Incepand cu data de 21 mai 2019, ora 14.02, potrivit legii, operatorul tehnic al Sistemului National de Transport (SNT) al gazelor naturale SNTGN Transgaz SA Medias supune pentru consultare publica „Planul de Dezvoltare a Sistemului National de Transport al gazelor naturale pentru perioada 2019-2028” (PDSNT), document care prevede implementarea unor proiecte de investitii cu o valoare estimata la mai mult de 4,03 miliarde euro.
SNTGN Transgaz SA informeaza, printr-un comunicat dat recent publicitatii, ca, in conformitate cu prevederile Directivei 2009/73/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind normele comune pentru piata interna in sectorul gazelor naturale, art. 22, alin (1), potrivit carora „in fiecare an, operatorii de transport si de sistem prezinta autoritatii de reglementare un plan de dezvoltare a retelei prevazut pentru zece ani, bazat pe oferta si cererea actuala si pe previziunile de oferta si de cerere, dupa consultarea
prealabila a tuturor factorilor interesati”, compania a publicat pe pagina proprie de internet, pentru consultare publica, Planul de Dezvoltare a Sistemului National de Transport al gazelor naturale pentru perioada 2019-2028.
Documentul prezinta, in consecinta, directiile de dezvoltare a retelei romanesti de transport al gazelor naturale, precum si cele mai importante proiecte pe care compania intentioneaza sa le implementeze in urmatorii zece ani.
Potrivit planului, „Romania aspira sa devina un pol energetic in estul Europei atat din punct de vedere a realizarii unei retele de transport gaze naturale puternic interconectata cu retelele similare de transport gaze naturale din regiune cat si din punct de vedere a furnizarii de gaze naturale”. De asemenea, se arata ca „pentru a raspunde cerintelor politicii Uniunii Europene in domeniul energiei, bazate pe trei obiective fundamentale: siguranta energetica, dezvoltare durabila si competitivitate, SNTGN Transgaz SA a prevazut deja, in planul de administrare pentru perioada 2017-2021, cresterea nivelului de adecvare al retelei de transport al gazelor naturale in vederea asigurarii interoperabilitatii cu sistemele vecine, dezvoltarea, reabilitarea si modernizarea infrastructurii de transport al gazelor naturale, imbunatatirea eficientei si interconectarea cu sistemele de transport al gazelor naturale din tarile invecinate”.
Totusi, spre deosebire de planul de administrare valabil pana in anul 2021 (inclusiv), in cadrul noului document au fost introduse mai multe proiecte noi, cum ar fi:
- dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de transport al gazelor naturale in zona de nord-vest a Romaniei;
- cresterea capacitatii de transport al gazelor naturale la nivelul interconectarii Romania-Bulgaria, pe directia Giurgiu-Ruse;
- Eastring – Romania (parte a unei conducte cu flux bidirectional pentru Europa Centrala si de Sud-Est);
- sistem de monitorizare, control si achizitie de date pentru statiile de protectie catodica aferente Sistemului National de Transport Gaze Naturale;
- dezvoltarea sistemului SCADA pentru Sistemul National de Transport Gaze Naturale.
In comunicat se mai subliniaza ca observatiile la Planul de Dezvoltare a Sistemului National de Transport al gazelor naturale pentru perioada 2019-2028 se pot transmite pana cel tarziu la data de 19 iunie 2019, pe adresa de e-mail عنوان البريد الإلكتروني هذا محمي من روبوتات السبام. يجب عليك تفعيل الجافاسكربت لرؤيته. .
Totodata, SNTGN Transgaz SA a comunicat Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), prin adresa nr. 29851/21.05.2019, publicarea pe pagina web proprie, in vederea consultarii publice, a Planului de Dezvoltare a Sistemului National de Transport al gazelor naturale pentru perioada 2019-2028.
***
SNTGN Transgaz SA Medias este operatorul tehnic al Sistemului National de Transport (SNT) al gazelor naturale si asigura indeplinirea in conditii de eficienta, transparenta, siguranta, acces nediscriminatoriu si competitivitate a strategiei nationale privind transportul intern si international al gazelor naturale si dispecerizarea gazelor naturale, precum si cercetarea si proiectarea in domeniul specific activitatii sale, cu respectarea cerintelor legislatiei europene si nationale, a standardelor de calitate, performanta, mediu si dezvoltare durabila. Pentru a descarca documentul PDSNT, click aici!