RO EN
السلة فارغة

ADR Centru: 30 milioane lei pentru reabilitarea de obiective in orasul Sarmasu

Cu doua contracte de finantare nerambursabila semnate si patru obiective majore pentru comunitate, pe care le urmaresc investitiile propuse, viata celor peste 7.000 de cetateni din Sarmasu de Mures se va imbunatati, iar standardele europene vor deveni o actualitate pentru ei. Contractele de finantare au fost semnate la sediul ADR Centru de catre primarul orasului, domnul Ioan Mocean si directorul general ADR Centru, domnul Simion Cretu. Proiectele se vor finanta prin Axa Prioritara 13 ce vizeaza ”Sprijinirea regenerarii oraselor mici si mijlocii”, Obiectivul Specific 13.1, ce aloca fonduri pentru imbunatatirea calitatii vietii populatiei din orase.
Prin primul contract de finantare cu titlul ”Imbunatatirea calitatii vietii populatiei din orasul Sarmasu prin construirea si dotarea Centrului Recreativ Sarmasu si modernizarea spatiului public urban adiacent” primaria orasului si-a propus realizarea a doua obiective. Primul obiectiv consta in construirea si dotarea Centrului Recreativ Sarmasu cu destinatia de baza sportiva si de agrement - teren sportiv Sarmasu, iar al doilea urmareste reabilitarea si modernizarea a peste 5,4 km de strazi. Al doilea contract de finantare semnat, cu titlul ”Imbunatatirea calitatii vietii populatiei din orasul Sarmasu prin construirea si dotarea cresei nr.1 Sarmasu si modernizarea spatiului public urban adiacent”, vizeaza infiintarea si dotarea cresei nr. 1 din Sarmasu prin reabilitarea si extinderea unui imobil existent, modernizarea spatiului public urban pe o lungime totala de 1,12 km si modernizarea zonelor pietonale aferente strazilor care vor fi reabilitate si modernizate pe o lungime totala de 906 ml.
In primul proiect, care se va finaliza pana in 30.10.2022, se va investi un buget total de 24.140.692 lei, din care valoarea finantarii nerambursabile solicitate este de 21.799.113 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibila a proiectului (cca. 4,68 milioane euro la cursul de schimb prevazut in ghidul solicitantului de 1 euro=4.6575 lei). Cel de-al doilea proiect care se estimeaza a se finaliza pana in 30.04.2022, are o valoare totala de 5.689.880 lei, din care valoarea finantarii nerambursabile alocate este de 5.525.116 lei (98,00% din valoarea eligibila a proiectului, respectiv cca. 1.186.283 euro).
”Drumuri mai bune, asfaltate, spatii de agrement si educatie timpurie de calitate sunt, pe scurt, destinatia fondurilor nerambursabile pe care le-am alocat azi pentru dezvoltarea si imbunatatirea vietii cetatenilor din Sarmasu. Proiectele depuse de catre primaria orasului vor contribui la imbunatatirea infrastructurii rutiere, a serviciilor recreative si educationale, oferind tuturor locuitorilor orasului de toate varstele, posibilitatea de a desfasura si de a participa la activitati in conditii de siguranta, vor incuraja activitatile sportive, recreationale si educationale pentru toate categoriile de varsta, inclusiv pentru persoanele cu dizabilitati. Imbunatatirea gradului de atractivitate si accesibilitate a orasului Sarmasu, precum si cresterea competitivitatii lui ca locatie pentru afaceri, este obiectivul pe termen lung al acestor proiecte depuse de primaria Orasului Sarmasu”, a declarat Simion Cretu director general ADR Centru.
Situat la intretaierea limitelor administrative ale judetelor Mures, Cluj si Bistrita Nasaud, orasul Sarmasu are o cultura ale carei trasaturi definitorii au fost influentate de pozitia geografica, trasaturile solului si de specificul populatiilor care convietuiesc in acest spatiu: romani, maghiari si rromi. Principala ocupatie a celor 7.000 de locuitori ai orasului Sarmasu si, mai ales, a celor care locuiesc in satele apartinatoare, este agricultura, care cuprinde atat sectorul vegetal, cat si cel zootehnic. In anul 2011 in Sarmasu existau 21 de strazi cu imbracaminte din agregat de balast si piatra, 6 strazi cu imbracaminte din asfalt si 2 drumuri din pamant. Conform expertizei tehnice, starea drumurilor care urmeaza a fi reabilitata este necorespunzatoare, atat din punct de vedere al suprafetei de rulare ce are degradari multiple (gropi, fagase longitudinale si transversale, tasari, etc), cat si din punct de vedere al elementelor de siguranta a circulatiei, determinat de absenta marcajului orizontal, indicatoare rutiere, etc. Strazile care vor fi reabilitate/modernizate prin primul proiect sunt: str. Dezrobirii, Str. Dezrobirii - ramura, str. Viilor, Str. Basa, str. Sectia de Pompieri, Str. Toamnei, str. 30 Decembrie, Str. Vasile Goldis-ramura, Str. Fundatura Crisan. Pe strazile Sectia de Pompieri, Dezrobirii si pe strada Dezrobirii - ramura, infrastructura prezinta o suprafata asfaltata cu degradari, iar pe celelalte strazi structura rutiera existenta este formata din pietris amestecat cu pamant. In unele puncte vizibilitatea conducatorilor autovehiculelor este foarte redusa, nu sunt amenajate drumurile laterale, nu sunt amenajate intersectiile etc. Pantele transversale ale partii carosabile lipsesc pe unele portiuni sunt pante inverse si nu sunt convertite sau suprainaltate, de aceea scurgerea apelor pluviale nu este asigurata, santurile fiind colmatate. Traficul se desfasoara cu viteza mica, autovehiculele si mijloacele de transport trebuie reparate foarte des, astfel costul transportului este mai mare decat pe un drum modernizat. Cel de-al doilea proiect completeaza numarul de strazi reabilitate, prin modernizarea strazilor 1 Mai si 1 Mai-ramura, Str. Salcamilor, Str. Pacii si str. Spicului. In prezent aceste strazi nu sunt amenajate, existand doar pietruire slaba in unele portiuni, pe cateva strazi structura rutiera este formata din pamant, iar in rest structura rutiera este din pietris mixt imprastiat, in amestec cu nisip.
Prin prisma sociala, evolutia pozitiva a numarului cetatenilor si existenta a peste 120 de copii cu varsta cuprinsa intre 0-3 ani, din care 40 de copii de etnie rroma, au determinat primaria orasului Sarmasu sa propuna si proiecte de imbunatatire a calitatii vietii prin construirea unui centru recreativ pentru intreaga populatie si construirea unei crese pentru cei mici. Centrul recreativ va cuprinde un bazin de inot si spatii de recreere, care se adreseaza tuturor locuitorilor orasului si satelor componente, putand fi folosit si de persoanele aflate in categoriile defavorizate ale populatiei, persoane cu handicap, varstnici, bolnavi, persoane cu multi copii, cu venituri reduse sau fara venit. In acelasi timp, la ora actuala orasul nu dispune de o cresa, iar copiii cu varsta cuprinsa intre 0-3 ani nu au acces la educatie timpurie. Astfel ca, pentru dezvoltarea si educarea populatiei, primaria orasului Sarmasu a decis sa transforme o cladire existenta, care in prezent detine functiunea de gradinita, in Cresa nr.1 a orasului. Prin implementarea acestui proiect vor fi imbunatatire conditiile de viata ale locuitorilor din orasul Sarmasu, prin asigurarea unui spatiu in care parintii sa isi poata lasa in siguranta copiii, aspect ce va motiva parintii sa revina mai repede la munca.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter