RO EN
السلة فارغة

Studiu de fezabilitate pentru construirea Spitalului regional de urgenta Brasov

In cadrul unei conferinte de presa, consortiul de firme selectat de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in cadrul acordului de finantare nerambursabila cu Primaria Brasov a prezentat studiul de fezabilitate pentru construirea Spitalului regional de urgenta Brasov, document care stabileste conditiile optime de construire a acestui spital, termenele si necesarul de investitii.
,,Este un moment esential din perspectiva rolului pe care ni l-am asumat noi, comunitatea locala, pentru ca, iata, ajungem sa inchidem acest capitol, sa avem un studiu de fezabilitate, sa avem calcule realiste si un concept solid cu privire la dezvoltarea acestui spital. De aici incolo rolul nostru devine unul secundar, pentru ca aceasta investitie este important sa fie asumata de catre Ministerul Sanatatii, date fiind atat scara investitiei, cat si impactul, care nu este doar pentru Brasov, este si pentru judetele din jur, si vorbim de peste un milion de cetateni care vor beneficia de serviciile acestea medicale. Prin urmare, asa cum am agreat prin parteneriatul semnat cu Ministerul Sanatatii si cu Consiliul Judetean, de aici incolo solutia de finantare si preluarea investitiei vor fi facute de catre Ministerul Sanatatii, iar noi ne vom lupta in continuare ca lucrul acesta sa se intample.
Cred ca datele prezentate sunt cifre realiste pentru Romania. Vorbim despre nevoia reala de spitale, si mai ales de spitale de inalta capacitate si de inalta tehnologie, si de un act medical modern. Vorbim despre trei spitale regionale pe care Ministerul Sanatatii le-a dezvoltat din fonduri nationale, la care se adauga acest proiect care este tot un spital regional, dar pentru care comunitatea brasoveana a suportat cheltuielile cu dezvoltarea studiului de fezabilitate. Solutii de finantare vor fi si exista, ar trebui identificate si gasita reteta potrivita pentru fiecare proiect in parte, cu atat mai mult cu cat vorbim despre PNRR, pe de o parte, care are o dimensiune medicala, vorbim de viitorul Program Operational Sanatate si vorbim inclusiv de posibilitatea unui parteneriat public privat intre minister si entitati private, care sa duca aceasta investitie pe un orizont mai lung de timp. Din ultimele informatii pe care le am de la Ministerul Sanatatii, solutia va fi cel mai probabil un mix de surse de finantare. Nu sunt specialist, dar din toate discutiile pe care le-am avut - cu comunitatea, cu specialistii din comunitatea locala - dimensiunea acestui spital este una buna, cu atat mai mult cu cat el vine cu toate dotarile moderne care ajuta la scaderea duratei de spitalizare. Pe de alta parte, nevoia de spitale de monospecialitate, mai ales in zona de pneumoftiziologie si infectioase, a fost una vizibila, a fost una foarte clara in ultima perioada, marcata de pandemie. Avem nevoie de cladiri noi, avem nevoie de aparate noi, avem nevoie de un act medical de calitate, inclusiv in zona aceasta de monospecialitate, iar spitalul de pneumo si infectioase va fi un astfel de spital. Va fi o investitie, din punctul de vedere al bugetului, mult redusa fata de Spitalul Regional si putem vorbi de finantare din PNRR, si de finalizarea acestui spital, inaintea celui regional“, a declarat primarul Allen Coliban.
Conform studiului de fezabilitate, viitorul spital va avea 31 sectii, 77 de specialitati, 26 sali de operatii, 972 de paturi, din care 56 sunt pentru spitalizarea de zi, o capacitate de 370.000 de pacienti pe an, atat spitalizati, cat si cei tratati in ambulatoriu, cele mai noi aparate si echipamente medicale din Romania. Termenul estimat pentru pentru inaugurarea spitalului este prevazut in 2028, constructia lui fiind evaluata la 440 de milioane de euro, iar valoarea echipamentelor, aparatelor si dotarilor medicale, la 50 de milioane de euro.
Dupa ce studiul de fezabilitate va fi evaluat de catre Municipalitate si Ministerul Sanatatii, documentul va fi dezbatut cu specialistii in sanatatea publica, pentru ca, dupa finalizarea acestor discutii, sa fie supus aprobarii Consiliului Local.
Consortiul de firme care a lucrat la elaborarea studiului de fezabilitate este format din PricewaterhouseCoopers (PwC), International Consulting Engineering SA (BTY), Clifford Chance LLP.
Reamintim ca in sedinta din 29 septembrie, consiliul local a aprobat, cu unanimitate de voturi, studiul de prefezabilitate pentru construirea Spitalului clinic de pneumoftiziologie si boli infectioase. Acest spital va fi situat langa viitorul spital regional, ca parte a proiectului municipalitatii de amenajare ,,orasului medical”(,,medical city”). Aprobarea acestui document era necesara pentru ca municipalitatea sa isi continue demersurile pentru obtinerea finantarii nerambursabile prin PNRR (Planul National de Redresare si Rezilienta), pentru care proiectul este eligibil. Construirea acestui spital se incadreaza in Pilonul V, Componenta V.I. - Sanatate, Investitia nr. 2 - Investitii in infrastructura spitaliceasca publica din Planul National de Redresare si Rezilienta al Romaniei (PNRR), avand ca obiectiv consolidarea rezilientei sistemului de sanatate din Romania prin cresterea nivelului de acces, siguranta, calitate si functionalitate a serviciilor medicale si a infrastructurii sanitare.
Conform studiului de prefezabilitate, viitorul spital va avea urmatoarelor specializari: boli infectioase, pneumologie si ftiziologie, recuperare, medicina fizica si balneologie, chirurgie toracica, ingrijiri paliative.
Capacitatile noului Spital de boli infectioase si pneumoftiziologie Brasov vor fi formate din zona de spitalizare continua, spitalizare de zi, zona de ingrijire ambulatorie, dispensarul TBC, zona de servicii de diagnosticare si tratament, un bloc operator de dimensiuni reduse si un centru de recuperare, medicina fizica si balneologie. Spitalul va avea, de asemenea, si un compartiment pentru primiri urgente, cu camere de garda pentru fiecare dintre specialitatile medicale deservite, cabinet pentru vaccinuri si spatii pentru deservirea functiei educationale (sala conferinte, sali studiu, camere pentru rezidenti, etc).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter