RO EN
السلة فارغة

EATON: 25% dintre incendii au ca sursa intiala sisteme sau echipamente electrice

Rolul cladirilor se schimba - se indreapta sa devenina un hub energetic care va facilita utilizarea tehnologiilor precum cele regenerabilele si cele pentru vehiculele electrice. Dar, deoarece acestea continua sa devina cat mai complexe, este esential sa se asigure ca standardele de siguranta raman o prioritare - inclusiv prevenirea incendiilor de natura electrica, precum si sisteme si proceduri vaste de detectare si evacuare a incendiilor.
Rolul cladirilor intr-un mediu energetic mai dinamic
1. „Discutia despre incarcarea vehiculelor electrice rezidentiale si comerciale va evolua la urmatoarea etapa in anul 2020. Nu va mai fi centrata in jurul punctelor de incarcare si al gamelor, va avea loc o digresiune pentru a include discutii complexe in jurul crearii punctelor de interes locale, organizarea infrastructurii publice a sistemelor de incarcare pentru vehiculele electrice si gestionarea fluxurilor de energie in cladiri.
Insa, pentru a face acest lucru cu succes, trebuie sa se ia in considerare cazurile de utilizare din trecut si provocarile intalnite in alte parti ale lumii. De exemplu, in Norvegia, cresterea numarului statiilor de incarcare solicita reteaua si, ca urmare, vor apare constrangeri in anumite zone in care nu exista o capacitate suficienta. Inainte de a trece la discutii mai complexe, trebuie sa se tina cont de gestionarea energiei, altfel se pot intalni piedici semnificative in adoptarea pe scara larga a sistemelor de incarcare electrica. "
2. „A doua functie a unei cladiri - cea a unui hub de energie - va incepe sa devina mai evidenta. Acest lucru va fi facilitat de cresterea punctelor de incarcare electrica si a surselor regenerabile, atat din punct de vedere comercial, cat si rezidential. Ca hub energetic, gestionarea fluxurilor de energie in cladiri va deveni mai complexa decat a fost pana acum. Vom incepe sa vedem ca industria se indeparteaza de masurile traditionale, cum ar fi sa platim furnizorilor de energie o suma lunara bazata pe consum si cerere maxima, si ne vom indrepta catre un punct in care o cantitate semnificativa de energie regenerabila va sta in spatele contorului, iar proprietarii de cladiri vor putea sa-si genereze propria energie.
Nu se va intampla asta peste noapte - va fi progresiv si in functie de cererile pietei si de schimbarea politicilor. Acestea includ Pachetul pentru Energie Curata pentru toti europenii, o colectie de directive si reglementari care acopera o gama larga de initiative energetice. Aceasta la randul ei, include, de asemenea, Directiva revizuita a UE privind Performanta Energetica a Cadirilor, care va fi scrisa in legislatia nationala de catre statele membre in 2020. De asemenea, va fi influentata in mare masura de factori precum adoptarea de surse regenerabile si implementarea punctelor de incarcare a vehiculelor electrice.“
Gestionarea riscului
3. „In ultimii ani am fost martorii unor tragedii de nedescris, inclusiv incidentul Turnului Grenfell. Desi acest incendiu particular s-a produs in Marea Britanie, impactul sau a ajuns peste tot in lume, punandu-se un accent major pe siguranta in cladiri si pe importanta prevenirii incendiilor, detectarii, controlului si evacuarii. Acest accent pus pe siguranta cladirilor va aduce modificari semnificative la nivel de reglementari. Multe dintre acestea vor ajunge sub forma unor noi reglementari de constructii care vor fi aplicate pentru a modifica standardele de siguranta in interiorul cladirilor.
Printr-o abordare mai detaliata, identificam tehnologii de prevenire a incendiilor - cum ar fi dispozitivele de detectare a defectelor de arc electric (AFDD), care pot reduce probabilitatea de aparitie a incendiilor de natura electrica prin recunoasterea conditiilor de formare a arcului electric - fiind astfel implementate in regulamentele noi si actualizate. Desi tehnologiile precum dispozitivele AFDD sunt obligatorii doar in anumite tari, incepand cu anul 2020 vom observa ca restrictiile privind siguranta vor creste, astfel ca reglementarile vor evolua iar tehnologiile de prevenire vor deveni un punct central in discutiile privind siguranta cladirilor.
Pe masura ce apar noi aplicatii si dispozitive mai eficiente din punct de vedere energetic, se va apela la mai multe invertoare monofazate care pot produce armonici si frecvente mixte in AC/DC.
Cu cat vom intalni mai multi consumatori electrici si mai diversificati in cladirile comerciale si rezidentiale, cu atat vom vedea o tendinta clara in cresterea exigentei alegerii dispozitivelor de protectie la curenti reziduali (RCD) catre tipul F si B (+) folosite in special aplicatii specifice pentru a asigura siguranta locuitorilor / utilizatorilor si a preveni declansarile nedorite a intreruptoarelor automate diferentiale (cu protectie impotriva curentilor de defect de scurgere la pamant)".
4. „Cand se discuta despre siguranta cladirilor, aceasta discutie este adesea mai mult concentrata pe cladirile rezidentiale. Dar, in timp, alte cladiri - cum ar fi hoteluri, spitale, inchisori sau orice alt loc in care oamenii stau departe de casa peste noapte - vor fi aduse in discutie din cauza nivelului ridicat de risc. Anul 2020 va fi anul in care modul de a gandi la un nivel mai vast va devini standard.
Liderii din industrie si din organismele guvernamentale din toata lumea trebuie sa inceapa sa ia in considerare potentialele amenintari asupra vietii umane in cazul unei situatii de urgenta in cladiri complexe - indiferent daca asta inseamna o crestere a constientizarii sau implementarea si aplicarea reglementarilor care sa asigura metode actualizate de prevenire, detectare si evacuare."
5. „Discutiile despre siguranta revin adesea la finisajele exterioare, sistemele de aspersoare si usile antiincendiu. Dar multi oameni inca nu isi dau seama ca peste un sfert de incendii pornesc de la sistemele electrice. Si desi finisajele exterioare si aspersoarele sunt aspecte foarte importante in ceea ce priveste siguranta, este mai important sa se inceapa cu prevenirea incediilor si mentinerea in siguranta a echipamentelor electrice.
Sarcina revine operatorilor din cladiri si antreprenorilor, care trebuie sa isi indeplineasca rolul pentru a se asigura ca echipamentele electrice prezinta un standard de siguranta pe intregul proces de constructie. Insa, pentru ca acest lucru sa devina realitate, liderii guvernamentali trebuie sa faca presiuni asupra industriei si sa solicite o implementare si o aplicare mai buna a reglementarilor. Daca acest lucru nu se va intampla, cei din industria constructiilor vor continua, din pacate, sa se eschiveze si sa permita sigurantei sa ramana o chestiune ulterioara ”.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter