RO EN
السلة فارغة

ADR CENTRU: Fimantare POR pentru reabilitarea Bisericii Evanghelice Calnic - Alba

La 21 decembrie 2017, la Alba Iulia, a avut loc semnarea unui important contract de finantare din fonduri nerambursabile REGIO 2014-2020 pentru investitii in obiective istorice si culturale pentru atragerea turistilor si sustinerea comunitatilor locale in identificarea de noi oportunitati de dezvoltare in zona rurala, informeaza un comunicat al oficialilor Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) Centru.
Este vorba despre cel de-al 24-lea contract de finantare semnat la nivelul regiunii Centru pe prioritatea de investitii 5.1 a POR 2014-2020, care vizeaza ”Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural”. Acest contract vizeaza proiectul depus de Parohia Evanghelica CA Calnic pentru ”Conservarea, reabilitarea si promovarea Bisericii Evanghelice din Calnic (judetul Alba) componenta a ansamblului protejat UNESCO”. Evenimentul de semnare a contractului de finantare a avut loc in prezenta lui Marius Porumb, reputat istoric transilvanean, membru al Academiei Romane, care a sustinut in ultimii ani activitatea din zona Cetatii de la Calnic, prin asociatia ”Ars Transsilvaniae”.
Contractul de finantare semnat la 21 decembrie 2017 - de Wolfgang Wunsch, decan districtual in cadrul Parohiei Evanghelice CA din Calnic si de Simion Cretu, director general ADR Centru - are o valoare totala de peste 3,86 milioane lei, din care valoarea solicitata din resurse nerambursabile este de 3,7 milioane lei. Cererea de finantare pentru reabilitarea Bisericii Evanghelice din Calnic, prevede ca lucrarile de amenajare vor dura maxim 30 luni de la data semnarii contractului de finantare.
Biserica evanghelica, pe care localnicii o  cunosc sub denumirea ”din Deal”, se considera a fi fost construita in secolul al XIII-lea, dar structura de acum dateaza din secolul al XV-lea, fiind mult modificata in secolul al XIX-lea, fapt care a determinat aspectul sau neogotic. Inauntru se mai pastreaza doua tabernacole si portalul gotic al sacristiei. In cor se pastreaza cateva elemente de sculptura din faza initiala: doua tabernacole si portalul sacristiei, precum si coloane angajate ce sustineau candva o bolta. Tot aici se afla doua strane baroce pictate, databile in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. Tribuna vestica a bisericii adaposteste o orga datand din 1867, construita de Carl Hesse din Viena.
Cetatea Calnic, impreuna cu celelalte monumente istorice, formeaza Centrul Cultural International, patronat de Institutul de Arheologie si Istoria Artei al Academiei Romane din Cluj-Napoca si Asociatia “Ars Transsilvaniae” Romania. In spatiile din cetate au fost si sunt organizate mai multe expozitii documentare si de arta, iar capela a devenit aula in care se desfasoara simpozioane, colocvii si conferinte. In aceeasi ambianta s-au desfasurat concerte si auditii de muzica medievala, renascentista sau baroca.
Prin aceasta investitie se urmareste cresterea atractivitatii turistice a zonei prin dezvoltarea monumentului de importanta mondiala - UNESCO, respectiv Biserica evanghelica din cadrul Ansamblului Cetate (Burgviertel) Calnic. Obiectivele specifice ale proiectului vizeaza, pe de o parte, lucrari de reabilitare a ansamblului bisericii iar, pe de alta parte, digitizarea obiectivului de patrimoniu, precum si intocmirea si operationalizarea unui plan de marketing cu actiuni socio-culturale care sa consacre obiectivul de patrimoniu in calitate de centru de atractie turistica si sa conduca la cresterea numarului de vizitatori cu minim 60% anual. In esenta, se va reabilita monumentul UNESCO - Biserica evanghelica din cadrul Ansamblului Cetate (Burgviertel) Calnic, in vederea eliminarii riscului accentuat de prabusire, urmand sa se amenajeze si doteze acest ansamblu monumental in scopul protejarii acesteia si asigurarii accesului in deplina siguranta pentru toate categoriile de vizitatori.
”Turismul cultural este forma care asigura o mare atractivitate regiunii noastre, fiind practicat de multi turisti din tara si din strainatate si are un aport esential in promovarea identitatii locale. Transilvania abunda in obiective de patrimoniu si noi, la ADR Centru, continuam sa semnam contracte pentru reabilitarea lor. Pana in acest moment, cu cele 24 de contracte deja semnate, inclusiv cel de azi, avem atrasa o valoare totala de peste 200 milioane lei, pentru dezvoltarea acestui domeniu. Astfel, dorim sa dam un impuls dezvoltarii economiei regionale, pe baza oportunitatilor din turismul rural. Practic, in fiecare judet din regiune avem mai multe contracte de finantare semnate pe aceasta prioritate si valoarea sumelor nerambursabile in proiectele de reabilitare a patrimoniului istoric si cultural va depasi cu mult acest prag de 200 milioane lei. Prin investitia care este demarata acum se va amplifica rolul de Centru polarizator in dezvoltarea locala si regionala al Ansamblului Cetate (Burgviertel) Calnic”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.
Cetatea fortificata de la Calnic este o destinatie romantica, dar si plina de istorie, situata in centrul comunei cu acelasi nume, din partea de sud-est a judetului Alba. Constructia dateaza de secole, este chiar o emblema a judetului si, datorita frumusetii si modului in care s-a pastrat, a fost inclusa pe lista monumentelor protejate de UNESCO. Cetatea a fost restaurata intre 1962-1964, iar astazi este un centru cultural stiintific international. La Calnic a fost descoperit si material preistoric, precum si vagi urme medievale din secolele XI-XII, dar asezarea medievala propriu-zisa dateaza din secolele XII-XIII. Informatii suplimentare, la http://regio-adrcentru.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter