RO EN
السلة فارغة

CertSIGN: Semnatura electronica poate fi obtinuta la distanta, prin identificare video

Formalitatile de obtinere a unei semnaturi electronice se pot realiza printr-un sistem de identificare video la distanta, deci nu mai trebuie alocat timp nici pentru acest proces, potrivit lui Aurel Meirosu, Business Development Manager Electronic Signature la certSIGN. In plus, potrivit specialistului, semnatura electronica poate fi livrata si sub forma unui serviciu de cloud, ceea ce deschide foarte mult zona de accesibilitate si mobilitate.
"Practic, se va putea semna electronic indiferent de tipul de dispozitiv folosit - telefon mobil, laptop etc., nemaifiind conditionati de diverse device-uri sau drivere. Toate aceste servicii s-au adaptat si sunt aliniate cu tot ceea ce inseamna bune practici si standarde", a declarat reprezentantul certSIGN, in contextul conferintei Innoconstruct International, organizate ieri pe tema digitalizarii sectorului de constructii.
Regulamentul eIDAS 910/2014 reglementeaza acest domeniu in toate statele membre, iar semnatura electronica calificata este recunoscuta si opozabila in absolut toate tarile din UE.
"Semnatura electronica are echivalentul unei semnaturi olografe. Practic, orice se intampla in momentul de fata, pe hartie, cu pixul, poate fi transpus 1 la 1 in mediul electronic, astfel incat sa existe atat opozabilitate, cat si siguranta faptului ca esti protejat din punct de vedere al recunoasterii. Exista, evident, si la nivel national o serie de reglementari, cu privire la modul in care poate fi utilizata semnatura electronica calificata in interactiunea industriilor, pe de o parte, si, pe de alta parte, a industriilor cu institutiile publice", a mai spus Aurel Meirosu.
In prezent, in Romania exista doua ordonante de urgenta relevante pentru acest domeniu, respectiv OUG nr. 38/2020, cu privire la faptul ca autoritatile si institutiile publice au obligatia primirii inscrisurilor semnate cu semnatura electronica, si OUG nr. 140/2020 privind utilizarea semnaturii calificate pe documentele si documentatiile elaborate ca alternativa la transmiterea in format fizic, cu stampila sau parafa profesionala plus semnatura olograf, inclusiv in constructii, arhitectura si urbanism.
Documentele in format electronic pot fi semnate electronic, avand aceeasi valoare juridica precum documentele semnate pe hartie. Acestea pot fi arhivate electronic, in conditiile legii, si pastrate pe intreaga perioada de valabilitate, asa cum este parevazut in legislatia specifica, iar documentele sunt disponibile 24/7.
"Avem o serie de platforme de semnare electronica pe care le putem pune la dispozitie si pe care putem sa le integram in solutiile pe care industria de constructii deja le foloseste, in mod curent. (...) In plus, documentele semnate cu semnatura electronica sunt mult mai sigure decat cele semnate pe hartie. Dincolo de faptul ca este destul de mult redus riscul de pierdere a documentelor, este imporibil de a modifica un document semnat electronic fara ca semnatura electronica sa se invalideze", a explicat Aurel Meirosu.
***
certSIGN furnizeaza solutii de securitate si identitate electronica in 20 de tari, avand emise, pana in acest, 15 milioane de certificate digitale emise pentru cardul national de sanatate, un milion de certificate calificate emise, 1,7 milioane de carduri cu certificate digitale emise in 15 tari si venituri anuale de 12,8 milioane de euro. Compania are sediul in Bucuresti si 4 birouri locale (in Cluj-Napoca, Constanta, Iasi si Timisoara), peste 400 de angajati si software dezvoltat integral in Romania. In plus, certSIGN detine un departament propriu de R&D, cu un buget anual de circa un milion de euro.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter