RO EN
السلة فارغة

EY: Energia verde va domina productia de electricitate la nivel global, pana in 2038

Schimbarile sistemului energetic au atins un moment critic si vor continua sa se accelereze in urmatorul deceniu, dar mai multe riscuri serioase ar putea bloca progresul, potrivit noului raport EY - "If every energy transition is different, which course will accelerate yours?", citat de Agerpres.
Totodata, raportul EY preconizeaza ca, pana in 2050, vor fi necesare investitii anuale estimate la 4,1 trilioane de dolari in tehnologii de tranzitie cu emisii reduse de carbon si in infrastructura energetica generatoare de energie - de patru ori mai mult decat nivelurile actuale.
Studiul EY ia in calcul patru parghii pentru schimbarile ce vor urma in energie: progresul tehnologic, aprovizionarea cu materii prime, implicarea consumatorilor si politica guvernamentala - si impactul acestora asupra a 52 de tehnologii, evidentiind complexitatea si diversitatea schimbarilor care vor urma.
Potrivit autorilor, nu exista o singura tranzitie energetica, ci mai multe, care se desfasoara in ritmuri diferite si in moduri diferite in intreaga lume. Tranzitia catre sursele de energie regenerabila are loc intr-un ritm mult mai rapid decat s-a anticipat.
Raportul EY prevede ca, la nivel mondial, energia verde va domina productia de electricitate, pana in 2038 si va reprezenta 62% din mixul energetic, pana in 2050. Cu toate acestea, viteza actuala a schimbarii nu este inca suficienta pentru a mentine incalzirea globala la obiectivul de 1,5 grade Celsius si este necesara o accelerare suplimentara.
Utilizarea combustibililor fosili va atinge un nivel maxim pana in 2030. Se estimeaza ca hidrocarburile vor continua sa faca parte din mixul energetic pentru o perioada mai lunga decat se anticipa, in special din cauza a sectoarelor unde utilizarea acestora este greu de eliminat. Prin urmare, sunt necesare politici care sa imbunatateasca atractivitatea pentru investitori a alternativelor cu emisii reduse de dioxid de carbon. Iar daca petrolul si gazele naturale vor mai exista pentru mai mult timp, va fi esentiala decarbonarea acestor sectoare.
"Cel mai recent raport EY privind tranzitia energetica evidentiaza trecerea accelerata la nivel global la energia verde, estimand ca aceasta va domina productia de electricitate pana in 2038 si va reprezenta 62% din mixul energetic pana in 2050. Desi remarca riscurile potentiale, raportul subliniaza nevoia urgenta de investitii anuale globale de 4,1 trilioane de USD pana in 2050 - de patru ori mai mult decat nivelurile actuale. Apelul la actiune se extinde si la regiuni precum Romania, subliniind importanta depasirii provocarilor legate de decarbonarea sectorului industrial, pentru o tranzitie de succes si incluziva catre energia verde", a afirmat Mihai Draghici, Partener, Consultanta, EY Romania.
Tranzitiile energetice remodeleaza sistemele din sectorul energiei peste tot in lume, dar cu viteze diferite si in moduri diferite. Studiul EY prevede ca schimbarea se va accelera in urmatorul deceniu si mai departe, dar numai daca organizatiile vor profita de impulsul de acum.
Companiile din energie si resurse pot prelua conducerea in progresul transformarii prin actiuni in trei domenii: stimularea trecerii de la activele mostenite la sursele regenerabile; construirea unui lant de aprovizionare cu minerale si metale pentru a tine pasul cu cererea; si imputernicirea consumatorilor, sa joace un rol mai important in proces.
Organizatiile care se angajeaza acum in actiunile corecte isi pot accelera evolutia catre un viitor decarbonizat si pot profita de oportunitati comerciale semnificative, mai spune studiul.
Instrumentul de modelare a tranzitiei energetice si a resurselor folosit in acest studiu a fost creat de EY si foloseste peste 50.000 de puncte de date pentru a identifica termenele in care activele energetice conventionale vor fi probabil inlocuite partial sau total de adoptarea si integrarea pe scara larga a noilor tehnologii energetice. Studiul evalueaza 13 regiuni si ia in considerare 52 de tehnologii de generare si utilizare finala, analizand impactul a patru parghii cheie asupra viitorului mix energetic: progresul tehnologiei, luand in considerare tendintele actuale si emergente, viteza de scalare si impactul asupra costurilor; oferta de marfuri, luand in considerare cererea prognozata si posibilele blocaje; implicarea consumatorilor, inclusiv adoptarea de tehnologii precum vehiculele electrice (EV); politica guvernamentala, inclusiv reglementarile actuale si potentialele modificari.
Analiza aprofundata a modelului este conceputa pentru a ajuta organizatiile sa inteleaga si sa exploreze scenariile probabile de tranzitie energetica. Acesta ofera o platforma pentru discutii strategice despre diferitele strategii de tranzitie energetica disponibile pentru acestia si implicatiile rezultate, oportunitatile si actiunile potrivite pentru organizatiile lor.
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 49,4 miliarde de dolari in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2023.
Prezenta in Romania din anul 1992, EY furnizeaza, cu ajutorul celor peste 1.000 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Are birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter