RO EN
السلة فارغة

FPSC este preocupata de atenuarea efectelor unei eventuale crize, dupa pandemie

Suntem in plina criza epidemiologica. Nu stim cat va mai dura, nici cate victime va numara. Stim cu certitudine insa ca in paralel a inceput o criza economica ce va escalada daca va fi neglijata si nu se vor lua masuri importante la timp. Exista sectoare de activitate care au fost profund afectate si pentru care, se impun masuri sociale, precizeaza reprezentantii Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), intr-un comunicat.
 
Sectorul constructiilor insa are nevoie de masuri urgente de intensificare a activitatii, de promovare de investitii. De aceea,  FPSC solicita Guvernului :
  1. Continuarea sustinerii financiare a proiectelor incepute din fonduri nationale si europene.
  2. Stabilirea de criterii clare privind aplicarea Art. 11 din Decretul prezidential privind instituirea starii de urgenta si care prevede ca: “ Beneficiarii fondurilor europene afectati de adoptarea masurilor de urgenta prevazute in prezentul decret pot decide, impreuna cu autoritatile de management/organismele intermediare, sa suspende contractele de finantare incheiate conform legii”.
  3. Continuarea finantarii programului “Prima casa”cu pastrarea conditiilor de creditare din parte bancilor.
  4. Promovarea investitiilor publice mult asteptate si foarte necesare Romaniei: spitale, scoli, infrastructura etc. Este momentul pentru a pune in aplicare promisiunea domnului ministru al sanatatii: “Spitalele regionale reprezinta un proiect de tara pe care l-am preluat, il continuam, vrem sa il urgentam si sa ne asiguram ca se va finaliza...”
  5. Investitii intensificate in alimentarile cu apa si canalizare in mediul rural si urban in vederea asigurarii unor conditii de igiena corespunzatoare fara de care nu se poate lupta impotriva epidemiilor de orice fel. In Raportul special al CE pentru punerea in aplicare a Directivei privind apa potabila se mentioneaza: “calitatea apei si accesul la aceasta s-au imbunatatit in Romania, dar este in continuare nevoie de investitii substantiale”. Romania are inca peste un sfert din populatie neracordata la un system centralizat de apa si canalizare, scoli si gospodarii cu WC-uri in curte.
 
"Pentru prima data, conditiile dezavantajate de lucru in aer liber ale constructorilor favorizeaza sectorul in lupta impotriva virusului COVID-19. Constructiile trebuie sa redevina “motorul economiei romanesti”. Sa nu lasam criza economica sa se suprapuna peste criza epidemiologica, ci dimpotriva, odata cu inasprirea masurilor de protectie anticoronavirus sa lansam masuri anticriza economica. Istoria ne-a aratat ca iesirea din marile crize economice s-a produs prin stimularea si accelerarea investitiilor", precizeaza reprezentantii FPSC.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter