RO EN
السلة فارغة

Comisia Europeana propune cerinte minime de performanta energetica a cladirilor

Comisia Europeana va propune introducerea unor standarde minime de performanta energetica pentru cladirile rezidentiale, informeaza Romania Eficienta, initiativa privata ce isi propune sa sprijine atingerea tintelor Romaniei pentru anul 2030 in privinta reducerii emisiilor de carbon si a cresterii eficientei energetice. In plus, executivul european analizeaza necesitatea de a extinde cerintele privind auditurile energetice si pentru cladiri non-rezidentiale mai mari si mai complexe precum spitale, scoli sau spatii de birouri. Acest aspect va fi probabil parte din modificarile Directivei privind eficienta energetica prevazute a fi facute in iunie 2021. De asemenea, CE va examina cresterea ratei anuale de renovare a cladirilor din sectorul public. Mai mult, pana in iunie 2022, se va analiza posibilitatea de a adapta criteriile de achizitii publice "verzi" pentru cladirile publice, precum scolile.
"Initiativa «Valul de renovari» (Renovation Wave) a Comisiei Europene reprezinta o oportunitate istorica pentru a transforma stocul actual de cladiri, in cea mai mare parte vechi si cu pierderi mari de energie, intr-unul mai eficient, mai sustenabil si mai sanatos pentru oameni. Strategia cuprinde numeroase masuri care sa faca investitiile in renovarea cladirilor mai accesibile si care sa stimuleze proprietarii de cladiri, dar si autoritatile publice sa deruleze lucrari de renovare energetica", precizeaza reprezentantii initiativei Romania Eficienta.
Renovation Wave implica si introducerea unor criterii de economie circulara in procesul de renovare a cladirilor. Renovarea cladirilor trebuie sa ia in considerare managementul sustenabil al deseurilor provenite din renovarea cladirilor, precum si reutilizarea si reciclarea materialelor folosite in constructii. Pana in 2023, Comisa va elabora o foaie de parcurs pentru reducerea emisiilor de CO2 pe intreg ciclu de viata al cladirilor.
 
Obiectiv de eliminare a “saraciei energetice”
In conditiile in care circa 34 milioane de europeni nu isi permit incalzirea adecvata a locuintei, Valul de renovari reprezinta si o oportunitate de a rezolva problema saraciei energetice, a renovarii cladirilor cu cel mai scazut grad de performanta energetica si a lipsei accesului persoanelor in varsta si cu dizabilitati la locuinte sanatoase, mai arata comunicarea transmisa de Romania Eficienta.
Odata cu strategia Renovation Wave, Comisia a publicat si un document de recomandari privind solutionarea saraciei energetice, sugerand statelor membre sa ofere o definitie clara si operationala a consumatorului vulnerabil, precum si o metodologie adecvata de masurare a saraciei energetice. De asemenea, CE intentioneaza sa lanseze o initiativa pentru locuinte accesibile (Affordable Housing Initiative for 100 lighthouse), analizand daca si in ce fel resursele bugetare ale UE ar putea fi utilizate pentru finantarea unor programe nationale de eficienta energetica pentru populatia cu venituri mici. De asemenea, CE va propune in 2021 o viziune pe termen lung pentru zonele rurale.
Un alt aspect inovativ al Valului de renovare este sprijinul in crearea de cartiere cu consum de energie aproape zero, in care consumatorii integreaza solutii regenerabile si digitale la scara mica, permitandu-le sa vanda energie in retea.
"Va fi promovata decarbonarea incalzirii si racirii, segment responsabil pentru 80% din energia consumata in cladirile rezidentiale, prin revizuirea Directivelor privind energia regenerabila si eficienta energetica, a schemei EU ETS, de tranzactionare a certificatelor de emisii, fiind luata in calcul extinderea acestei scheme la emisiile cladirilor. In sectorul rezidential, lipsa unor stimulente publice simple, atractive si accesibile pentru renovare, precum si lipsa unor produse de finantare populare sunt adesea mentionate ca bariere in calea renovarii cladirilor. Chiar daca aceste fonduri sunt disponibile, informatiile insuficiente limiteaza accesul la acestea. De aceea, Comisia intentioneaza sa creasca accesul la finantare accesibila in acest sector, iar una dintre masuri va fi simplificarea regulilor privind ajutoarele de stat pentru renovarea cladirilor, in special in sectorul rezidential si cel social", mai arata Romania Eficienta.
De asemenea, este promovata piata serviciilor energetice (ESCO) si a contractelor de performanta energetica, pentru a face investitiile in renovare accesibile pentru toti proprietarii de locuinte, inclusiv pentru cei care ar avea greutati in a sustine astfel de costuri. Solutiile de finantare pentru cei cu venituri mici trebuie sa se adreseze si celor care locuiesc cu chirie. Acestea ar putea include un mix intre microcredite sustinute de un fond de garantare, care sa promoveze o impartire corecta a costurilor de renovare intre proprietari si chiriasi. De asemenea, persoanele vulnerabile trebuie protejate de majorarea chiriei dupa lucrarile de renovare.
***
Romania Eficienta este un proiect privat, de interes public national, derulat de Energy Policy Group (EPG), in parteneriat cu OMV Petrom, ce se desfasoara pana in 2022. Proiectul a demarat in vara anului 2019 si consta in derularea unui program national de promovare a eficientei energetice.
Initiativa isi propune sa sprijine atingerea tintelor Romaniei pentru anul 2030 in privinta reducerii emisiilor de carbon si a cresterii eficientei energetice, atat prin campanii de informare si educare, cat si prin realizarea unor proiecte concrete de renovare aprofundata in scoli publice din diferite regiuni ale tarii. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter