RO EN
السلة فارغة

DELGAZ GRID: Investitii de 250 milioane de lei in dezvoltarea de retele inteligente

Compania de distributie Delgaz Grid, parte a grupului E.ON Romania, a instalat la consumatori, prin programe succesive in valoare de aproximativ 127 de milioane de lei, un numar de circa 315.000 de contoare inteligente, cele mai multe in judetele Bacau si Neamt. Mai exact, 73% dintre consumatorii din jud. Bacau si 43% dintre cei din judetul Neamt au instalate contoare SMART.
Cele doua judete au fost selectate pentru derularea proiectelor de contorizare inteligenta in urma unor analize care au indicat, printre altele, un potential ridicat de reducere a consumului propriu tehnologic in reteaua de distributie a energiei electrice.
La momentul de fata avem in derulare, in municipiul Iasi, un proiect cu finantare europeana, in valoare de circa 45 milioane lei, pentru instalarea a 10.000 de contoare si modernizarea retelei de distributie aferente, precum si pentru implementarea infrastructurii hardware si a aplicatiilor software necesare functionarii sistemului.
Pentru 2019-2028 tinta noastra este sa montam peste 397.000 de contoare, valoarea investitiilor fiind de circa 135 milioane de lei. Pentru clienti, contoarele inteligente ofera o serie de facilitati, atat in ceea ce priveste contributia la acuratetea facturarii, cat si a comoditatii achizitiei datelor aferente energiei consumate:
- Indexul contorului este transmis in mod automat, nu mai este necesara transmiterea acestuia de catre client sau vizita cititorului;
- Factura va reflecta exact consumul realizat, fiind eliminate facturile de estimare, permitand o mai buna gestionare a consumului si a bugetului clientilor;
- Indexul fiind transmis automat, sunt eliminate erorile de citire si implicit erorile de facturare.
Pe langa datele referitoare la consum, contoarele transmit si diferite tipuri de alarme catre sistemul central, unde sunt analizate si sunt stabilite masuri de interventie de la distanta sau in teren, dupa caz.
Contorizarea inteligenta, prin functionalitatile multiple pe care le ofera, asigura si o mai buna monitorizare a circulatiilor de energie, permitand identificarea zonelor cu pierderi (pierderi cu diverse cauze: disfunctionalitati ale retelelor/echipamentelor, incarcarea sub sau peste capacitate a unor portiuni de retea, conectari neautorizate la retea etc.) si stabilirea unor masuri adecvate pentru reducerea acestora.
Retele „smart” si digitalizare
In ceea ce priveste SCADA, ca parte a conceptului ”smart grid”, 114 statii de transformare din Moldova, din totalul de 133 au fost deja (total sau partial) integrate in sistem.
Anul trecut am inceput un program care va fi finalizat in 2020 si care urmareste integrarea si modernizarea a 13 statii de transformare, valoarea investitiilor fiind de 12,5 milioane de lei.
La momentul de fata Delgaz Grid implementeaza un alt proiect, cu finantare europeana, in cadrul caruia vor fi modernizate si integrate in SCADA statiile de transformare Harlau, Pascani si Gorban (110/20kV) din judetul Iasi.
Lucrarile, in valoare de peste 16 milioane lei, se vor desfasura pe o perioada de trei ani si au ca obiectiv cresterea sigurantei preluarii energiei electrice produse din surse regenerabile prin reducerea numarului de intreruperi, diminuarea cantitatii de energie electrica nelivrata si reducerea costurilor de mentenanta a retelei de distributie.
Pentru automatizarea sistemului de distributie in mediul urban aproape 150 de posturi de transformare vor fi integrate in sistemul SCADA in perioada 2019-2021, 39 milioane de lei fiind prevazuti in buget pentru acest scop. Digitalizare inseamna, totodata, servicii care aduc simplitate, economie de timp, mobilitate, deschidere, usurinta si claritate in relatia noastra cu cei peste 3 milioane de clienti.
Un exemplu este platforma online implementata de Delgaz Grid care numara functionalitati de tipul Accesului la sistemul de distibutie Gaze Naturale si Energie Electrica, procese de Schimbare furnizor Gaze Naturale si Energie Electrica, Intreruperile programate de energie, Schimburi de date cu furnizorii sau chiar si procesul de Revizii si verificari periodice sunt in acest moment transpuse in mod digital in Portal.
Modernizarea sistemului energetic din Moldova reprezinta o preocupare permanenta a companiei noastre, in 2018 fiind investiti in acest sens peste 257 de milioane de lei. De asemenea, anul trecut am investit peste 235 milioane lei in modernizarea si dezvoltarea sistemului de distributie a gazelor naturale din cele 20 de judete in care activam.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter