RO EN
السلة فارغة

UNSAR: 40% dintre daunelor platite de asiguratori, provocate de instalatiile de apa

Inundatiile cauzate de spargerea accidentala a conductelor aferente instalatiilor sanitare, de refularea apei de canalizare, precum si inundatiile de la vecini genereaza cele mai multe daune pe segmentul asigurarilor facultative de locuinte, conform unei analize realizate in randul membrilor Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR). Aceasta concluzie, evidentiata printr-un comunicat al structurii asociative a asiguratorilor, este doar una din cele cuprinse in analiza UNSAR, care a fost realizata prin agregarea informatiilor comunicate de membrii asociatiei, pentru perioada ianuarie-iulie 2019.
Astfel, daunele cauzate de „apa de conducta”, categorie de risc care reuneste evenimentele enumerate anterior, au reprezentat 40% din numarul total al dosarelor de dauna deschise de companiile de asigurari membre UNSAR in primele sapte luni ale acestui an.
Daunele cauzate de fenomene atmosferice, precum furtuna, vijelia, uraganul, tornada si grindina, au generat 31% din dosarele de dauna deschise in perioada ianuarie-iulie 2019. Pe locul al treilea in topul riscurilor care au afectat locuintele in aceasta perioada se afla inundatiile generate de fenomene atmosferice, cu 4% din total. Alte evenimente pentru care au fost deschise dosare de dauna in primele sapte luni din acest an au constat in incendii, furturi din locuinte, alunecari de teren etc.
Analizand doar daunele produse locuintelor de riscul de furtuna, cercetarea UNSAR a relevat o crestere importanta a acestora in ultimii ani. Astfel, valoarea despagubirilor platite de asiguratorii membri ai UNSAR, in baza asigurarilor facultative de locuinta, cumulat pentru perioada 2014 – 2018, a crescut de trei ori fata de cele platite in perioada 2009 – 2013.
Toate aceste aspecte subliniaza inca o data importanta completarii politei obligatorii PAD cu o asigurare facultativa. Politele obligatorii PAD acopera cele trei riscuri de dezastre naturale (cutremurul, inundatiile si alunecarile de teren, in limita a 10.000 EUR sau 20.000 EUR, in functie de tipul locuintei), in timp ce asigurarile facultative cuprind, pe langa acoperirea acestor riscuri peste sumele acordate de PAD, inclusiv o paleta larga de alte riscuri, cum ar fi incendiul, explozia, furtuna, vijelia, tornada si grindina, apa de conducta etc. De asemenea, pe o polita facultativa pot fi asigurate si bunurile din locuinta, precum si dependintele si constructiile anexe ale unei gospodarii.
„Credem ca este esential pentru un proprietar de locuinta sa incheie si o asigurare facultativa, pe langa cea obligatorie, care sa il protejeze de riscurile care ii pot afecta serios atat bugetul, cat si viata de zi cu zi. Conform studiilor realizate la solicitarea UNSAR de catre IRES, desi 7 din 10 romani sunt ingrijorati de incendii si de dezastre naturale, mai putin de 20% dintre locuinte sunt asigurate. Asigurarea locuintei reprezinta atat o dovada de responsabilitate pentru unul dintre cele mai de pret bunuri din viata noastra, cat si un instrument de management al riscului pe care oamenii din tarile cu economii dezvoltate il utilizeaza pe scara larga”, a declarat Adrian Marin, presedintele UNSAR.
UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania – reuneste 20 de companii de asigurari generale, de viata si compozite, care reprezinta aproximativ 80% din piata de asigurari din tara noastra.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter