RO EN
السلة فارغة

BuildGreen: Decarbonizarea - inceputul unei noi ere istorice, la nivel global

Top 5 tendinte in dezvoltarea sustenabila in 2023 indica o schimbare majora la nivel mondial, criteriile de decarbonizare depasind standardele existente ale metodologiilor de certificare a cladirilor. Criteriile de la baza certificarilor verzi raman unul dintre pilonii dezvoltarii durabile, dar strategiile de decarbonizare acopera un domeniu mai complex si mai strict al strategiilor de sustenabilitate in majoritatea segmentelor de piata.
Domeniul certificarilor verzi a cunoscut o crestere vertiginoasa in ultimii 3 ani, sustinuta si de lansarea oficiala si implementarea rapida a normelor si obiectivelor Green Deal / Fit for 55. Dezvoltarea sustenabila continua sa evolueze rapid in conformitate cu standardele mai stricte si obiectivele mai mari de reducere a amprentei de CO2.
Peste 4734 proiecte imobiliare au fost certificate in perioada 2010-2022 doar in Europa Centrala si de Est - Polonia (2092 certificari), Cehia (751 certificari) si Romania (662 certificari) fiind lideri in trendul de dezvoltare sustenabila. Cn exemplu in Romania, numarul certificarilor s-a dublat in ultimii doi ani comparativ cu prima decada: 332 certificari in 2021 si 2022 si doar 300 in perioada 2010-2020.
Dupa cresterea masiva din prima decada a certificarilor sustenabile, rolul metodologiilor internationale ca BREEAM sau LEED s-a schimat, de la obiectiv concret pentru proiectele sustenabile, la instrumente cheie pentru dezvoltatori in strategia de sustenabilitate si atingerea obiectivelor de decarbonizare. Diferenta e data de noile criterii luate in calcul - nZEB, calculele amprentei de carbon si strategiile ESG au un rol superior in evaluarea sustenabilitatii. Investitorii si dezvoltatorii imobiliari, alaturi de arhitecti si constructori, recunosc importanta strategiilor de sustenabilitate in domeniul constructiilor si impun un set mai complex de actiuni. Standardele de sustenabilitate se extind si acopera, de la design si constructii, multe alte domenii de activitate cu impact asupra dezvoltarii sustenabile (energie, materiale, distributie si transport, deseuri si reciclare, sanatate, well-being s.a.m.d.).
Razvan Nica, fondator si Managing Partner BuildGreen sustine: “Standardul comun pe care companiile si investitorii trebuie sa-l respecte astazi este decarbonizarea - de altfel un aspect critic in aproape toate segmentele care definesc economia globala. Privind evolutia rapida a standardelor de dezvoltare durabila la nivel global, cu obiectivele pentru 2050 impuse prin Green Deal si alte institutii internationale, rolul decarbonizarii pare sa depaseasca definitia de Era Digitala folosita pana acum. Tendintele de dezvoltare durabila identificate in ultimii doi ani prevad inceputul unei noi ere in istorie: Era Decarbonizarii.”
Pentru mai multe detalii, vedeti mai jos Top 5 Tendinte in Dezvoltarea Sustenabila in 2023, ce vor continua sa creasca in H2 2023:
1. Decarbonizarea - o noua era la nivel global: Cu o presiune masiva la nivel mondial in ceea ce priveste emisiile de CO2, intram intr-o perioada de tranzitie catre o economie cu emisii reduse de carbon, in care GHG sunt eliminate in mod semnificativ si companiile investesc in strategii de neutralizare a emisiilor de carbon, pentru a atenua impactul schimbarilor climatice. In ceea ce priveste constructiile sustenabile - energia regenerabila, cum ar fi energia solara, eoliana si geotermala, vehiculele electrice si schimbarile in modul in care companiile si persoanele fizice consuma si produc energie, joaca un rol esential in directia atingerii acestor obiective.
2. ESG in constructiile sustenabile: Normele de certificare a cladirilor ca LEED si BREEAM includ mai multe valori ESG incepand cu acest an. Aceste valori pot include indicatori de sustenabilitate sociala, cum ar fi implicarea comunitatii si diversitatea fortei de munca, precum si valori la nivel guvernamental, cum ar fi transparenta si responsabilitatea. In general, factorii ESG vor continua sa joace un rol din ce in ce mai important in constructiile sustenabile in cea de-a doua jumatate a anului 2023 si nu numai, si este posibil sa vedem mai multi investitori si dezvoltatori imobiliari care isi vor raporta performantele ESG si rezultatele strategiilor de sustenabilitate. Acest lucru poate include si verificarea din partea tertilor pentru asigurarea performantelor.
3. EU Taxonomy: Pentru cladiri, EU Taxonomy stabileste criterii pentru a evalua sustenabilitatea acestora in ceea ce priveste eficienta energetica, ciclul de viata, utilizarea resurselor si emisiile de gaze cu efect de sera (GHG). Prin acest audit, EU Taxonomy isi propune sa identifice cladirile care contribuie la obiectivele de mediu, precum atenuarea schimbarilor climatice si promovarea eficientei resurselor. Respectarea taxonomiei pentru cladiri implica diversi factori de decizie: permite investitorilor sa identifice dezvoltari durabile aliniate la obiectivele de mediu, aliniate obiectivelor de medius dezvoltatorilor, sa identifice practici si tehnologii durabile, sustinand inovatia si constructiile ”verzi”.
4. Utilizarea sporita a materialelor durabile: Proprietarii si dezvoltatorii de cladiri recunosc din ce in ce mai mult beneficiile utilizarii de materiale sustenabile, cum ar fi: impactul redus asupra mediului, costurile mai mici si imbunatatirea sanatatii si confortului ocupantilor. Tot mai multe solutii pentru constructiile ecologice prin materiale reciclate si recuperate devin populare:
a) Acoperisuri si peretii ”verzi” ca o modalitate de a imbunatati eficienta energetica a cladirilor si de a reduce efectul de sera.
b) Forme de infrastructura verde, cum ar fi gradinile de ploaie si canalele bioswale.
c) Designul biofilic care incorporeaza elemente ale naturii in mediul construit, cum ar fi lumina naturala, plantele si materialele naturale.
d) Cladirile Zero Waste, ce utilizeaza materiale reciclate si recuperate si implementeaza programe de reducere si reciclare a deseurilor.
5. Cladirile nZEB: Mai multe cladiri incearca sa produca atata energie cat consuma, folosind surse de energie regenerabila, cum ar fi energia solara, eoliana si geotermala. Romania a facut deja un pas inainte spre nZEB, in acest an: In februarie 2023, a intrat in vigoare "Metodologia de calcul a performantei energetice a cladirilor, indicativ Mc 001-2022" care stabileste cerintele minime de performanta energetica pentru cladirile existente si cladirile noi cu consum de energie aproape zero (nZEB). Aceasta este o norma mult asteptata in intreaga industrie a constructiilor. Standardele nZEB sunt astazi un pas esential pentru dezvoltarea imobiliara durabila, mai ales acum, cand performanta energetica si solutiile bazate pe energie regenerabila, neutralizarea amprentei de carbon si atingerea obiectivelor impuse de Comisia Europeana sunt o prioritate globala.
Eficienta energetica a fost mult timp un subiect esential in domeniul dezvoltarii sustenabile, iar aceasta tendinta va continua in 2023. Proprietarii si dezvoltatorii de cladiri pot acorda prioritate din ce in ce mai mare proiectarii eficiente din punct de vedere energetic, cum ar fi anveloparea cladirilor si sistemele HVAC eficiente, ca parte a eforturilor de reducere a GHG si a costurilor de exploatare.
In concluzie, dezvoltarea imobiliara in mod sustenabil va continua sa evolueze rapid in 2023, pe masura ce tot mai multi facturi de decizie din acest domeniu solicita solutii de neutralitate climatica, atat de mediu, cat si pe plan social, iar companiile si institutiile guvernamentale raspund mai repede la aceste cerinte.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter