RO EN
السلة فارغة

CBRE: 420 mii mp de spatii logistice se afla in constructie pana la sfarsitul anului

CBRE, liderul mondial si national pe piata de consultanta imobiliara, a anuntat rezultatele inregistrate pe piata locala de spatii logistice si industriale, care a ajuns la 3,4 milioane de metri patrati la finalul primului semestru (S1) din 2018, dupa un 2017 in care a atins 3,05 milioane de metri patrati. In S1 2018, ritmul tranzactiilor a fost unul destul de lent, 100.000 mp fiind finalizati si inchiriati, insa reprezentantii CBRE estimeaza o revigorare a pietei in cel de-al doilea semestru (S2) al anului, cand se asteapta tranzactionarea a 500.000 mp. In prezent, 420.000 mp se afla in constructie, avand date de livrare pana la sfarsitul anului. Din acest volum, 49%, reprezentand circa 205.000 mp, se afla in depozite situate in apropierea Bucurestiului.
Cererea de spatii logistice si industriale continua sa fie ridicata, ceea ce a condus la scaderea ratei de neocupare pana la 3%, la nivel national, si 4% in depozitele situate in zonele limitrofe Bucurestiului. Din punct de vedere al repartizarii cererii, aceasta a venit in primul rand de la companii din domeniul logisticii (43%), din retail (42%) si din sectorul serviciilor profesionale (8%). Dezvoltatorii prefera in continuare sa construiasca in functie de cererile venite din piata sau de nevoile chiriasilor existenti, in detrimentul proiectelor speculative.
“La nivel national, cererea va continua sa fie sustinuta de companiile din domeniul productiei, dar si de activitatea companiilor de tip 3PL (Third Party Logistics). Acestea ofera servicii logistice altor companii si astfel asigura cresterea continua a consumului si consolidarea operatiunilor celor mai mari retaileri. In 2017, am asistat la majorarea cererii din partea segmentelor auto, aeronautic, precum si din industria produselor electrice si electrocasnice. Aceasta tendinta s-a mentinut si va continua si in 2018”, a declarat Dana Bordei, Head of Industrial Service Advisory al CBRE Romania.
O alta directie a pietei locale, sustinuta de tendinta regionala si globala, este dezvoltarea rapida a segmentului de comert electronic. In conditiile in care consumul inregistreaza cel mai accelerat ritm de crestere de la inceputul crizei financiare din 2008, retailul a devenit cel mai important sector care impulsioneaza majorarea cererii pe piata logistica. Comertul electronic genereaza cresteri semnificative ale cererii de inchiriere, deoarece un produs comandat online necesita de trei ori mai mult spatiu logistic decat unul comercializat prin canalele traditionale de retail.
In ciuda unui prim semestru lent, consultantii CBRE se asteapta ca 2018 sa fie un nou an de crestere pentru piata locala de spatii logistice si industriale, cu o activitate de inchiriere apropiata de 2017.
“In 2017 consumul a crescut puternic, cu circa 10%, fapt ce a sustinut dezvoltarea pietei spatiilor industriale pentru cel de-al treilea an consecutiv. Activitatea totala de inchiriere a atins, in 2017, pragul de 700.000 mp, sprijinita in special de contracte de preinchiriere si proiecte de tip
Build-to-Suit. Din suprafata totala tranzactionata, 52% a fost situata in zona Bucurestiului. In primul semestru din 2018, am observat o crestere a interesului pentru orasele regionale, cu o concentrare pe proiecte situate in zona de Vest, Sud si Nord-Vest”, a continuat Dana Bordei.
Chiria prime (chiria de referinta pentru proiectele de clasa A, amplasate in cele mai bune zone) si-a pastrat in S1 2018 un nivel constant de 4,1 euro/ mp/ luna. Randamentul prime (randamentul inregistrat de proiectele de clasa A, din zonele cel mai bine cotate) pentru segmentul de industrial a suferit o scadere, de la 8,25% la 8,00%, la finalul S1 2018. Compresia randamentului este un indicator al unei pietei active, unde exista investitii si tranzactii semnificative. Reprezentantii CBRE prognozeaza ca randamentul va continua sa scada si in perioada urmatoare, date fiind conditiile pietei locale si influenta tarilor din Europa Centrala si de Est.
Portofoliul de clienti al CBRE pe segmentul industrial cuprinde nume importante: Liting Universe, Decathlon, eMAG, Quehenberger Logistics, Inteva, Heyform, Eni Snamprogetti, Federal-Mogul, Carrefour, PepsiCo, Altex, Tibbett Logistics, Sarantis, Logistic E van Wijk, Simplu, TE Connectivity, Swoboda, 360 CO Packing, Mega Image, Siemens Sykatec, Profi, Kitchen Shop, Elefant.ro si altii. Cea mai insemnata tranzactie a CBRE din S1 2018, in sectorul industrial, a fost cea de vanzare a unui teren de 42 de hectare catre compania BSH Electrocasnice Manufacturing SRL, filiala romana a concernului german BSH Hausgeräte GmbH. Terenul se afla in Simeria si va fi utilizat pentru construirea unei fabrici de masini de spalat.
CBRE este lider de piata si pe segmentul consultantei de inchiriere a spatiilor industriale si logistice, activitati pe care le deruleaza prin intermediul Departamentului Industrial, coordonat de catre Dana Bordei, incepand din 2014. In ultimii cinci ani, CBRE a intermediat tranzactii care insumeaza peste 450.000 mp.
Despre CBRE
CBRE Group, Inc. (NYSE: CBRE), Fortune 500 si S&P 500 cu sediul central in Los Angeles este cea mai mare companie de servicii comerciale si investitii in real estate din lume, pe baza veniturilor din 2017. Compania are peste 80.000 de angajati (fara a include afiliatii), raspunde nevoilor dezvoltatorilor imobiliari si deserveste proprietari si chiriasi prin intermediul celor peste 450 de birouri (excluzand filialele) din intreaga lume. CBRE ofera o gama extinsa de servicii integrate, inclusiv administrare si coordonare de tranzactii si management de proiecte, managementul proprietatii, administrarea investitiilor, evaluare, inchiriere de proprietati, consultanta strategica, vanzari de proprietati, servicii ipotecare si servicii de dezvoltare.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter