RO EN
السلة فارغة

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei semnaleaza perturbarea mediului concurential

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, una dintre cele mai importante initiative ale mediului de afaceri din Romania, care reuneste peste 25 asociatii de business, camere de comert bilaterale si confederatii, solicita Primariei Municipiului Bucuresti sa respecte principiile liberei concurente, principiul transparentei si prevederile legale in atribuirea contractelor de servicii publice catre Companiile Municipale infiintate anul trecut.
Evaluand modul in care au functionat cele 22 de companii infiintate in 2017 sub umbrela Primariei, am constatat ca exista o prapastie adanca intre principiile de actiune si practica administratiei publice din Bucuresti in atribuirea contractelor de servicii publice, pe de o parte, normele legale in vigoare si mecanismele pietei libere, pe de alta parte. Ne ingrijoreaza, de asemenea, lipsa de transparenta care caracterizeaza intreaga activitate de pana acum a companiilor municipale, in absenta unei comunicari corecte din partea administratiei publice locale, pe acest subiect.
Perturbarea mediului concurential este prima consecinta a infiintarii, la limita legii, a companiilor municipale din Bucuresti. Informatiile existente pana in prezent indica faptul ca cele mai multe achizitii sau facut prin atribuire directa, uneori in timp record, ceea ce exclude de la bun inceput orice analiza serioasa a posibilelor oferte.
Eludarea reglementarilor privind achizitiile publice pun un mare semn de intrebare asupra calitatii serviciilor care ajung la beneficiar, tocmai pentru ca exclud obligativitatea documentatiei de certificare a capabilitatilor financiare, tehnice si umane ale companiilor de a implementa proiectele. ”Primaria da astfel cale libera pentru instituirea unui soi de monopol al proastei calitati pe bani multi, ceea ce nu poate fi in acord cu o piata libera functionala”, semnaleaza mediul de afaceri. Mai mult, lipsa de experienta si de competenta a Primariei in gestionarea unor astfel de companii ridica multe semne de intrebare asupra eficientei serviciilor oferite, iar lipsa oricarui control asupra modului de cheltuire a fondurilor poate lasa cale libera risipei banului public.
Lipsa de transparenta care caracterizeaza activitatea celor 22 de companii incalca orice principiu democratic dupa care functioneaza astazi administratiile publice din Uniunea Europeana. Faptul ca sunt necesare investigatii jurnalistice de amploare pentru a afla cine conduce aceste companii, unde se afla ele si cu ce se ocupa, de fapt, este un fapt ingrijorator pentru intreaga opinie publica.
”O administratie publica locala care nu isi intelege corect rolul in raport cu cei care au desemnat-o se autopozitioneaza in afara regulilor jocului democratic. In acest sens, cerem Primariei Capitalei sa furnizeze cat mai curand informatii complete in legatura cu structura, conducerea, sediile, achizitiile si proiectele pe care le deruleaza fiecare dintre aceste companii in parte”, adauga reprezentantii mediului de afaceri.
Cheltuirea discretionara a banilor publici, atat prin practica atribuirilor directe, cat si prin resursele financiare mobilizate pentru intretinerea holdingului Primariei (salarii ale conducerii, consiliilor de administratie si bonificatii, sedii, dotari etc.) pune in pericol un buget si asa foarte impovarat si exclude orice criteriu de eficienta. Avand in vedere aceste constatari, punctul de vedere formulat de Consiliul Concurentei, dar si contestatiile venite din partea unora dintre membrii CMB, reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei considera ca modul actual de reglementare si functionare a acestor companii este deficitar, discretionar si distorsioneaza mediul concurential local.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter