RO EN
السلة فارغة

PAID: 7,3 milioane de locuinte neasigurate impotriva pagubelor produse de cutremur

Conform datelor furnizate intr-un comunicat de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale - PAID Romania, din totalul de aproximativ 9 milioane de locuinte existente pe teritoriul tarii noastre, doar 1,7 milioane de locuinte sunt asigurate. Celelalte 7,3 milioane de locuinte nu sunt protejate de o polita de asigurare care sa le permita remedierea pagubelor produse de cutremur. „Acestea nu sunt simple date, pentru ca se pot transforma in tragedii de familie pentru cei ale caror locuinte sunt expuse in fata cutremurelor. Multi ar putea afla numai cand este prea tarziu ca persoanele care nu isi asigura locuintele nu beneficiaza, in cazul producerii unui dezastru natural, de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuintelor. Desi poate nu au fost amendati pentru ca nu au incheiat o asigurare obligatorie a locuintei, autoritatile nu pot sa le acorde sprijin financiar in caz de nevoie”, a declarat Nicoleta Radu, director general al PAID Romania. Si aceasta se intampla in contextul in care, potrivit comunicatului, in ultimii 100 de ani, in Romania s-au inregistrat 13 cutremure semnificative, care au dus la producerea a 2.630 de decese si au afectat mai mult de 400.000 de persoane. Pagubele cauzate doar de cutremurul din 1977 depasesc doua miliarde USD.
„Romania este una dintre tarile cu grad ridicat de vulnerabilitate in fata cutremurelor. La nivel mondial, tara noastra se regaseste printre primele 10 state dupa suprafata construita expusa riscului seismic. Peste 90% din suprafata sa se regaseste in zone de risc, iar Bucurestiul este unul dintre cele mai vulnerabile orase din lume”, avertizeaza Nicoleta Radu.
In acest context, este bine de stiut ca, in urma unui protocol, PAID Romania a simplificat procesul de despagubire in cazul daunelor produse de cutremure. Astfel, organizatia a incheiat la 6 martie 2018 un acord de colaborare cu Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP), cu scopul de a veni in intampinarea nevoilor asiguratilor sai. Prin urmare, in cazul in care acestia au inregistrat daune ale locuintei ca urmare a unui cutremur, nu vor mai trebui sa solicite personal de la INCDFP documentul de confirmare a evenimentului ce trebuie inclus in dosarul de dauna. Astfel, pana la inceputul acestui an, asiguratul era obligat sa solicite in scris, de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP), o adresa in care reprezentantii INCDFP mentionau intensitatea macroseismica resimtita in localitatea in care este amplasat imobilul asigurat. Acest document trebuia inclus in dosarul de dauna transmis catre PAID Romania.
„Urmarim in permanenta sa venim in sprijinul asiguratilor, iar simplificarea procedurilor pe care acestia trebuie sa le indeplineasca pentru realizarea dosarului de dauna reprezinta doar unul din pasii pe care ii facem in aceasta directie. Initierea unei colaborari intre PAID si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului inseamna un aspect birocratic in minus pentru asiguratii ale caror locuinte au fost afectate de un cutremur”, a adaugat Nicoleta Radu.
In cadrul noii colaborari dintre cele doua entitati, PAID Romania va primi, din partea INCDFP, o informare lunara privind activitatea seismica de pe teritoriul tarii, precum si o informare de fiecare data cand se inregistreaza un eveniment seismic care depaseste magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter (n.r. - cum a fost si cazul cutremurului recent, din ultima duminica a lunii octombrie a.c., care a avut o intensitate de 5,8 grade pe scara Richter). Aceste informatii sunt furnizate pe baza datelor preluate din punctele de colectare a informatiilor ale INCDFP. Informarile transmise de INCDFP constituie baza pentru confirmarea evenimentului in cazul dosarelor de dauna depuse de asiguratii ale caror locuinte au fost afectate de un seism. Proprietarii de locuinta sunt astfel scutiti de un drum si de o procedura birocratica in plus, in cazul intocmirii unui dosar de dauna.
***
PAID este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formata prin asocierea societatilor de asigurare pentru incheierea de asigurari obligatorii de locuinta, in conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008. PAID s-a constituit ca societate de asigurare in luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societati de asigurare, actionari PAID. Conform prevederilor legii, PAID administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei: cutremur, inundatii si alunecari de teren.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter