RO EN
السلة فارغة

PRESEDINTIE: Grup de lucru pentru abordarea combaterii schimbarilor climatice

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a decis infiintarea la nivelul Administratiei Prezidentiale a unui grup de lucru pe tema „Combaterea schimbarilor climatice: o abordare integrata”. Aceasta initiativa face parte din angajamentul Presedintelui Romaniei de a se implica in efortul national de combatere a schimbarilor climatice si de consolidare a politicilor aplicabile acestui domeniu.
Grupul de lucru va reuni experti nationali si internationali, membri de prestigiu ai comunitatii academice din tara si din afara ei, reprezentanti ai institutiilor publice, ai mediului non-guvernamental, financiar si economic, cu experienta solida privind schimbarile climatice.
Primul obiectiv al grupului de lucru consta in elaborarea unui cadru de abordare integrata a schimbarilor climatice la nivelul tarii noastre. Astfel, vor fi identificate o serie de prioritati cheie pentru Romania in combaterea schimbarilor climatice, pe termen mediu si lung.
Rezultatele consultarilor din grupul de lucru vor fi prezentate constant publicului si inaintate Guvernului pentru a contribui la fundamentarea strategiilor si planurilor nationale privind schimbarile climatice, care trebuie finalizate de Guvern in perioada 2022-2023.
Efectele schimbarilor climatice sunt din ce in ce mai vizibile la nivelul Romaniei si la nivel international, fie ca este vorba de valuri de caldura intensa, de seceta care distruge productia agricola, de inundatii sau de amenintari la adresa biodiversitatii provocate de incendiile de vegetatie. In 2021, tara noastra s-a confruntat cu un numar record de avertizari de vreme severa imediata (cod rosu) emise de Administratia Nationala de Meteorologie, iar specialistii avertizeaza ca acestea vor deveni tot mai frecvente in contextul schimbarilor climatice. Grupul Interguvernamental privind Schimbarile Climatice al ONU a publicat in vara anului trecut noi date care indica accelerarea schimbarilor climatice si nevoia de actiune ferma.
Ca raspuns la aceste evolutii, la conferinta globala privind schimbarile climatice de la Glasgow, COP26, din noiembrie 2021, statele si-au luat angajamente suplimentare de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.
Aceste angajamente vor necesita implementarea de noi masuri si politici de reducere a emisiilor. La nivelul Uniunii Europene, este in prezent discutat si negociat Pachetul Fit for 55, care contine o serie de masuri menite sa reduca emisiile pana in 2030. Traversam, asadar, o perioada de reajustare a prioritatilor si politicilor climatice internationale si europene, la care Romania este parte.
Tranzitia verde poate genera pentru Romania si romani nu numai un mediu curat si sanatos, prevenirea unor fenomene meteo extreme si a unor dezastre naturale asociate, dar si acces larg la energie curata, crestere economica verde si noi locuri de munca. Pentru a beneficia de efectele pozitive ale tranzitiei verzi, trebuie sa armonizam varii interese in cadrul unei abordari integrate, ghidate de stiinta si expertiza, ca raspuns la COP26 si la Pachetul Fit for 55. Grupul de lucru infiintat la nivelul Administratiei Prezidentiale este menit sa sustina acest demers national. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter