RO EN
السلة فارغة

EURO-CONSTRUCTII: Certificarile sustenabile diferentiaza cladirile de birouri

In prima parte a lucrarilor celei de-a saptea editii a Conferintei Internationale despre Constructii Sustenabile si Eficienta Energetica EURO-Constructii 2018, ce se deruleaza in paralel, la data de 15 mai a.c., in Sala Atlas a Radisson Blu Hotel - Bucuresti, cu cele ale Conferintei Internationale despre Sisteme de Tamplarie si Fatade EURO-Fereastra (editia a zecea), mai precis in plen, de la ora 10:15, Razvan Nica, Managing Director al BuildGreen, va vorbi despre evolutia statistica a certificarilor sustenabile in Romania in ultimii ani si principalele tendinte pentru 2018-2019.
„Dezvoltarea unui proiect imobiliar, avand in vedere normele de dezvoltare sustenabila si obtinerea unei certificari sustenabile BREEAM, LEED sau WELL (din partea The International WELL Building Institute - IWBI, New York, SUA - n.r.), a devenit o practica uzuala pe segmentul cladirilor de birouri si este foarte aproape de a deveni o regula si in privinta noilor centrele comerciale, segmentul rezidential si cel al spatiilor logistice fiind urmatoarele care vor adopta normele de dezvoltare sustenabila. In acest moment, exista peste 200 de cladiri si proiecte imobiliare in Romania care au obtinut o certificare BREEAM sau LEED. Inceputurile pietei de certificari sustenabile au coincis cu perioada de «boom» a pietei imobiliare, cand dezvoltatorii a doua cladiri de birouri din Bucuresti au decis sa obtina o certificare «verde» pentru proiectele lor, scopul principal fiind acela de a se diferentia fata de concurenta. Piata imobiliara si-a revenit din criza economica pana in 2012, dar numarul finalizarilor de proiecte si, implicit, cel al certificarilor sustenabile au fost reduse. Proiectele de birouri care au inceput sa fie planificate si a caror dezvoltare a demarat in 2011-2012 au luat insa in calcul, in mare parte, normele de dezvoltare sustenabila. Concomitent, mai multe proiecte de birouri finalizate anterior au obtinut certificari sustenabile de tipul «In Use». Urmatorii trei ani au dus la o crestere semnificativa a numarului de proiecte de birouri certificate sustenabile. Astfel, a fost obtinuta prima certificare dupa criteriile LEED, in timp ce autoritatile din Cluj - Napoca si Timisoara au decis sa introduca deduceri de taxe si impozite pentru dezvoltatorii de proiecte sustenabile. In prezent, obtinerea unei certificari sustenabile a devenit obligatorie pe segmentul de birouri, centrele comerciale sunt dezvoltate in cele mai multe cazuri dupa principiile sustenabile, iar spatiile logistice, industriale si ansamblurile rezidentiale pot reprezenta in viitor noile segmente care vor adopta normele de dezvoltare sustenabila”, a declarat Razvan Nica, referindu-se la subiectul ce va fi prezentat in cadrul conferintei. Pentru informatii suplimentare si inscrieri, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter