RO EN
السلة فارغة

UE: Cresterea economica obtinuta este bazata pe consum

Cresterea economica s-a accelerat in Romania, in 2017, PIB-ul real fiind estimat sa inregistreze o cifra record in perioada post-criza - 6,7% crestere. Principalul motor al cresterii a fost consumul privat, sprijinit indirect de reducerile de taxe si cresterile salariale din sectorul public si privat. Dupa o perioada de scadere in 2016, investitiile totale au inceput din nou sa creasca in 2017, insa intr-un ritm mai lent, datorat in principal scaderii serioase a investitiilor publice pentru al doilea an la rand. Cresterea exploziva a consumului privat a determinat marirea volumului de importuri, acest lucru facand ca exporturile nete sa actioneze ca o frana in calea cresterii PIB-ului real, in ciuda cresterii relativ puternice a exporturilor pe ansamblu. Acestea sunt principalele concluzii ale previziunilor economice intermediare de iarna, publicate de Comisia Europeana miercuri, 7 februarie.
Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, a afirmat: „Economia Europei a intrat in 2018 cu o sanatate solida. In zona euro se inregistreaza o rata de crestere care n-a mai fost atinsa de dinainte de criza financiara. Nivelul somajului si al deficitelor continua sa scada, iar investitiile cresc in sfarsit intr-un ritm simtitor. Cresterea economica este, la randul sau, mai echilibrata decat era acum un deceniu si poate deveni mai durabila, cu conditia sa continuam reformele structurale inteligente si politicile bugetare responsabile. Nu vom avea mereu aceasta sansa de reforma care ni s-a oferit acum: acum este momentul sa luam deciziile ambitioase de care este nevoie pentru a consolida uniunea economica si monetara.”
Pe ansamblul Uniunii Europene, ratele de crestere pentru UE si pentru zona euro au depasit estimarile formulate anul trecut, continuandu-se tranzitia de la redresarea economica la expansiune. Se estimeaza ca economiile din UE si din zona euro au crescut cu 2,4% in 2017, cel mai rapid ritm de crestere din ultimul deceniu. De asemenea, se estimeaza ca aceste rezultate solide se vor mentine pentru intreaga UE si pentru zona euro in 2018 cu o rata de crestere de 2,3% si respectiv de 2,0% in 2019.
Previziunile economice europene intermediare se bazeaza pe o serie de ipoteze tehnice referitoare la evolutia cursurilor de schimb, a ratelor dobanzilor si a preturilor produselor de baza, intemeiate pe informatiile disponibile pana la data de 26 ianuarie 2018. In ceea ce priveste celelalte date care au fost avute in vedere in scopul formularii previziunilor, s-a tinut cont de informatiile disponibile pana la data de 30 ianuarie 2018.
Din acest an, Comisia Europeana va reveni la publicarea, in fiecare an, a doua seturi de previziuni cuprinzatoare (in primavara si in toamna) si a doua seturi de previziuni intermediare (in iarna si in vara), in locul celor trei (iarna, primavara si toamna) pe care le-a publicat in fiecare an incepand din 2012. Previziunile intermediare vor examina evolutia anuala si trimestriala a PIB-ului si evolutia inflatiei, pentru anul in curs si anii urmatori, pentru toate statele membre si pentru zona euro, precum si datele agregate la nivelul UE.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter