RO EN
السلة فارغة

DEDEMAN initiaza preluarea platformei Letea SA Bacau

Grupul Dedeman, controlat de antreprenorii bacauani Dragos si Adrian Paval, face ultimii pasi catre preluarea fostei platforme industriale Letea SA Bacau, acolo unde ar urma sa fie dezvoltat un hub de business. Creditorii LETEA SA au acceptat oferta Dedeman. Pana pe 30 iunie, procedura de vanzare a combinatului se afla in faza de supraofertare.
Vanzarea activelor imobiliare ale Letea SA, ( ̴ 342.449 mp teren, cladiri si constructii speciale), odinioara a fost cea mai mare fabrica de hartie din Estul Europei, se realizeaza prin negociere directa, pretul oferit fiind de 3.160.000 euro.
Sierra Quadrant deruleaza, in prezent, faza de supraofertare, la un pas de 316.000 euro, ofertele fiind asteptate la sediul din Bacau al lichidatorului judiciar.
,,Strategia noastra a fost de a transforma LETEA SA Bacau intr-un hub de business si speram ca viitorul proprietar sa urmeze aceasta solutie. Este vorba de hale de productie, spatii utilitare, terenuri si cladiri care sunt pozitionate intr-o zona foarte accesibila a municipiului Bacau cu destinatie industriala.
Beneficiaza de toate racordurile necesare la utilitati si au acces inclusiv la o linie ferata dedicata. Bacaul, cu aeroportul sau international, si pozitionarea geografica optima, asigura argumente optime pentru a atrage investitorii’’, a declarat Florin Dragomir, asociat coordonator al Sierra Quadrant.
,,Fabrica Letea Bacau a reprezentat una dintre investitiile economice strategice din zona Moldovei. Asigura sute de afaceri pe orizontala, mii de locuri de munca, dezvoltare economica la nivel local si nu numai. In anii ‘80, oferta Letea includea peste 200 de sortimente de hartie si cartoane dar si hartie de ziar, care acoperea intreg necesarul intern si o mare parte din export, catre state precum SUA, Elvetia, Olanda, Orientul Mijlociu si tari din Asia. La Letea existau 12 masini de fabricare a hartiei, de la hartie de ziar, igienica, pentru tigarete, cu filigran, s.a. Din toata acea investitie a mai ramas o masina de hartie si una de maculatura, care sunt depasite din punct de vedere tehnologic. Acesta este si motivul pentru care s-a decis identificarea unui investitor interesat, in primul rand, de preluarea activului imobiliar”, a mai declarat Dragomir.
O istorie de 141 de ani
Fabrica de hartie „Letea“ din Bacau a fost una dintre cele mai vechi intreprinderi din Romania, decizia infiintarii sale fiind luata acum 140 de ani, pe 11 decembrie 1878, de guvernul condus de Ion C. Bratianu. Istoria fabricii se imbina poate cel mai bine cu istoria Romaniei, una zbuciumata, cu suisuri si coborasuri. Din cenusa fabricii simbol pentru economia Moldovei au mai ramas cateva terenuri si cladiri, care pot aduce renasterea unui business intrat in istorie.
Infiintarea fabricii Letea din Bacau a fost decisa imediat dupa castigarea independentei Romaniei, fiind considerata drept una dintre primele masuri pentru crearea unei industrii nationale, care sa nu mai depinda de importuri.
Mihail Kogalniceanu, Ion Ionescu de la Brad, Bogdan Petriceicu Hasdeu, A.D. Xenopol, alaturi de premierul Ion. C. Bratianu s-au aflat printre promotorii infiintarii fabricii care urma sa scrie istorie economica in urmatoarea 100 de ani.
Fabrica de hartie „Letea“ din Bacau, cea mai mare din estul Europei, avea sa aiba o istorie plina de suisuri si coborasuri.
Timp de un secol, a fost cel mai mare furnizor de hartie de ziar si produse de papetarie din tara. A trecut prin nationalizarea de dupa 1945, a cunoscut o retehnologizare masiva in anii comunismului, iar dupa Revolutie, in 2003, a fost privatizata, ajungand in posesia fostului primar Dumitru Sechelariu.
In 2011, fabrica a intrat in faliment, iar de atunci s-a incearcat salvarea a ce se mai poate din acest ,,Titanic’’ economic. Dupa doi ani si jumatate de incercari de vanzare a societatii in intregul ei, lichidatorul judiciar Sierra Quadrant a luat decizia, aprobata de creditori, de a scoate la vanzare activele acesteia, in perspectiva gasirii unui investitor capabil sa relanseze din punct de vedere economic platforma industriala.
,,Zona industriala Letea are potentialul de a deveni, pe termen mediu si lung, un adevarat hub economic strategic. Cresterea economica din ultimii ani si perspectivele extinderii relatiilor economice internationale poate transforma acest perimetru intr-o adevarata platforma logistica, de productie si suport. Credem ca Bacaul, Moldova in general, au nevoie de sustinerea business-ului la nivel regional, de atragerea unor investitori capabili sa asigure afaceri pe orizontala, locuri de munca, business-uri menite sa atenueze discrepantele economico-sociale tot mai adanci intre aceasta regiune si zonele dezvoltate din tara’’, a mai declarat oficialul Sierra Quadrant.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter