RO EN
السلة فارغة

EULER HERMES: Apogeul cresterii din sectorul constructiilor a fost atins in anul 2018

Euler Hermes, liderul global in asigurarea de credit comercial si recunoscut specialist in domeniul garantiilor si al colectarii creantelor, si-a prezentat studiul privind evolutia pietei globale de constructii, un studiu realizat pe 70 de state.
Ciclul din sectorul constructiilor la nivel global a atins punctul culminant in anul 2018: 3,5%
Euler Hermes anticipeaza ca sectorul constructiilor la nivel global va inregistra o crestere de +3,0% in 2019, dupa o crestere de +3,5% in anul 2018 si una de +2,7% in 2017. Anul 2018 a inregistrat cea mai rapida rata a cresterii pe parcursul ciclului actual din sectorul constructiilor la nivel global (din 2008 si pana in prezent) si mai rapida decat cea a economiei mondiale (de +3,2% anticipata in anul 2018). Totusi, este posibil ca acest an sa fie punctul de cotitura pentru sectorul constructiilor la nivel mondial, aceasta insemnand ca din anul 2018 inainte, cresterea va incepe sa incetineasca treptat, in concordanta cu cresterea PIB-ului global. Intr-adevar, am atins punctul culminant in cadrul ciclului activitatii economice globale (o crestere a PIB-ului global de +3,1% in 2019), ceea ce inseamna ca unele sectoare vor trebui sa se adapteze la un mediu cu perspective fragile privind cererea si cu conditii monetare si de finantare mai restrictive (grafic 1: Sectorul global al constructiilor comparativ cu PIB-ul global (real, in USD, modificare in % fata de aceeasi perioada a anului anterior, Surse: OCDE, Oficiul National de Statistica, Euler Hermes).
Pietele emergente s-au facut responsabile pentru cea mai mare parte a cresterii
Pietele emergente (+57% fata de anul 2008) au fost principalii factori care au contribuit la cresterea sectorului constructiilor la nivel global, in timp ce pietele dezvoltate nici macar nu au reusit sa revina pe deplin la volumele inregistrate anterior crizei. Volumul bunurilor si serviciilor produse de sectorul constructiilor la nivel global a inregistrat o crestere de +23% din anul 2008, care echivaleaza, cu o crestere de aproximativ +2% pe an. Aceasta se situeaza la jumatatea nivelului de crestere inregistrat in cadrul ciclurilor expansioniste anterioare. Acest lucru sugereaza faptul ca sectorul nu se afla la o etapa de construire excesiva (supraconstruire), o caracteristica tipica a ultimelor faze ale ciclului, care ar putea fi urmata de o corectie dura. In plus, o astfel de performanta este mai slaba decat cea a economiei globale, care inregistreaza o rata anuala medie a cresterii de +2,5% in cursul aceleiasi perioade. Cu toate acestea, anticipam ca economiile emergente vor fi afectate de un nivel mai mare de incertitudine legat in special de sectorul comercial si de conditiile mai dificile de creditare, la care se adauga inasprirea progresiva a politicii monetare a SUA si deteriorarea riscului politic global (grafic 2: Cresterea din sectorul constructiilor la nivel global).
Chiar daca segmentul rezidential, comercial si de infrastructura vor inregistra o decelerare, sectorul rezidential este cel care da tonul
Decelerarea a inceput in sectorul constructiilor rezidentiale in anul 2017 (+4,2%), fapt care a insemnat o veste proasta pentru sectorul global al constructiilor, deoarece sectorul rezidential reprezinta 40% din sectorul constructiilor la nivel global. In general, o redresare sau o recesiune debuteaza in sectorul constructiilor mai devreme decat in alte sectoare non-financiare. De fapt, domeniul constructiilor apartine grupului de sectoare extrem de ciclice, iar ciclul sau conduce de obicei la un ciclu general al afacerilor, datorita faptului ca cererea de bunuri durabile inregistreaza o elasticitate mai mare a ratei dobanzilor comparativ cu cea pentru bunuri non-durabile. Desi cresterea creditarii totale pentru locuinte ramane peste cresterea PIB-ului, pentru ca s-au acordat credite ipotecare pentru a se profita de nivelul inca scazut al ratelor dobanzilor, exista constrangeri din ce in ce mai mari in ceea ce priveste accesibilitatea acestora, dat fiind faptul ca majorarea preturilor pentru locuinte a depasit cresterea veniturilor. In plus, conditiile inasprite de creditare vor constitui un obstacol pentru cererea de imobile rezidentiale. In cazul unei incetiniri a cresterii, consideram ca familiile sunt mai bine pregatite decat in anul 2008, deoarece si-au refacut economiile, nefiind totodata supra-indatorate.
Pe parcursul ciclului actual din sectorul constructiilor la nivel global, sectorul infrastructurii, care este dependent de factorii politici de decizie, a avut un ciclu autonom. Dupa noua ani de incetinire treptata, sectorul infrastructurii a inceput sa inregistreze o accelerare incepand din anul 2016. Tendinta din domeniul constructiilor rezidentiale a fost complet diferita. Segmentul rezidential a depasit segmentul comercial si a inregistrat pana in prezent cea mai mare crestere (+31% fata de 2008). Ideea ca ciclul comercial urmeaza trendul ciclului din sectorul constructiilor rezidentiale cu un anumit decalaj poate poate fi bazata pe efectele bogatiei transmise consumatorului prin cresterea preturilor bunurilor imobiliare. Cu alte cuvinte, consumatorul este in general mai dispus sa cheltuie mai mult pe piata bunurilor detinute pe scara larga, cum ar fi imobilele rezidentiale sau pachetele de actiuni, fapt care, la randul sau, stimuleaza volumele din segmentul de piata al imobilelor comerciale.
Decelerarea nu va cruta niciun sector mare de constructii. Segmentul rezidential va fi tras in jos de ratele dobanzilor in crestere si de accesibilitatea redusa in economiile occidentale. Segmentul comercial, care tinde sa urmeze ciclul rezidential, poate incepe sa decelereze incepand cu acest an. Segmentul imobilelor non-rezidentiale trebuie de asemenea sa faca fata provocarilor, pe masura ce se adapteaza la schimbarile structurale induse de cresterea cu doua cifre a vanzarilor online la nivel global. Nu putem anticipa nici o crestere durabila in segmentul infrastructurii care a inceput sa se redreseze in anul 2016, dupa multi ani de performante slabe, avand in vedere ca datoria publica globala se plaseaza in prezent la cel mai inalt nivel de dupa anul 2008 (grafic 4: Cresterea volumului constructiilor rezidentiale pe cele mai mari 20 de piete de constructii).
Nu se asteapta vesti bune din domeniul constructiilor comerciale sau de infrastructura
Nivelurile cele mai ridicate de pana acum ale datoriei publice globale ne determina sa fim sceptici cu privire la faptul ca infrastructura va deveni un factor de crestere intr-un viitor apropiat. Pe parcursul ciclului actual din sectorul constructiilor la nivel global, sectorul infrastructurii a fost unul cronic neperformant din cauza investitiilor insuficiente din partea guvernelor, care au decis sa isi cheltuie fondurile in alte domenii. Cu toate acestea, nevoia de investitii in infrastructura nu a fost nicicand mai mare, data fiind cresterea constanta a populatiei din zonele urbane, electrificarea transportului public si nevoia crescuta de conectivitate din partea a aproape jumatate din populatia globului care inca nu are acces la internet.
Riscul sectorial din constructii a crescut concomitent in diferite regiuni geografice, fapt care este surprinzator deoarece performanta sectorului constructiilor se bazeaza in cea mai mare parte pe factorii interni ai fiecarei tari, cum ar fi cheltuielile de consum, accesibilitatea si costurile aferente creditarii, situatia finantelor guvernamentale si ale consumatorilor etc, care au fost departe de a fi sincronizate in toate statele vizate (grafic 5: Riscul sectorial din constructii in anul 2014 comparativ cu 2018).
Lichiditatea, cererea si profitabilitatea in pericol
Lichiditatea a fost intotdeauna si va ramane cel mai important punct nevralgic pentru sector la scara globala. In mare, in doua treimi din cele 69 de piete de constructii, riscul de lichiditate fie a crescut fie a stagnat la nivelul din anul 2014. Riscul de lichiditate crescut a fost, de asemenea, confirmat de studiul Euler Hermes cu privire la intarzierile la plata, care sugereaza ca domeniul constructiilor ramane printre cele mai neperformante trei sectoare in materie de intarzieri la plata. Cererea s-a redresat cu greu pe unele dintre cele mai mari piete de constructii. Profitabilitatea este supusa presiunii constante a costurilor de productie in crestere, in special a costurilor fortei de munca. Nu constituie o noutate faptul ca numeroase piete de constructii se confrunta cu deficite de forta de munca calificata, fapt care limiteaza activitatea de constructii, conducand totodata la o crestere a costurilor cu forta de munca. Cel mai ingrijorator este faptul ca media de varsta a lucratorilor creste cu rapiditate. Cifrele arata ca, in prezent, aceasta se plaseaza la peste 40 de ani comparativ cu 36 de ani cat era in anul 1985. In plus, fluctuatia de personal din sectorul constructiilor este una dintre cele mai mari din toate sectoarele economice (de peste 20%), ceea ce, la randul sau, conduce la cresterea costurilor de exploatare pentru firmele din sectorul constructiilor. Reducerea ratei somajului la nivel global a fost insotita de o crestere constanta a costurilor cu forta de munca pe parcursul aceleiasi perioade.
Romania: Al treilea an de scadere si in 2018, de data aceasta in jur de 4%
Dezechilibrele in materie de structura pe segmente raman semnificative, sectorul rezidential marcand cea mai mare scadere in jur de 25%, dupa o crestere fulminanta in anul anterior, fiind partial compensat de lucrarile de constructii ingineresti cu plus 8%. Acestea din urma s-au concretizat la nivelul lucrarilor de mentenanta si reparatii si nu al constructiilor noi. In lipsa demararii unor proiecte de infrastructura de anvergura, traiectoria pietei este impusa de sectorul privat prin segmentele rezidential si de birouri. Semnale importante, cum ar fi rata de ocupare si randamentele ridicate fata de tarile din regiune, ne indreptatesc sa credem ca segmentul de birouri va ramane un pilon important si in 2019. Piata per ansamblu ramane deconectata de cresterea economica din ultimii ani bazata preponderent pe consum. Desigur, un mic avans pe sectorul infrastructura ar putea avea loc in 2019, pentru ca este un an electoral. Lipsa unei strategii de investitii expres asumate de catre Executiv, deficitul de cont curent si incertitudinile de ordin politic mentin riscurile de credit la un nivel ridicat.
SUA: Sectorul constructiilor va inregistra o crestere anuala de +3% in 2018 si de +2,1% in 2019. Piata rezidentiala da semne de alarma. Cererea si marjele de profit se situeaza sub nivelul anterior crizei.
Se anticipeaza ca volumul constructiilor din SUA va inregistra o crestere anuala de +3% in 2018 si de +2,1% in 2019. Volumul constructiilor inca nu a revenit la cel de dinaintea crizei in sectorul constructiilor din SUA. Cresterea cererii a atins punctul culminant in anul 2018 si se va inregistra o decelarea in anii urmatori. Cele mai recente date privind autorizatiile de construire au fost dezamagitoare (chiar daca au fost ajustate in functie de impactul recentelor uragane). Recentul acord comercial dintre SUA, Mexic si Canada elimina incertitudinile legate de NAFTA insa e posibil sa conduca la o intensificare a jocurilor comerciale cu China.
China: Sectorul constructiilor va inregistra o crestere anuala de +4,2% in 2018 si de +4% in 2019. Cresterea nivelului de indatorare si risc ridicat de lichiditate.
Anticipam o reducere a cresterii volumului constructiilor la +4,2% pe an in anul 2018 (comparativ cu +4,4% pe an in anul 2017) si la +4% pe an in 2019. Cifrele de afaceri de pe piata chineza a constructiilor au inregistrat o crestere de aproape patru ori fata de ultimul trimestru al anului 2006. O astfel de crestere impresionanta s-a realizat pe baza unei perioade de 25 de ani de avant in domeniul locativ. Anticipam o continuare a acestei cresteri puternice din sectorul constructiilor, chiar daca intr-un ritm mai lent, deoarece guvernul ia in continuare masuri pentru a preveni o prabusire rapida a preturilor. Temerile legate de o crestere economica mai lenta decat cea preconizata sunt in crestere. Aceasta se va traduce prin mai multe masuri de stimulare din partea guvernului. Sub aspect fiscal, s-a adoptat deja un pachet extins de masuri (deduceri fiscale, sprijin pentru IMM-uri si proiecte de infrastructura etc).
Franta: Sectorul constructiilor va inregistra o crestere anuala de +1,6% in 2018 si de +1,5% in 2019. Cerere mai scazuta si marje de profit reduse. Lichiditatea va da primele semne de stres.
Se anticipeaza o incetinire a cresterii cifrelor de afaceri din constructii pana la +1,6% pe an in 2018 (comparativ cu +2,5% pe an in 2017) si o decelerare suplimentara pana la +1,5% in 2019. Cifrele de afaceri nu si-au revenit complet pe parcursul ciclului actual din sectorul constructiilor la nivel global (din 2008 si pana in prezent). Anul 2018 a fost unul dificil pentru sectorul constructiilor din Franta, in special pentru sub-sectorul rezidential. Deocamdata, nici perspectiva pentru anul 2019 nu prezinta un tablou mai optimist. Incepand din toamna anului 2017, datele privind autorizatiile de construire si de urbanism au fost dezamagitoare. La nivelul lunii august 2018, datele privind autorizatiile de construire cumulate pe 12 luni indica a descrestere anuala de -7,9%, in timp ce datele privind constructiile de locuinte noi pentru aceeasi perioada indica o descrestere anuala de -10,2% (+14% respectiv +17% in august 2017).
Regatul Unit: Sectorul constructiilor va inregistra o crestere anuala de +0,5% in 2018 si de +1,5% in 2019. Cererea este in curs de redresare insa cu o profitabilitate afectata si cu o deteriorare a lichiditatii. Incertitudinile legate de Brexit continua sa planeze asupra activitatilor comerciale si a increderii consumatorilor.
In ansamblu, Euler Hermes anticipeaza o incetinire a cresterii volumului constructiilor la +0,5% pe an in 2018 (comparativ cu +7,1% pe an in 2017) si o crestere usoara in 2019 (+1,1% pe an). Volumul constructiilor a demonstrat o imbunatatire pe parcursul ciclului actual din sectorul constructiilor la nivel global cu aproximativ +16% (2018 fata de 2008). Aprobarile privind creditele ipotecare raman elastice, ceea ce sugereaza ca sectorul nu se va confrunta cu o criza a cererii, insa cererea redusa a diminuat cresterea preturilor la locuinte la jumatate de la momentul votului pentru Brexit. Tendinta negativa a cazurilor de insolventa care a debutat la inceputul anului 2018 va continua. Incertitudinile legate de Brexit vor continua sa planeze asupra activitatilor comerciale si a increderii consumatorilor in urmatoarele luni. In plus, conditiile monetare si financiare se inaspresc. Exista doua chestiuni principale pentru sectorul constructiilor care vor trebui clarificate dupa Brexit. Prima priveste modalitatea in care noul acord va afecta deficitul de forta de munca cu care se confrunta acest sector. Inca de la jumatatea anului 2016 se inregistra o reducere cu 102 mii a numarului de migranti din UE comparativ cu o crestere cu peste +70 mii a numarului de migranti din afara UE. Cea de a doua chestiune priveste impactul acordului asupra costului materialelor de constructii (60% din materialele de constructii fiind importate din UE). Euler Hermes anticipeaza un acord de tip Norvegia, care implica faptul ca Regatul Unit va ramane in cadrul pietei unice.
Germania: Sectorul constructiilor va inregistra o crestere anuala de +2,9% in 2018 si de +2,8% in 2019. Cerere si profitabilitate solida. Cu toate acestea, lichiditatea a incetat sa se amelioreze si da primele semne de deteriorare.
Se anticipeaza o reducere a volumului constructiilor de +2,9% pe an in 2018 (comparativ cu +3,2% pe an in 2017) si o decelerare suplimentara la +2,8% pe an in 2019. Cererea din sectorul constructiilor a ramas elastica pe parcursul ciclului actual din sectorul constructiilor la nivel global (din 2008 si pana in prezent). Cresterea veniturilor societatilor germane de constructii a fost determinata mai degraba de cresterea preturilor decat de volume. Cele mai recente date referitoare la autorizatiile de construire indica o incetinire globala a cresterii pe piata germana a constructiilor.
Cele mai recente date referitoare la insolventa indica sfarsitul perioadei de ameliorare a lichiditatii din sector. Statisticile privind insolventa au inregistrat valori minime istorice pe parcursul ciclului actual. Intarzierile la plata au inregistrat, de asemenea, imbunatatiri considerabile pe parcursul aceleiasi perioade. Cu toate acestea, de la inceputul anului, cazurile de insolventa in randul societatilor de constructii au inceput sa se inmulteasca.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter