali si ONG-uri relevante din sectorul constructiilor, au tras un semnal de alarma cu privire la necesitatea transformarii digitale a industriei, inclusiv a educatiei fortei de munca din domeniu.
„Acest parteneriat a plecat de la ideea ca in domeniul constructiilor, digitalizarea este mult in urma altor industrii. Necesitatea automatizarii, a robotizarii si a inovarii se simte din ce in ce mai mult. In Romania, avem de a face cu o dezvoltare destul de ampla a infrastructurii, a tuturor componentelor ce tin de constructii. Una dintre provocarile pentru care trebuie sa gasim solutii este lipsa fortei de munca. Educatia in digitalizarea constructiilor reprezinta o alternativa pentru forta de munca mai calificata in industrie. rebuie sa incepem cu o campanie de constientizare si educatie a opiniei publice si a societatii, urmata de formarea specialistilor care sa introduca conceptele de automatizare si digitalizare in domeniul constructiilor”, a declarat Cristian Erbasu, Presedintele Clusterului TEC.
Obiectivele propuse in cadrul evenimentului sunt cresterea calitatii produselor, serviciilor si tehnologiilor din sectorul constructiilor, precum si dezvoltarea unor parteneriate stabile intre mediul privat si autoritatile publice. In urma adoptarii standardizarii tehnicilor inovatoare de proiectare si executie si prin calificarea si retentia personalului, expertii estimeaza ca, in timp, termenul de executie al proiectelor se va reduce, iar costurile vor fi optimizate atat pentru furnizorii de servicii, cat si pentru beneficiarii directi.
„Clusterul TEC vine sa acopere un gol in piata romaneasca, propunand nu doar o viziune ambitioasa, dar pragmatica pentru industria constructiilor din Romania, ci si servicii profesionale de suport, care sa vina in sprijinul companiilor din industrie. Rezistenta la digitalizare este o caracteristica a industriilor conservatoare si se datoreaza si faptului ca piata nu ofera, la acest moment, servicii profesionale de calitate pentru a sprijini companiile in schimbarea modelului de business si adoptarea tehnologiilor inovatoare intr-o maniera care sa faca sens din punct de vedere economic si sa creasca rentabilitatea”. (Rodica Lupu, Directorul Clusterului TEC)
Un alt obiectiv pe marginea caruia s-a discutat a fost dezvoltarea unor parteneriate strategice intre mediul privat si universitatile de profil, prin implementarea unor activitati de cercetare-inovare, cu scopul de a dezvolta si adopta noi produse, servicii sau tehnologii in domeniu.
Printre speakerii conferintei ii amintim pe Roman Horvath, reprezentant al Comisiei Europene, Anca Ginavar, Director Directia Tehnica Directia Generala Dezvoltare Regionala si Infrastructura Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei, Radu Vacareanu, Rector al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, Daniel Cosnita, Presedintele Asociatiei Clusterelor din Romania, Kermo Magi, Ministerul de Finante al Estoniei, Antonio Novo, Presedintele European Cluster Alliance, Jean-Marc Ogier, Presedintele Universitatii La Rochelle, Eduard Dumitrascu, Presedinte al Asociatiei Romane pentru Smart City, reprezentanti ai clusterelor din Austria, Estonia, Slovenia.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter