RO EN
السلة فارغة

CONSTRUCT EXPO: Disensiuni intre ARACO si autoritatile publice

Cu ocazia conferintei intitulate „Cine rezolva problemele sectorului de constructii cand Guvernul are cu totul alte teme pe agenda?”, organizate de Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii - ARACO in prima zi a targului international Construct Expo 2008, presedintele organizatiei, Laurentiu Plosceanu, a anuntat ca patronatele din constructii vor sesiza Consiliul Concurentei si Comisia Europeana fata de intentia Primariei Municipiului Bucuresti de a incredinta in mod direct lucrari catre firmele pe care vrea sa le infiinteze, atragand totodata atentia ca se poate ajunge la infringement, pentru ca poate fi considerat ajutor de stat pe care o entitate politica o acorda unor companii „cu dedicatie”.
„In mare masura, alocarile de lucrari si controlul fluxurilor financiare in sectorul de constructii au ramas ostatice ale mediului politic, ceea ce este o mare problema. Agresivitatea reprezentantilor politici in materie de control al fluxurilor financiare se face simtita in continuare. O tema care ne ingrijoreaza este legata de demersurile ce privesc derularea in etape a unor activitati de constructii de catre Primaria Municipiului Bucuresti (PMB), de catre Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii (CNAIR). Nu putem sa fim de acord ca, din fonduri publice, PMB sa incredinteze in mod direct lucrari catre firmele pe care a incercat sa le construiasca pentru aceste servicii. Vom actiona in acest sens si la Consiliul Concurentei, si la Comisia Europeana. Am avut discutii cu oficialii de la Agentia Nationala pentru Achizitii Publice - ANAP. Nu putem opri PMB sa-si infiinteze oricate societati doreste, dar sa evite procedurile de achizitii publice pentru alocarea de proiecte este un abuz, este o tema care poate duce pana la o procedura de infringement, pentru ca poate fi citita ca un ajutor de stat pe care o entitate politica o acorda unor companii, cu dedicatie. Or, noi vrem ca la aceste proceduri de licitatie sa poata participa atat firmele primariei, oricate vor fi ele - zeci, sute, dar si firmele care s-au specializat in lucrari de constructii. Nu credem ca firmele cu capital privat pot fi discriminate de la competitia pe fondurile publice”, in cadrul unei conferinte de presa organizate ad-hoc, presedintele ARACO.
Dupa cum se cunoaste, Primaria Capitalei a anuntat, in luna ianuarie 2018, ca Trustul de Cladiri Metropolitane SA este una dintre cele 22 de companii municipale si va avea ca obiect de activitate constructia de locuinte pentru tineri, locuinte sociale, camine de studenti, de batrani, extinderi de scoli etc.
„Avand in vedere ca administratia locala va exercita un control direct asupra operatorilor serviciilor publice, in totala transparenta asupra activitatii acestor societati, observ ca, de la inceputul anului trecut, de cand s-a anuntat infiintarea acestora, au existat o serie de tentative de discreditare a acestui demers, din diverse motive politice sau determinate de faptul ca multe firme abonate la contractele cu statul isi pierd acum contractele incheiate in trecut pe bani grei. Subliniez inca o data ca aceste societati comerciale, care alcatuiesc un holding municipal, reprezinta un demers conform legii si un model implementat cu succes in alte capitale europene, fapt ce nu a fost mentionat de niciunul din adversarii acestui demers al municipalitatii. Ma indoiesc ca holdingul Primariei Vienei, care are peste 16.000 de angajati, a avut contestatari atat de vehementi cum avem noi la Bucuresti. Cu certitudine, timpul va demonstra eficienta clara a acestui demers al actualei administratii", a declarat in ianuarie a.c. primarul Capitalei, Gabriela Firea.
ARACO reclama si supra-reglementarea tehnica in constructii
In cadrul conferintei, Laurentiu Plosceanu a mentionat ca Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice - MDRAP este mai apropiat de interesele autoritatilor centrale si locale, decat de reglementarea activitatilor din sectorul constructiilor.
„Ministerul Dezvoltarii, din perspectiva noastra, nu are un interes pentru a reglementa activitatile din sectorul de constructii. Acesta este mai apropiat de interesele autoritatilor centrale si locale, este mult mai apropiat de interesele entitatilor achizitoare de la nivel local si din aceasta perspectiva noi am cerut, in ultimii trei ani, constituirea intr-o zona guvernamentala a unui minister sau a unei entitati in cadrul unui minister care sa gestioneze in mod responsabil ceea ce inseamna reglementari tehnice pentru sectorul de constructii. Ceea ce functioneaza acum in cadrul MDRAP ca departament cu o mana de oameni este absolut insuficient, nu are capacitatea sa raspunda temelor si, mai mult decat atat, observam in ultimii ani aparitia unei supra-reglementari tehnice in sectorul de constructii si ma refer, in principal, la avizarea anumitor specialisti in constructii. Aceste reglementari tehnice nu pot fi respectate in mod obiectiv. De exemplu, pentru a-ti construi o casa cu un etaj ai nevoie de patru muncitori si 13 specialisti avizati pentru aceasta constructie. Cred ca va dati seama ca este o situatie pe care multe proiecte nu o pot confirma din perspectiva respectarii legii”, a subliniat presedintele ARACO.
Laurentiu Plosceanu a mentionat, totodata, ca amanarea receptiei lucrarilor a devenit in Romania un obicei care pune firmele de constructii intr-o situatie nefavorabila.
„Sunt multe societati care se plang de faptul ca beneficiarii amana, de multe ori fara o motivatie reala, receptia lucrarilor. A devenit un fel de obicei de a amana receptia lucrarilor - si asta amplifica si mai mult situatia delicata a companiilor, pentru ca neavand receptia lucrarilor facuta, nu-ti poti recupera o cota din garantia de buna executie si, practic, nu poti sa iti muti resursele de la un proiect pe altul. Este o atitudine a beneficiarilor pe care vrem sa incercam sa o modificam prin interventia factorului politic, pentru ca amanarea acestor receptii nu este de bun augur nici pentru beneficiari, nici pentru ce care presteaza lucrarile de constructii. Este o tema care se afla pe agenda noastra si vom actiona in acest sens”, a concluzionat Laurentiu Plosceanu.
***
Conform datelor ARACO, prezentate intr-un comunicat la conferinta, piata constructiilor din Romania a scazut, in 2017, pana la un minim istoric al ultimilor 10 ani, ajungand la 8,96 miliarde de euro, reprezentand un declin de -7,05% fata de anul anterior, cand valoarea pietei s-a ridicat la 9,64 miliarde de euro. In acest context, au fost consemnate scaderi pe aproape toate palierele din domeniul constructiilor, mai putin in sectorul constructiilor rezidentiale, unde s-a inregistrat un salt de +69,7%.
Potrivit ARACO, in anul 2017, statul roman a investit 26,7 miliarde de lei in activitatea de constructii, cu 2,8 miliarde lei sub nivelul din 2016, respectiv mai putin cu peste 25 miliarde lei, in raport cu 2015.
Totodata, datele oficiale arata ca ponderea in Produsul Intern Brut (PIB) a sectorului de constructii s-a diminuat la 4,6%, in conditiile in care ARACO sustine ca potentialul sectorului este de circa 8%-9%.
ARACO este o asociatie patronala, profesionala, neguvernamentala si apolitica, infiintata in anul 1990. Asociatia este membru al Federatiei Industriei Europene a Constructiilor, Uniunii Generale a Industriasilor din Romania, respectiv membru fondator al Casei Sociale a Constructorilor si al Comitetului sectorial de Formare Profesionala in Constructii. Informatii suplimentare, la www.araco.org

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter