RO EN
السلة فارغة

TOP 500: Afaceri de 715 milioane euro pe piata de arhitectura, inginerie si consultanta

Primele zece companii de inginerie, arhitectura si consultanta in constructii din Romania au realizat, in 2022, afaceri totale de circa 113 milioane de euro, reprezentand aproape 16% din volumul total al serviciilor prestate in aceste domenii, estimat la 715 milioane de euro pe baza rezultatelor celor mai mari 500 de companii specializate active. In raport cu nivelul din 2021, se remarca o crestere de aproape 37% a cifrei de afaceri din acest sector, ca rezultat al dezvoltarii sectorului de constructii, dar si ca urmare a inflatiei. Primele 100 de societati de proiectare si consultanta au realizat putin peste jumatate din productia din sector (414 milioane de euro), companiile din top 200 au raportat venituri totale de 528 milioane de euro (74% din total), in timp ce afacerile celor mai mari 300 de firme au cumulat 610 milioane de euro in 2022, reprezentand 85% din totalul celor 500 de societati analizate. Companii interne si internationale sunt prezente in top 10, prima pozitie din clasament fiind ocupata de Concrete & Design Solutions, societate cu capital integral autohton. Cele mai mari cifre de afaceri au fost realizate de companiile implicate in lucrari publice, avand in vedere ca acestea au reprezentat cererea majoritara de constructii din ultimii doi ani.
Analiza pietei celor mai importante companii de inginerie, arhitectura si consultanta din Romania (TOP 500 Firme de Inginerie, Arhitectura si Consultanta din Romania 2023) include informatii selectionate despre 500 de societati din domeniu, clasificate in functie de cifra de afaceri realizata in 2022 (Top 2023 A). Metodologia utilizata s-a bazat pe informatiile cuprinse in cadrul listei actualizate de firme specializate in domeniul ingineriei, arhitecturii si consultantei tehnice in constructii, elaborate de Agenda Constructiilor. Tabelul anexa, publicat in paginile urmatoare in format simplificat, include o clasificare a companiilor dupa denumire, judet, localitate etc., precum si in functie de vanzarile medii realizate in anii 2020-2022, dupa care s-au stabilit locurile ocupate in top conform acestui criteriu (Top 2023 M). Varianta integrala a datelor sursa este disponibila in format electronic si poate fi achizitionata separat. Astfel, informatiile in format complet referitoare la companiile incluse in top (cu date actualizate, domenii de activitate, cifre de afaceri anuale exprimate in lei si euro, raport de crestere sau scadere anuala etc.) sunt incluse in forma electronica a analizei, care mai cuprinde si alte date ce nu au putut fi prezentate in formatul tiparit din cauza limitarilor impuse de spatiul editorial alocat.
Conform analizei pe baza datelor centralizate, primele 500 de companii de inginerie, arhitectura si consultanta din Romania au realizat, in medie, in intervalul 2020-2022, o cifra de afaceri cumulata de peste 500 de milioane de euro.

Companiile romanesti castiga teren pe o piata in crestere
Conform calculelor medii realizate pentru ultimii trei ani fiscali incheiati (2020-2022), primele zece companii de inginerie, arhitectura si proiectare, cu afaceri de aproape 74 milioane de euro, reprezinta 15% din piata celor 500 de societati incluse in analiza. Primii 100 de proiectanti reprezinta circa 58% din total, realizand o cifra de afaceri cumulata medie de 293 milioane de euro, in timp ce primii 500 de proiectanti, care reprezinta toate societatile incluse in Top 500, au realizat, in medie, in 2020-2022, afaceri totale de 507 milioane de euro. In ultimii ani, cea mai dinamica companie din domeniu a fost Concrete & Design Solutions, care s-a clasat pe prima pozitie in 2022. Afacerile companiei au crescut cu 85% in 2021, fata de nivelul din 2020, respectiv cu 100% in 2022 fata de 2021, cifre care confirma trendul puternic ascendent pe care se inscrie aceasta societate si care a continuat si in 2023. Printre marile proiecte la care compania participa in prezent se afla extinderea si modernizarea aeroporturilor Maramures si Timisoara, dar si realizarea studiului de prefezabilitate pentru un nou aeroport, ce urmeaza a se dezvolta in zona de sud a Bucurestiului, cu un impact major in cresterea dinamicii economice pentru zona respectiva a Capitalei, proiectarea noului camin cu 900 de locuri apartinand Universitatii de Vest, aflat in constructie, precum si finalizarea studiului de fezabilitate pentru noua cladire a Instituitului de pneumoftiziologie "Marius Nasta" - Centru de diagnostic, tratament si cercetare a tuberculozei si multe altele, majoritatea lucrari publice.

Companii din top au inregistrat evolutii exceptionale
O dinamica exceptionala au inregistrat si Quadratum Architecture, care, in numai doi ani, a ajuns de pe locul 205, pe pozitia a cincea din clasament, dar si compania italiana 3TI Progetti, care a urcat de pe locul 548 in 2021, pe 21 in 2022, respectiv societatea Euro Building Ideea, care a urcat de pe locul 365 pe 30, in intervalul analizat. Compania din Turcia - Berksan Mühendislik Insaat ve Sanayi AS - Sucursala Constanta, a inregistrat o evolutie exceptionala, de asemenea, urcand de pe 620 pe 63 in ultimii doi ani, in contextul in care companii din Turcia au castigat aproximativ 20% din lucrarile de infrastructura aflate in derulare in tara noastra.
Activitatea biroului de arhitectura si proiectare Quadratum Architecture si-a mentinut traiectoria ascendenta si in 2023, dupa rezultatele bune inregistrate in 2022, atat ca volum, cat si din perspectiva complexitatii, dificultatii si diversitatii proiectelor. Pe langa proiectarea "in-house" de arhitectura, compania a adaugat in practica sa si alte specialitati, precum cele de inginerie de rezistenta, urbanism si vrea sa se dezvolte si pe sectorul de infrastructura, in contextul cererii foarte mari care va veni din acest domeniu.
3TI Progetti, companie italiana de inginerie si consultanta in domeniul constructiilor, este implicata in realizarea documentatiilor pentru proiecte majore de infrastructura ce vor fi realizate in Romania, in perioada urmatoare. Printre acestea se afla proiectarea Magistralelor 5 si 6 ale metroului din Bucuresti, supravegherea constructiei liniei de cale ferata de mare viteza Cluj - Oradea - Episcopia Bihor Lotul 1si Lotul 2, elaborarea DDE si asigurarea de asistenta tehnica pentru A7 Ploiesti - Buzau, dar si proiectarea noului Spital Regional de Urgenta Cluj. Compania este activa in Romania din anul 2013 si a infiintat o sucursala in Bucuresti in 2014, dupa ce a adjudecat primul sau mare contract din Romania, pentru supravegherea constructiei tronsonului feroviar de mare viteza Sighisoara - Coslariu, in cadrul coridorului Pan European 4. In 2022, cifra de afaceri a grupului 3TI a fost de aproximativ 22 milioane de euro, din care subsidiara din Romania a realizat circa 4,5 milioane de euro. Proiectia pentru 2023 vizeaza un business de 30 de milioane de euro, cu afaceri de aproximativ 8 milioane de euro in Romania.
De asemenea, in top mai sunt si alte companii care au inregistrat evolutii exceptionale, dar care functioneaza ca grupuri si raporteaza rezultatele prin intermediul mai multor entitati economice distincte.
***

Editia Noiembrie-Decembrie 2023 a revistei Agenda Constructiilor, care include si TOP 500 Firme de Inginerie, Arhitectura si Consultanta, respectiv TOP 500 Antreprenori este disponibila pentru abonati, click aici!

Versiunea completa a tematicii revistei Agenda Constructiilor & Fereastra 2024 si 2025, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter