RO EN
السلة فارغة

MURES: 60 milioane lei alocate pentru lucrari de aparare impotriva inundatiilor

Ministerul Apelor si Padurilor anunta semnarea contractului de asistenta tehnica pentru proiectul “Marirea gradului de protectie impotriva inundatiilor in B.H. Mures prin ridicarea clasei de importanta a infrastructurii existente de aparare”, investitie in valoare de peste 63,6 mil lei (14 mil euro) finantata din fonduri europene, prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, Axa Prioritara 5.
Lucrarile care compun acest proiect sunt incadrate, conform Planului de Management al Riscului la Inundatii (PMRI), in masura RO M14-2 Suprainaltarea lucrarilor de indiguire/aparare existente si sunt amplasate in 12 localitati din judetele Alba, Hunedoara si Arad. Acestea prevad construirea a 51,4 km de dig si 2,36 km ziduri de aparare.
Proiectul este corelat cu hartile de risc aferente bazinului hidrografic Mures, cu hartile de hazard la inundatii rezultate in cadrul Planului de Prevenire, Protectie si Diminuare a Inundatiilor, fiind curpins in PMRI ca o zona cu risc potential semnificativ la inundatii.
In bazinul hidrografic Mures se afla un numar de 210 lucrari de indiguire cu o lungime totala de 825 km, care apara 240 de localitati, dintre care 55 orase si municipii, 314 km linie de cale ferata, 242 km drumuri nationale si 313 km drumuri judetene. Necesitatea realizarii acestui proiect se datoreaza faptului ca o parte din aceasta infrastructura existenta de aparare impotriva inundatiilor trebuie ridicata la o clasa de importanta mai mare, conform Directivei 2007/60/CE si HG 846/2010. In ceea ce priveste populatia posibila afectata la o probablitate de revenire a inundatiilor de 1%, in situatia actuala, populatia vulnerabila este de 11.710 locuitori, iar dupa relizarea investitei, populatia ce va beneficia de protectie impotriva inundatiilor va fi de aproximativ 25.000 de locuitori.
Masurile propuse in cadrul acestui proiect au scopul de protectie impotriva efectelor inundatiilor prin adaptarea constructiilor, a infrastructurii si a structurilor de aparare existente la conditiile schimbarilor climatice, incadrandu-se in categoria masurilor nonstructurale, conform PMRI. Obiectivul are in vedere minimizarea riscului inundatiilor prin suprainaltarea lucrarilor de indiguire/aparare existente precum si prevenirea efectelor destructive ale inundatiilor, protectia obiectivelor socio-economice si a infrastructurii existente in zona de implementare a proiectului.
Suprainaltarea lucrarilor de indiguire/aparare existente se vor efectua in judetele Alba, in localitatile Ocna Mures, Saracsau, Sibot, Vurpar, Vintu de Jos si Blaj-Tiur; Arad, pe raza localitatilor Chelmac, Lalasint, Ususau si Hunedoara, in localitatile Ilia, Sacamas, Braznic. Proiectul este implementat de Administratia Nationala Apele Romane - Administratia Bazinala de Apa Mures.
Prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), AXA 5, Obiectiv Specific 5.1 - Reducerea efectelor si a pagubelor asupra populatiei cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbarile climatice, in principal de inundatii si eroziune costiera Ministerul Apelor si Padurilor deruleaza investitii care, pana in prezent, insumeaza peste un miliard de euro.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter