RO EN
السلة فارغة

HeidelbergCement nu a importat deseuri periculoase pentru fabricile de ciment

Folosirea deseurilor in procesul de productie in cele trei fabrici de ciment ale HeidelbergCement Romania respecta legislatia aplicabila atat la nivel national, cat si la nivelul Uniunii Europene. In ultimii 15 ani doar 1% din cantitatea totala de deseuri industriale procesate in fabricile noastre de ciment a provenit din afara Romaniei.
Valorificarea energetica (co-procesare) a deseurilor in industria cimentului este un proces sigur prin care peste 100 de tipuri de deseuri sunt transformate, in conditii optime, in combustibil alternativ. Conform unui studiu realizat recent de Ecofys, 44% din combustibilii utilizati in prezent in industria cimentului la nivel european sunt combustibili alternativi. De asemenea, studiul indica faptul ca industria cimentului are potentialul de a-si inlocui pana la 60% din combustibilii traditionali cu deseuri pretratate, pana in anul 2050. Astfel, cresterea ratei de co-procesare a deseurilor pana la 60% va preveni la nivel european, emisia a 26 de milioane de tone de CO2 anual.
Opinia autoritatilor publice infuenteaza fundamental perceptia publica asupra investitiilor si eforturilor pe care industria europeana a cimentului le face pentru reducerea emisiilor de CO2. De aceea, ca urmare a discutiilor existente in prezent in spatiul public, ne dorim sa facem urmatoarele precizari.
In ultimii 10 ani, Grupul HeidelbergCement a investit doar la nivel european peste 1 miliard de euro in masuri de eficientizare energetica si de reducere a emisiilor.
In conformitate cu legislatia in vigoare si cu prevederile autorizatiilor integrate de mediu ale celor trei fabrici de ciment, HeidelbergCement Romania monitorizeaza in mod continuu emisiile, inca din anul 2007. Monitorizarea continua este realizata de sisteme de monitorizare instalate, verificate si intretinute de o societate specializata, care detine toate acreditarile prevazute de legislatia in vigoare.
De peste 15 ani raportam catre agentiile locale de mediu in mod regulat (in conformitate cu prevederile autorizatiei integrate de mediu aferente fiecarei fabrici) emisiile masurate de sistemele de monitorizare continua din fabrici.
In prezent, am demarat procesul de identificare a solutiilor care sa permita conectarea sistemului de monitorizare cu website-ul companiei, pentru accesarea si vizualizarea indicatorilor de mediu din fiecare fabrica, in timp real. In acest fel, orice persoana interesata de valorile acestor indicatori, poate avea acces la datele complete monitorizate si inregistrate.
Suntem deschisi si incurajam instalarea de senzori de monitorizare in comunitatile din perimetrul fabricilor noastre de ciment, atat de catre autoritatile publice locale, cat si de catre organizatiile non-guvernamentale care doresc sa monitorizeze calitatea aerului.
Ca urmare a investitiilor noastre de peste 48 de milioane de euro in protectia mediului,emisiile de pulberi si gaze se situeaza in prezent sub limitele impuse de lege.
In acelasi timp, efectuam anual monitorizarea emisiilor de dioxine, furani si metale grele, monitorizare realizata de un laborator acreditat de RENAR (Organismul National de Acreditare). Acesta monitorizeaza emisiile cu frecventa prevazuta de autorizatiile integrate de mediu aferente fiecarei fabrici de ciment.
Incepand din anul 2019, calitatea sistemelor noastre de monitorizare continua este validata de catre un organism tert acreditat, prin procedura QAL2 (Al Doilea Nivel de Asigurare a Calitatii).
In plus fata de cerintele legislatiei aplicabile, prin angajamentul de sustenabilitate, ne-am asumat in mod deschis responsabilitatea fata de impactul asupra mediului generat de activitatile noastre in comunitatile locale.
Beneficiile folosirii de combustibilii alternativi in procesul de productie a cimentului in fabricile HeidelbergCement Romania
In ultimii 15 ani:
- am redus cantitatea de combustibili traditionali fosili neregenerabili (carbune) utilizati in procesul nostru de productie cu o cantitate egala cu cea necesara functionarii unei fabrici de ciment timp de cinci ani si jumatate
- am salvat o cantitate de combustibili traditionali fosili neregenerabili (carbune) care ar asigura functionarea unei fabrici de ciment timp de cinci ani si jumatate
- am redus emisiile globale de gaze cu efect de sera cu o cantitate egala cu cea absorbita anual de o suprafata de 13.000 ha padure de conifere
- am valorificat in procesul de co-procesare peste 400.000 de tone de anvelope si cauciucuri
Co-procesarea deseurilor in fabricile de ciment este una dintre solutiile eficiente pentru protejarea resurselor naturale si gestionarea corecta a deseurilor existente, transformandu-le pe acestea in resurse alternative pentru procesul de productie a cimentului. Introdusa de peste 15 ani si in Romania, pe baza legislatiei europene care o recomanda ca o metoda superioara de tratare a deseurilor, fata de incinerarea sau eliminarea acestora prin depozitare, co-procesarea asigura concomitent reciclarea continutului mineral si valorificarea continutului energetic al deseurilor.
Principalele avantaje ale co-procesarii deseurilor in fabricile de ciment sunt:
- inchiderea ciclulului de viata a deseurilor,
- evitarea supra aglomerarii depozitelor controlate (gropi de gunoi),
- valorificarea simultana, atat a continutul material al deseurilor, cat si a celului energetic,
- distrugerea tuturor compusilor organici, gratie temperaturilor foarte inalte din cuptoarele de clinker (care pot sa atinga valoarea de 2.000°C),
- in urma procesului nu rezulta zgura sau cenusa,
- substituirea partiala a resurselor naturale cu resurse alternative,
- reducerea semnificativa a emisiilor totale de gaze cu efect de sera.
Aceste caracteristici au ca efect eliminarea totala a acestor deseuri si recuperarea integrala a valorii lor energetice.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter