RO EN
السلة فارغة

BNR: Masuri monetare ample pentru apropierea ratei inflatiei de 2%

In sedinta din data de 8 martie 2018 dedicata politicii monetare, Consiliul guvernatorilor a conchis ca ramane necesar un stimul monetar amplu pentru acumularea in continuare de presiuni inflationiste la nivelul inflatiei de baza si pentru sprijinirea evolutiei inflatiei totale pe termen mediu. Informatiile care au devenit disponibile ulterior sedintei de politica monetara din luna ianuarie, inclusiv noile proiectii ale expertilor BCE, au confirmat ritmul robust si generalizat al expansiunii economice in zona euro, care este proiectat a fi relativ mai alert pe termen scurt decat se estimase anterior. Aceste perspective ale cresterii economice au confirmat increderea Consiliului guvernatorilor in convergenta inflatiei catre obiectivul privind aceasta variabila, respectiv catre niveluri inferioare, dar apropiate de 2% pe termen mediu. Totodata, masurile inflatiei de baza s-au mentinut la niveluri scazute si inca nu prezinta indicii convingatoare privind o tendinta sustinuta de crestere. In acest context, Consiliul guvernatorilor va continua sa monitorizeze evolutiile cursului de schimb si conditiile financiare cu privire la posibilele implicatii ale acestora asupra perspectivelor stabilitatii preturilor pe termen mediu. Sprijinul monetar continuu necesar revenirii sustinute a ratelor inflatiei catre niveluri inferioare, dar apropiate de 2% pe termen mediu este oferit de continuarea achizitiilor nete de active, de stocul considerabil de active achizitionate si de reinvestirile care urmeaza sa fie efectuate, precum si de semnalele privind orientarea viitoare a ratelor dobanzilor.
Evaluarea conditiilor economice si monetare la momentul sedintei Consiliului guvernatorilor din 8 martie 2018
Expansiunea economiei globale a continuat intr-un ritm chiar mai alert in a doua jumatate a anului 2017, impulsionand suplimentar exporturile zonei euro. Privind in perspectiva, se asteapta ca activitatea economica globala sa se mentina robusta, in pofida unei temperari treptate a ritmului de crestere. Se anticipeaza ca dinamica schimburilor comerciale internationale BCE, Buletin economic nr. 2/2018 - Sinteza 2 va fi in continuare sustinuta pe orizontul apropiat, in timp ce inflatia va creste usor in conditiile diminuarii capacitatilor de productie neutilizate la nivel international.
Pe fondul expansiunii economice in curs, randamentele obligatiunilor emitentilor de datorie suverana din zona euro s-au majorat incepand cu jumatatea lunii decembrie 2017. Totusi, spread-urile obligatiunilor corporative s-au mentinut, in linii mari, stabile, iar spread-urile asociate obligatiunilor suverane in raport cu rata dobanzii pe piata interbancara overnight aferenta operatiunilor swap au consemnat o relativa ingustare in ansamblu. Cotatiile actiunilor au scazut, intr-un context caracterizat de incertitudini sporite. Pe pietele valutare, euro s-a apreciat in termeni efectivi nominali.
Expansiunea economica in zona euro continua sa fie solida si generalizata atat la nivelul tarilor, cat si al sectoarelor economice, PIB real majorandu-se in trimestrul IV 2017 cu 0,6% fata de intervalul precedent. Consumul privat este sustinut de cresterea ocuparii fortei de munca, favorizata inclusiv de reformele anterioare de pe piata fortei de munca, precum si de sporirea avutiei populatiei. Investitiile corporative continua sa se consolideze pe seama conditiilor foarte favorabile de finantare, a ameliorarii rentabilitatii companiilor si a cererii robuste, in timp ce investitiile in obiective rezidentiale au consemnat in continuare o imbunatatire in ultimele trimestre. In plus, expansiunea economica globala generalizata impulsioneaza exporturile zonei euro.
Aceasta evaluare se reflecta, in linii mari, si in proiectiile macroeconomice pentru zona euro ale expertilor BCE din luna martie 2018, care anticipeaza un ritm anual de crestere a PIB real in zona euro de 2,4% in anul 2018, 1,9% in 2019 si 1,7% in 2020. Comparativ cu proiectiile macroeconomice ale expertilor Eurosistemului din luna decembrie 2017, prognozele privind cresterea PIB au fost revizuite in sens ascendent pentru anul 2018 si se mentin nemodificate ulterior. Balanta riscurilor la adresa perspectivelor cresterii economice este evaluata ca fiind, in linii mari, echilibrata. Pe de o parte, dinamica ciclica predominanta ar putea conduce la accentuarea cresterii economice pe termen scurt. Pe de alta parte, riscurile in sensul unui nivel mai redus al acesteia se refera in continuare cu precadere la factori globali, inclusiv la intensificarea protectionismului si evolutiile de pe pietele valutare si alte piete financiare.
Potrivit estimarii preliminare a Eurostat, rata anuala a inflatiei IAPC in zona euro s-a redus la 1,2% in luna februarie 2018, fata de 1,3% in ianuarie. Evolutia a reflectat in principal efecte de baza negative asociate dinamicii preturilor alimentelor neprocesate. In perioada urmatoare, pe baza cotatiilor futures actuale ale petrolului, este probabil ca ratele anuale ale inflatiei totale sa fluctueze in jurul nivelului de 1,5% pana la BCE, Buletin economic nr. 2/2018 - Sinteza 3 finele anului. Masurile inflatiei de baza se mentin la niveluri scazute, insa se anticipeaza o crestere graduala a acestora pe termen mediu, sustinuta de masurile de politica monetara ale BCE, de continuarea expansiunii economice, de diminuarea corespunzatoare a deficitului de cerere din economie, precum si de majorarile castigurilor salariale.
Proiectiile macroeconomice pentru zona euro ale expertilor BCE din luna martie 2018 anticipeaza ca rata anuala a inflatiei IAPC se va situa la 1,4% in anul 2018, 1,4% in 2019 si 1,7% in 2020. Comparativ cu proiectiile macroeconomice ale expertilor Eurosistemului din luna decembrie 2017, perspectivele inflatiei IAPC totale au fost revizuite in sens usor descendent pentru anul 2019, dar se mentin nemodificate pentru anii 2018 si 2020. Se estimeaza ca avansul inflatiei de baza va fi, in linii mari, compensat de declinul inregistrat de componenta „produse energetice” a inflatiei IAPC in anii 2018 si 2019, in conditiile in care inflatia IAPC exclusiv produse energetice si alimente este proiectata sa creasca de la 1,1% in 2018 la 1,5% in 2019 si 1,8% in 2020.
De asemenea, cele mai recente proiectii ale expertilor preconizeaza restrangerea in continuare a deficitului bugetar al zonei euro pe parcursul orizontului de proiectie, in principal datorita conditiilor ciclice favorabile si reducerii platilor cu dobanzile. Se anticipeaza ca, in medie, orientarea politicii fiscale in zona euro se va mentine, in linii mari, neutra in intervalul 2018-2020. Ponderea datoriei publice a zonei euro in PIB, desi va continua sa se reduca, va ramane la un nivel inca inalt. Expansiunea economica actuala reclama refacerea amortizoarelor fiscale.
Analiza monetara a indicat faptul ca expansiunea masei monetare a continuat intr-un ritm robust, dinamica anuala a M3 situandu-se la 4,6% in luna ianuarie 2018, similar lunii anterioare, reflectand impactul masurilor de politica monetara ale BCE si costul de oportunitate scazut aferent detinerii celor mai lichide depozite. In consecinta, agregatul monetar in sens restrans M1 a ramas principalul determinant al dinamicii masei monetare in sens larg. Totodata, a continuat redresarea dinamicii imprumuturilor acordate sectorului privat. Transmisia masurilor de politica monetara a sprijinit in continuare conditiile de creditare a firmelor si populatiei, accesul la finantare, indeosebi al intreprinderilor mici si mijlocii, precum si fluxul de credite la nivelul zonei euro.
Decizii de politica monetara
Pe baza analizelor economice si monetare periodice, Consiliul guvernatorilor a confirmat necesitatea unui grad amplu de acomodare monetara in vederea asigurarii revenirii sustinute a ratelor inflatiei catre niveluri inferioare, dar apropiate de 2%. Consiliul guvernatorilor a hotarat ca ratele BCE, Buletin economic nr. 2/2018 - Sinteza 4 dobanzilor reprezentative ale BCE sa ramana nemodificate, anticipand in continuare mentinerea acestora la nivelurile actuale pe o perioada extinsa de timp, care va depasi cu mult orizontul achizitiilor nete de active. In ceea ce priveste masurile neconventionale de politica monetara, Consiliul guvernatorilor a confirmat ca se intentioneaza efectuarea achizitiilor nete de active in ritmul lunar actual de 30 miliarde EUR pana la sfarsitul lunii septembrie 2018 sau ulterior, daca va fi necesar, si, in orice caz, pana cand Consiliul guvernatorilor va observa o ajustare sustinuta a traiectoriei inflatiei, in concordanta cu obiectivul sau privind inflatia. De asemenea, Consiliul guvernatorilor a reiterat ca Eurosistemul va continua sa reinvesteasca principalul aferent titlurilor ajunse la scadenta achizitionate in cadrul programului de achizitionare de active pe o perioada extinsa dupa incheierea achizitiilor nete de active si, in orice caz, atat timp cat va fi necesar.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter