RO EN
السلة فارغة

CE: Lichiditati pentru continuare sau suspendare temporara a activitatii firmelor

Comisia Europeana a trimis statelor membre, spre consultare, un proiect de propunere de cadru temporar privind ajutoarele de stat destinate sprijinirii economiei in contextul epidemiei de coronavirus (COVID-19), in temeiul articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE, menit sa remedieze o perturbare grava a economiei UE.
Dna Margrethe Vestager, vicepresedinta executiva, a declarat: „Gestionarea impactului economic al epidemiei de COVID-19 necesita actiuni decisive. Trebuie sa actionam rapid. Trebuie sa actionam in mod coordonat. Normele UE privind ajutoarele de stat ofera un set de instrumente pentru ca statele membre sa ia masuri rapide si eficiente. Avem doua obiective comune:
- in primul rand, ca intreprinderile sa aiba lichiditati pentru a-si continua activitatea sau pentru a-si ingheta temporar activitatile, daca este cazul, si ca sprijinul sa ajunga la intreprinderile care au nevoie de el;
- in al doilea rand, ca sprijinul acordat intreprinderilor dintr-un stat membru sa nu submineze unitatea de care are nevoie Europa, in special in timpul unei crize. Pentru ca trebuie sa putem conta pe faptul ca piata unica europeana ne va ajuta economia sa faca fata epidemiei si sa revina apoi in forta.
De aceea, Comisia le va permite statelor membre sa faca uz de toata flexibilitatea prevazuta in normele privind ajutoarele de stat pentru a aborda aceasta situatie fara precedent.
Vineri, Comisia a adoptat o comunicare care stabileste numeroasele posibilitati deja existente. De asemenea, am anuntat ca lucram la un nou cadru temporar care sa completeze posibilitatile existente. Cadrul se bazeaza pe articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE menit sa remedieze o perturbare grava a economiei.
Incepand de vineri, masurile pe care statele membre au trebuit sa le ia pentru a incetini raspandirea CODVID-19 au facut ca aceasta activitate sa devina si mai urgenta si necesara. Prin urmare, ne-am accelerat activitatea si am trimis un proiect de propunere solicitand opinia statelor membre, pentru a ne asigura ca propunerea este adecvata scopului. Se va aplica in intreaga Uniune.
Ne propunem ca noul cadru temporar sa fie gata in urmatoarele zile. Ca termen de comparatie, in timpul crizei financiare, au trecut trei saptamani de la lansarea consultarii interne privind cadrul si pana la adoptare. Astazi suntem in masura sa actionam chiar mai rapid decat in momentul in care am raspuns la criza financiara cu zece ani in urma, deoarece ne bazam pe experienta castigata cu cadrul din 2009.
Noul cadru temporar le va permite statelor membre (i) sa instituie scheme de granturi directe (sau avantaje fiscale) de pana la 500 000 EUR in favoarea unei companii, (ii) sa ofere garantii de stat subventionate privind imprumuturile bancare, (iii) sa permita imprumuturi publice si private cu rate ale dobanzii subventionate. De asemenea (iv), noul cadru temporar va recunoaste rolul important al sectorului bancar in contracararea efectelor economice ale epidemiei de COVID-19, si anume acela de a directiona ajutorul catre clientii finali, in special catre intreprinderile mici si mijlocii. Cadrul temporar precizeaza ca un astfel de ajutor este un ajutor direct acordat clientilor bancilor si nu insesi bancilor. Si ofera orientari cu privire la modalitatea de reducere la minimum a oricaror ajutoare reziduale necuvenite acordate bancilor in conformitate cu normele UE.
Noul cadru nu inlocuieste, ci completeaza setul de instrumente cu multe alte posibilitati aflate deja la dispozitia statelor membre in conformitate cu normele privind ajutoarele de stat — fie ca este vorba despre masuri generale de acordare de subventii salariale si de suspendare a platii impozitelor pentru toate companiile, fie ca este vorba despre acordarea de compensatii companiilor pentru prejudiciile suferite din cauza epidemiei de COVID-19. Compensarea poate fi utila in special pentru sprijinirea sectoarelor care au fost afectate in mod deosebit de grav.
Va dau un exemplu important: daca se doreste reducerea la minimum a concedierilor permanente si a pagubelor aduse sectorului european al aviatiei, sunt necesare masuri urgente. Comisia este pregatita sa colaboreze imediat cu statele membre pentru a gasi solutii viabile care sa salveze aceasta parte importanta a economiei noastre, facand uz de toata flexibilitatea prevazuta de normele privind ajutoarele de stat. De exemplu, se pot acorda compensatii companiilor aeriene in temeiul articolul 107 alineatul (2) litera (b) din TFUE pentru pagubele suferite ca urmare a epidemiei de COVID-19, chiar daca au primit ajutor pentru salvare in ultimii zece ani. Cu alte cuvinte, principiul „prima si ultima data” nu se aplica.
In sfarsit, Comisia lucreaza si la elaborarea unor modele care sa faciliteze activitatea de concepere a unor masuri de atenuare a impactului epidemiei de COVID-19. Primul, cu privire la modalitatile de compensare a intreprinderilor pentru pagubele suferite, va fi disponibil online astazi. Am creat o casuta postala electronica si o linie telefonica speciala pentru statele membre, disponibile sapte zile pe saptamana. Si, cel mai important, ne-am asigurat ca putem lua deciziile foarte rapid.
Rezumand cele spuse anterior: Comisia Europeana va continua sa le acorde sprijinul necesar guvernelor si cetatenilor.”

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter