RO EN
السلة فارغة

AUDITORII financiari adopta transformarea digitala si sustin reforma reglementarii

Mai mult de 300 de auditori financiari din Romania si din strainatate au participat vineri, 25 octombrie 2019, la cel de-al VI-lea Congres al Profesiei de Auditor Financiar din Romania.Congresul, care a marcat si existenta a 20 de ani de la infiintarea profesiei de auditor financiar in Romania si a Camerei Auditorilor Financiari din Romani (CAFR), a ajuns la concluzii importante asupra celor doua teme abordate: reglementarea si digitalizarea.
,,Tehnologia cucereste industriile dar oamenii vor avea intotdeauna rolul crucial in luareadeciziei. Tehnologia nu diminueaza rolul auditorului, ci il redefineste, ba chiar il potenteaza, in interes public. In ceea ce priveste profesia noastra, de auditori financiari, rationamentul si scepticismul profesional ne ofera garantii ca intotdeauna vom avea chiar un rol mai important in dezvoltarea economiei, rol pe care ni-l asumam in interesul general al societatii’’, a declarat Ciprian Mihailescu, Presedintele Camerei Auditorilor Financiari din Romania.
,,Auditorul nu este profesia viitorului, dar viitorul nu va putea fi privit fara un auditor. Tehnologia este prima care va transforma auditul, sincer sa fiu inca nu stiu cum, inca exploram acest lucru. Ceea ce stiu insa sigur este urmatorul lucru: ca organisme profesionale precum CAFR au acest mandat si aceasta datorie: sa pregateasca auditorul viitorului iar auditorul nu va fi singur. Ceea ce va fi important este ca auditorul viitorului sa aiba capacitatea de a conduce o echipa cu aptitudini complexe. Este important ca organismul profesional sa stie si este in pozitia ideala sa preia conducerea in acest proces pentru ca sunt o multime de alte meserii care lucreaza deja pe aceste domenii. Esential este cine va conduce aceasta transformare’’, a declarat Florin Toma, Presedintele Accountancy Europe, organism care reprezinta la nivel european peste un milion de profesionisti contabili din peste 51 de organizatii profesionale din 36 de tari.
,,Trebuie sa extindem competentele digitale pentru auditori pentru ca digitalizarea vine indiferent ca ne place sau nu dar vine cu multe beneficii, inclusiv pentru auditori. Vom intra intr-o era a auditului remote, de la distanta, vom trece poate de la esantion la algoritm, vom avea mai multa acuratete, iar beneficiile vor fi atat pentru dumneavoastra cat si pentru clientii auditului financiar’’, a declarat Alexandru Petrescu, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, care a participat in cadrul Congresului la panelul ,,Auditorul viitorului -tehnologizarea si digitalizarea’’.
Principalul mesaj pe care Ministerul Finantelor Publice l-a transmis participantilor Congresului a fost legat de necesitatea dezvoltarii permanente a parteneriatului dintre institutii, a profesiei de auditor si a rolului cheie pe care auditorii il au in dezvoltarea economiei romanesti. ,,In contextul nevoii de a dezvolta incontinuu guvernanta corporativa in Romania, rolul profesiei de auditor financiar este unul determinant’’, a declarat Oana Iacob, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice. ,,Auditorul face parte din categoria profesiilor asociate cu interesul public. De aici rezulta relatia pe care Ministerul Finantelor Publice, ca autoritate de reglementare a avut-o cu CAFR. Este o relatie care trebuie valorificata in continuare, in interesul tuturor partilor’’, a mai declarat Oana Iacob.
,,Activitatea dumneavoastra, a auditorilor, este una pe care ne bazam ca fiind una din prima linie pentru atenuarea riscurilor de spalare a banilor, risc de care nu este ocolit nici sistemul financiar romanesc’’, a declarat Presedintele Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, Daniel Staicu.
,,Doar inovand, chiar si in domeniul strict al auditului, stakeholder-ii vor putea relationa mai usor cu noi. Empatia, inteligenta emotionala si intelegerea mediului in care actionam, a lumii intr-o permanenta schimbare, sunt doar cateva dintre calitatile pe care auditorul viitorului trebuie sa le posede sau sa le dobandeasca’’ a declarat in cadrul Congresului, Mihai Busuioc, Presedintele Curtii de Conturi a Romaniei. ,,Imi exprim speranta ca vom relua mai aplicat colaborarea dintre noi pentru ca doar invatand unii de la altii putem fi mai puternici’’, a adaugat Busuioc.
,,Traim revolutia industriala 4.0. Pe masura ce cultura digitala ne inzestreaza intr-o masura din ce in ce mai mare, constatam ca digitalizarea nu schimba numai ceea ce facem, dar ne schimba pe noi, ca oameni. Doar constientizand acest lucru, noi, auditorii, vom putea sa urmam un plan foarte clar de transformare digitala. Una dintre concluziile Congresului, impartasita unanim de participanti a fost ca este in puterea fiecaruia dintre noi sa initiem si sa acceleram acest proces. Camera Auditorilor vine in sprijinul membrilor, prin aplicatii de audit financiar, dar in esenta nu este o chestiune care poate fi impusa ierarhic, de sus in jos. Ca rezultat al eforturile comune ale Camerei si membrilor stim ca inovarea interna se va multiplica, in conditiile pastrarii principiului fundamental al profesiei noastre, care este etica. O a doua concluzie, in contextul reformei reglementarii, a fost aceea ca vrem sa avem un organism de supraveghere puternic, dar sa nu fim in concurenta cu el. Rolul sau este de a supraveghea piata de audit si de a reglementa, rolul nostru este, ca si organism profesional, de a veghea la modul in care activitatile legate de profesie, cele pur tehnice se desfasoara si sa aducem valoare adaugata ’’, a concluzionat Ciprian Mihailescu, Presedintele Camerei Auditorilor Financiari din Romania.
La cel de-al VI-lea Congres al Profesiei au participat reprezentantii institutiilor cheie implicate in dezvoltarea auditului financiar la nivel global: Federatia International a Contabililor (IFAC) Accountancy Europe,Institutul Contabililor Autorizati din Anglia si Tara Galilor (ICAEW), Federatia Europeana a Contabililor si Auditorilor (EFAA), ACCA, Institutul Contabililor Autorizati din Scotia (ICAS), Common Content.
Au raspuns invitatiei Camerei Auditorilor Financiari din Romania si reprezentantii celor mai importante institutii nationale care au rol multiplu, atat pentru consolidarea rolului si calitatii auditului la nivel national cat si ca utilizatori ai informatiilor financiare, obiect al opiniilor independente de audit: Ministerul Finantelor Publice, Autoritatea de Supraveghere Financiara, Curtea de Conturi a Romaniei, Autoritatea Electorala Permanenta, UPLR, ANEVAR, Asociatia Romana de Franciza.
Camera Auditorilor Financiari din Romania a fost infiintata in 1999 si are aproximativ 4500 de membri persoane fizice si circa 1000 de membri persoane juridice. CAFR face parte din Federatia Internationala a Contabililor (IFAC) si din Accountancy Europe.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter