RO EN
السلة فارغة

BASF ofera solutii constructive pentru gestiunea deseurilor din plastic

BASF trece o noua frontiera in reciclarea deseurilor din plastic cu proiectul sau ChemCycling. Reciclarea chimica ofera o modalitate inovatoare de refolosire a deseurilor din plastic care in prezent nu se pot recicla, cum ar fi materiale plastice mixte sau murdare. In functie de regiune, astfel de deseuri sunt de obicei trimise la depozitele de deseuri sau arse cu recuperarea energiei. Insa reciclarea chimica ofera o alternativa: prin utilizarea proceselor termochimice, aceste materiale din plastic pot fi folosite pentru a produce gaze de sinteza sau uleiuri. Materiile prime reciclate rezultate pot fi folosite in productia BASF, inlocuind astfel partial resursele fosile.
BASF a realizat in premiera produse fabricate pe baza de deseuri din plastic reciclate chimic si este, astfel, unul dintre pionierii globali ai industriei. "O utilizare responsabila a materialelor plastice este cruciala pentru a rezolva problema deseurilor. Acest lucru este valabil atat pentru companii, cat si pentru institutii si consumatori. Prin reciclarea chimica, ne dorim sa contribuim serios la reducerea cantitatii de deseuri din plastic" a spus Martin Brudermüller, presedinte al Consiliului de administratie si Chief Technology Officer (CTO) al BASF SE.
"Prin proiectul ChemCycling, transformam deseurile din plastic intr-o resursa. In acest fel, cream valoare pentru mediu, societate si economie. Ne-am unit fortele cu partenerii din lantul valoric pentru a stabili un model circular de lucru", a declarat Brudermüller. BASF colaboreaza indeaproape cu partenerii si clientii sai, de la companiile de gestionare a deseurilor la furnizorii de tehnologie sau producatorii de ambalaje, avand drept scop construirea unui lant valoric circular.
De la deseuri la ambalaje de branzeturi si componente pentru frigidere
BASF dezvolta deja proiecte pilot cu zece clienti din diverse industrii, printre care ambalaje pentru mozzarella, componente pentru frigidere si panouri de izolatie. Fabricarea de produse care indeplinesc standarde de cea mai inalta calitate si igiena - necesare in mod special pentru ambalarea alimentelor, de exemplu - este posibila deoarece produsele ChemCycling furnizate de BASF au exact aceleasi proprietati ca si produsele fabricate din resurse fosile. Stefan Gräter, seful proiectului ChemCycling al BASF, vede un mare potential: "Acest nou mod de reciclare ofera oportunitati pentru modele de afaceri inovatoare atat pentru noi, cat si pentru clientii nostri, care valorizeaza produsele si ambalajele fabricate din materiale reciclate, dar care nu pot sau nu doresc sa faca nici cel mai mic compromis atunci cand vine vorba de calitate." Ca pas urmator, BASF intentioneaza sa puna pe piata primele produse din proiectul ChemCycling.
BASF Verbund ofera conditii ideale pentru ChemCycling
La inceputul lantului de productie, BASF introduce in reteaua de productie un ulei obtinut din deseuri de plastic. BASF primeste aceasta materie prima pentru produsele pilot de la partenerul Recenso GmbH, Germania. Alternativ, ar putea fi folosit gazul de sinteza obtinut din deseurile de plastic. Primul lot al acestui tip de ulei a fost utilizat in procesul de cracare termica de la BASF, la combinatul din Ludwigshafen, in octombrie. Cracarea termica este punctul de plecare al proceselor de productie intr-un combinat. In aceasta etapa materia prima (uleiul) este descompusa la temperaturi de aproximativ 850 de grade Celsius. Derivatii primari rezultati din proces sunt etilena si propilena. Aceste substante chimice de baza sunt folosite in Verbund in procesul de productie a numeroase produse chimice. Ponderea materiei prime reciclate poate fi alocata matematic in procesul de fabricatie pentru fiecare produs certificat final. Astfel, fiecare client poate decide procentul de material reciclat alocat.
Provocarile tehnologice si de reglementare
Atat piata, cat si societatea se asteapta ca industria sa vina cu solutii constructive pentru a gestiona deseurile din plastic. Reciclarea chimica este o completare inovatoare a altor procese de reciclare si de gestionare a deseurilor. "Avem nevoie de o gama larga de optiuni de recuperare pentru deseuri de plastic, deoarece nu orice solutie este potrivita pentru orice tip de deseu sau pentru orice produs final. Prima alegere ar trebui sa fie intotdeauna solutia care are cele mai bune rezultate intr-o evaluare a ciclului de viata", a explicat Andreas Kicherer, expert in sustenabilitate la BASF.
In tot cazul, inainte ca proiectul sa fie gata de comercializare, acesta trebuie sa indeplineasca conditiile tehnologice si de reglementare. In primul rand, tehnologiile existente pentru transformarea deseurilor din plastic in materii prime reciclate, cum ar fi uleiul de piroliza sau gazul de sinteza, trebuie sa fie in continuare dezvoltate si adaptate, astfel incat sa fie asigurata o inalta calitate in mod constant. In plus, cadrele de reglementare regionala vor influenta considerabil in ce masura aceasta abordare va putea fi adoptata de fiecare piata in parte. De exemplu, este esential ca reciclarea chimica si utilizarea unui anumit procent de materii prime provenite din reciclare in procesul de productie sa fie recunoscute ca factori ce contribuie la indeplinirea obiectivelor de reciclare specifice.
Manipularea responsabila a deseurilor din plastic este cruciala
Masele plastice ofera multe beneficii in aplicatiile tehnice, medicina si viata cotidiana si sunt deseori o alternativa mai buna la alte materiale. Provocarea consta in gestionarea responsabila a materialelor plastice post-consum. Sistemele functionale de gestionare a deseurilor si comportamentul responsabil al consumatorului in ceea ce priveste masele plastice sunt cruciale pentru rezolvarea problemelor cum ar fi poluarea cu material plastic. In acest scop, BASF este implicat in diverse proiecte internationale, ca membru asociat. De exemplu, compania este membra a World Plastics Council si participa la doua programe ale Fundatiei Ellen MacArthur. In plus, BASF a implementat operatiunea Clean Sweep®, o initiativa internationala a industriei de materii plastice pentru a preveni disiparea de pelete, fulgi si pulbere din plastic in mediul inconjurator. Noul proiect ChemCycling al BASF este un alt punct de reper in utilizarea responsabila a resurselor si un exemplu al modului in care BASF abordeaza in mod specific provocarile globale, ajutandu-si totodata clientii sa isi atinga obiectivele.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter