RO EN
السلة فارغة

UE: Investitii de 10 miliarde euro in dezvoltarea de tehnologii inovatoare ecologice

Comisia Europeana a anuntat la data de 26 februarie a.c. ca a initiat un program de investitii, in valoare de peste 10 miliarde euro, pentru implementarea de tehnologii inovatoare, cu emisii reduse de bioxid de carbon in mai multe sectoare economice, in vederea sporirii competitivitatii intregii economii a UE la nivel mondial, dupa cum se arata intr-un comunicat al forului executiv european.
Actiunea inovatoare a UE privind schimbarile climatice are o serie de beneficii pentru sanatatea si prosperitatea europenilor, cu un impact imediat si tangibil asupra vietii oamenilor - de la crearea locurilor de munca „verzi” in fiecare stat membru si crearea premiselor de dezvoltare pana la constructia de locuinte eficiente energetic, cu un consum apropiat de zero, sistemele de transport public urban mai eficiente si securizarea aprovizionarii cu energie/alte resurse.
„La mai putin de trei luni de la adoptarea viziunii noastre strategice pentru o Europa neutra din punct de vedere al climatului pana in anul 2050, am ajuns sa finantam efectiv programele dedicate pentru atingerea scopului ambitios propus. Obiectivul nostru este de a constitui o economie echilibrata, moderna, competitiva si echitabila din punct de vedere social pentru toti europenii. Pentru ca acest lucru sa se intample, vom avea nevoie de implementarea de tehnologii inovatoare, curate, adica „verzi”, la scara industriala. De aceea, investim in aducerea pe piata a unor tehnologii extrem de inovatoare in industriile mari consumatoare de energie, in captarea, stocarea si utilizarea bioxidului de carbon, in sectorul energiei regenerabile si in stocarea energiei. Prin noul program de investitii, lansam solutii tehnologice in toate statele membre si apasam butonul unui mecanism ce va permite avansul rapid in tranzitia catre o societate moderna si neutra din punct de vedere al climei in Europa”, a declarat Miguel Arias Cañete, comisar european responsabil pentru energie si actiuni in vederea imbunatatirii climatice si protectiei mediului.
Prin noul program de investitii, dupa cum se arata in comunicat, oficialii CE vor sa se asigure ca Europa continua sa se afle in prima liga in ceea ce priveste implementarea noilor inventii, cu valoare adaugata mare, pentru tehnologiile ce implica energia „verde”. Aceasta politica asigura un avantaj competitiv la nivel mondial, permitand Europei sa fie primul operator la scara globala de tehnologii „verzi”, ceea ce s-ar putea transpune si prin cresterea exporturilor de produse sustenabile, fabricate pe plan european, respectiv prin exportul de tehnologii durabile si noi modele de afaceri.
La 28 noiembrie 2018, Comisia Europeana a adoptat o viziune strategica pe termen lung pentru o economie prospera, moderna, competitiva si neutra din punct de vedere al climatului pana in 2050 – ceea ce inseamna o planeta curata pentru toti. Strategia arata modul in care Europa poate deveni un fir conducator pe calea catre implementarea de noi tehnologii, neutre din punct de vedere al impactului asupra mediului, pastrand in acelasi timp competitivitatea industriilor sale, prin investitii in solutii tehnologice realiste. Aceasta tranzitie necesita, de asemenea, o extindere a inovatiilor tehnologice in sectoarele energiei, cladirilor, transporturilor, industriei si agriculturii.
Comisia Europeana intentioneaza sa lanseze primul apel de finantare in cadrul fondului pentru inovare inca din 2020, activitate urmata de apeluri regulate pana in anul 2030.
Fondul pentru inovare va reuni resurse in valoare de aproximativ 10 miliarde euro, cel putin 450 de milioane de euro provenind din cotele colectate potrivit directivei UE privind sistemul de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), in perioada 2020-2030. De asemenea, sumele necheltuite din fostul program NER 300 (evaluate la aproximativ 487,6 milioane de euro) vor fi, de asemenea, adaugate la fondul pentru inovare. Acest fond vizeaza crearea de stimulente financiare corecte pentru companii si autoritati publice, pentru ca acestea sa investeasca acum in urmatoarea generatie de tehnologii cu emisii scazute de dioxid de carbon si sa ofere tuturor operatorilor economici din UE avantajul de a deveni lideri mondiali in domeniul tehnologiei. Fondul pentru inovare se bazeaza pe experienta programului NER 300, de sustinere a implementarii tehnologiilor de captare si stocare a carbonului si a energiei regenerabile. Acesta isi extinde domeniul de aplicare si acopera in mod explicit sectorul de stocare a energiei si industriile mari consumatoare de energie, fiind mai bine adaptat pentru a promova inovarea printr-o guvernanta imbunatatita si simplificata. Prin intermediul sau, CE va oferi subventii pentru a acoperi pana la 60% din costurile suplimentare de capital si din cheltuielile operationale legate de inovare pentru proiectele selectate, achitand aceste subventii intr-un mod flexibil, bazat pe necesitatile beneficiarilor ce dezvolta proiecte individuale. Actualmente, potrivit datelor CE, trei proiecte existente, evaluate potrivit criteriilor din NER 300, pot deja sa beneficieze de o garantie de creditare acordata din fondul pentru inovare.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter