RO EN
السلة فارغة

SMART CITY: Comisie pentru elaborarea Strategiei Nationale de implementare

Prima intalnire a grupului de lucru pentru elaborarea Strategiei Nationale de implementare a conceptului de Smart City a avut la sediul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale. Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale coordoneaza Grupul de Lucru ce va elabora Strategia Nationala pentru implementarea conceptului de Smart City.
„In urma discutiilor purtate de la preluarea mandatului de ministru cu reprezentantii administratiei locale si centrale, dar si inainte de acest moment, am remarcat faptul ca se doreste implementarea si utilizarea noilor tehnologii in activitatile de zi cu zi, astfel incat sa creasca gradul de bunastare a cetatenilor, sa se reduca birocratia, sa fie stimulata economia si sa se imbunatateasca vizibil calitatea vietii. Astfel, impreuna cu reprezentantii Asociatiei Municipiilor din Romania, am gasit oportun elaborarea unei strategii dedicate in vederea identificarii unor directii de investitii conforme cu bunele practici europene, care sa aiba un impact major asupra unui numar cat mai mare de cetateni si care sa se plieze pe nevoile comunitatilor”, a declarat Petru Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale.
In cadrul intalnirii de astazi s-a stabilit programul de lucru al grupului, activitatile fiind repartizate pe subgrupuri ce vor avea ca obiectiv parcurgerea etapelor specifice elaborarii Strategiei Nationale de implementare a conceptului de Smart City. Dintre acestea amintim:
- Intocmirea unei harti privind actualele tehnologii urbane functionale;
- Elaborarea unor proceduri si standarde privind tehnologiile urbane digitale in Romania;
- Propuneri privind conectivitatea actualelor tehnologii digitale inteligente, in vederea incorporarii acestora in viitoarea platforma tehnologica digitala;
- Crearea unui layer de securitate pentru platformele tehnologice digitale;
- Elaborarea unui ghid privind bunele practici referitoare la rezilienta urbana, in vederea reglementarii serviciilor digitale urbane inteligente;
- Gestionarea datelor si a dreptului de proprietate, utilizarea si controlul asupra informatiilor, precum si procedura de accesare a datelor rezultate din implementarea proiectelor de tip Smart City;
- Valorificarea datelor rezultate din activitatile oraselor;
- Definirea unor indicatori care sa identifice complexitatea si gradul de dezvoltare a unui Smart City;
- Masurarea impactului strategiei asupra serviciilor independente furnizate de terti;
- Lansarea procesului de consultare publica a Strategiei;
- Organizarea de dezbateri publice pe textul Strategiei;
- Definirea unor proiecte pilot;
- Adoptarea Strategiei de catre Guvern;
„Partea inteligenta a unui oras inteligent nu este doar tehnologia, ci si capacitatea liderilor si a locuitorilor de a folosi toate instrumentele de care dispun pentru a crea un spatiu urban infloritor si placut, in care oamenii pot trai, lucra, vizita, calatori, incepe o afacere, creste copii, respira aer curat, relaxa si bucura impreuna. Cred ca este nevoie de o strategie coerenta si coordonata national pentru orase inteligente. Este profund important ca cetatenii sa poata avea incredere in legalitatea, etica si securitatea modului in care noile instrumente urbane utilizeaza datele lor. In egala masura, trebuie sa ne preocupe rezilienta si securitatea cibernetica a solutiilor aplicate”, a declarat Maria- Manuela Catrina, secretar de stat in cadrul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale.
Grupul de lucru care va elabora Strategia Nationala pentru implementarea conceptului de Smart City este format din ministere, institutii ale administratiei publice din Romania, asociatii ale administratiei publice locale, asociatii ale consiliilor judetene, municipiilor, oraselor, comunelor, precum si institutii din cadrul Sistemului National de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter