RO EN
السلة فارغة

ANIS: Companiile trebui sa plateasca taxele local, unde isi desfasoara operatiunile

Anuntul recent al Comisiei Europene (CE) cu privire la instituirea unei taxe digitale la nivel european ridica semne de ingrijorare, iar in acest context introducerea unei astfel de taxe ar insemna o povara suplimentara pentru companii si ar putea distorsiona competitia, sustin reprezentantii Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS).
"O astfel de taxa ar trebui sa vizeze crearea unor conditii de concurenta echitabila intre diferitele companii care activeaza pe piata europeana. Comunicarea Comisiei Europene, potrivit careia vor fi vizate sute de companii, marea lor majoritate europene, indica faptul ca aceasta masura va dezavantaja companiile europene in raport cu companii din state terte sau alte industrii. Mentionam ca marea majoritate a companiilor romanesti si europene au un model de afaceri local, in sensul in care profiturile si veniturile sunt deja impozitate in piata in care au fost realizate. In acest context, introducerea unei noi taxe ar insemna o povara suplimentara pentru aceste companii si ar putea distorsiona competitia. Prin urmare, consideram ca eforturile ar trebui indreptate spre mai buna colectare a taxelor si impozitelor existente, nu pe impunerea unora noi, iar orice taxa noua ar trebui sa aiba ca obiectiv reducerea dezechilibrelor dintre companiile locale si cele din afara Uniunii Europene, si nu adancirea lor", sunt de parere specialistii ANIS, intr-un comunicat de presa transmis, miercuri, AGERPRES.
Acestia considera ca introducerea unei noi taxe in sarcina companiilor care deja platesc taxe si impozite la nivel local ar distorsiona puternic piata, cu efecte nefaste pentru economiile nationale.
"Mai mult, avand in vedere acordul la care s-a ajuns in cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) este posibil ca unele companii sa fie taxate dublu. De asemenea, sistemul de taxare ar trebui sa fie unul cat mai simplu si sa invite contribuabilii la conformare voluntara. Instituirea atat a taxei convenite la nivelul OCDE, cat si a taxei digitale la nivel european, ar complica si mai mult sistemul fiscal actual, in contextul in care toate partile sunt de acord ca este necesara o simplificare a acestuia. In acelasi timp, efectele unei taxe digitale, asa cum acestea reies din anuntul Comisiei Europene, vor fi contrare intentiilor asumate de Comisia Europeana cu privire la viitorul digital al Europei, in sensul in care vor actiona ca o frana asupra inovarii si digitalizarii. Digitalizarea economiei este un proces de transformare care afecteaza toate intreprinderile si sectoarele, iar in viitorul apropiat tot mai multe companii isi vor digitaliza, intr-o masura mai mica sau mai mare, operatiunile. Instituirea unei taxe care sa vizeze in mod discriminatoriu doar companiile digitale, in contextul in care multe companii cu afaceri traditionale au devenit digitale in urma adoptarii tehnologiei pentru a eficientiza procesele, va face ca procesul transformarii digitale sa fie franat, deoarece ar insemna pentru acele companii instituirea unor noi poveri fiscale", mentioneaza sursa citata.
In viziunea ANIS, companiile ar trebui sa plateasca taxe local, acolo unde isi desfasoara operatiunile si unde sunt utilizatorii si clientii lor.
"Consideram ca acesta ar trebui sa fie principiul care sa stea la baza introducerii unei noi taxe, si nu unul discriminatoriu si arbitrar, respectiv daca o companie este digitala sau nu. Toate companiile ar trebui sa fie tratate egal, indiferent daca serviciile sau produsele lor sunt furnizate sau nu prin mijloace digitale. Nu in ultimul rand, introducerea unei taxe digitale pornind de la ideea ca doar afacerile digitale s-au dezvoltat in timpul pandemiei, si astfel ar trebui sa suporte in mai mare masura costurile asociate cu aceasta, este una extrem de periculoasa si care nu ia in considerare realitatea. Exista si afaceri traditionale care si-au crescut cifra de afaceri si profiturile in timpul pandemiei, la fel cum exista companii digitale care au avut de pierdut. Astfel, revenim la ideea ca nu tipul companiei, daca este digitala sau traditionala, ar trebui taxat, ci faptul daca aceasta plateste impozite si taxe acolo unde isi realizeaza veniturile", se arata in comunicat.
Reprezentantii ANIS subliniaza ca noile masuri fiscale ce vizeaza abordarea provocarilor ce decurg din digitalizarea economiei ar trebui sa aiba in vizor ca baza de impozitare profitul, nu veniturile.
"Utilizarea veniturilor nu recunoaste investitiile semnificative care sunt adesea facute pentru a dezvolta o afacere si faptul ca multe companii digitale nu au obtinut inca profit. Acest lucru este deosebit de relevant pentru companiile digitale noi care investesc in inovatie. Majoritatea intreprinderilor, mici si mari, necesita ani pentru a-si recupera costurile de cercetare si dezvoltare si pentru a deveni profitabile (daca nu esueaza inainte de a ajunge la acest punct - potrivit estimarilor, aproximativ 90% dintre start-up-uri esueaza si doar 40% obtin vreodata profit). Impozitarea intreprinderilor care nu sunt inca profitabile va creste costurile inovatiei si digitalizarii si va impiedica inovarea. Mizam pe sprijinul Romaniei, in calitate de stat membru, in negocierile pe acest subiect prioritar pentru economia romaneasca, avand in vedere ca, potrivit unui studiu recent derulat de EY Romania, contributia economiei digitale la formarea PIB este estimata la 8,6% la nivelul anului 2019. Aportul sau poate ajunge pana la 16% daca avem in vedere digitalizarea din sectoare precum agricultura sau sectorul public", precizeaza Asociatia.
Vicepresedintele executiv pentru o Europa pregatita pentru era digitala, Margrethe Vestager, a declarat, pe 2 iulie, ca, in urmatoarele saptamani, Comisia Europeana va propune o taxa digitala pentru a finanta redresarea in urma pandemiei de coronavirus (COVID-19), care se va aplica la sute de companii, majoritatea europene.
Un numar de 130 de state au ajuns, joi, 1 iulie, la un acord asupra unei reforme a impozitarii companiilor multinationale, ce prevede in special instituirea unui impozit minim pe profit, ''de cel putin 15%'', a anuntat Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD). Vestager a salutat acordul, dar a precizat ca UE va initia taxa sa digitala, desi nu a precizat la ce nivel va fi.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter