RO EN
السلة فارغة

BT: Romania se apropie de nivelul mediu al UE privind VAB a economiei circulare

Economia circulara reprezinta unul din conceptele cele mai dezbatute in ultimii ani. Acesta se refera la reducerea, reutilizarea, recuperarea si reciclarea materialelor si energiei, venind in completarea economiei liniare prin fluxuri de reutilizare, restaurare si renovare in cadrul unui proces integrat. Practic, economia circulara reprezinta elementul fundamental de conexiune dintre procesul de crestere economica si consumul de resurse din economie, explica o analiza publicata de Banca Transilvania.
"Analizand datele disponibile pe Eurostat, se poate observa o convergenta a Romaniei spre nivelul mediu din Uniunea Europeana din perspectiva indicatorilor economiei circulare. Astfel, in ceea ce priveste ponderea valorii adaugate brute a sectoarelor din economia circulara in PIB se evidentiaza cresterea inregistrata in Romania de la 0,68% in 2014 la 0,78% in 2018. La nivelul Uniunii Europene, acest indicator a consemnat fluctuatii marginale in jurul unui nivel mediu de 0,96% in perioada 2011-2018. Cu alte cuvinte, se observa o reducere a distantei dintre Romania si nivelul mediu consemnat la nivelul Uniunii Europene din perspectiva valorii adaugate brute a sectoarelor din economia circulara ca procent din PIB", noteaza dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica la Banca Transilvania.
Pe de alta parte, ponderea investitiilor derulate la nivelul sectoarelor economiei circulare in PIB a scazut in Romania de la 0,49% in 2008 la doar 0,18% in 2018. Cu toate acestea, investitiile derulate de sectoarele din economia circulara ca procent din PIB se situeaza in Romania cu mult peste nivelul mediu din Uniunea Europeana (0,12% in 2018), se mai arata in analiza.
"Subliniem faptul ca ponderea investitiilor derulate la nivelul sectoarelor din economia circulara din Romania in PIB s-a pozitionat in fiecare an peste media Uniunii Europene. Nu in ultimul rand, ponderea angajatilor din sfera sectoarelor economiei circulare in total angajati din Romania a consemnat un nivel de 1,53% in 2018, sub cel inregistrat la nivelul Uniunii Europene de 1,71%", subliniaza dr. Andrei Radulescu.
Conform datelor Eurostat, ponderea angajatilor din sectoarele economiei circulare in total salariati din economie a inregistrat o tendinta usor crescatoare in Romania intre 2008 si 2018, in convergenta cu evolutia din Uniunea Europeana, concluzioneaza analiza.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter